【金剛圈】《病港II》(77)

604 回覆
678 Like 8 Dislike
如果賴桑成功,理論上公仔應該都可以
病港第一靚仔冇咗個靚仔樣咁慘。。。
唔緊要啦,冇咗病港魏浚笙,仲有病港孔劉、病港梁朝偉,同埋病港蔡一智
m始終都係一個人
M應該會同天腦意識合體
變final boss
Dr d做英雄
意識轉移太屈了
所有特種病獵再無10年壽命限制
只要唔係即場戰死 拎到個腦番去就可以重生

用得一次 好難唔用第二次...
所以我覺得最後M應該唔會用部機
或者用完一次就壞左
特種病獵都係靠身體,雖然精神比一般人強
「嗯……」我轉身正欲離開,驀地心生奇怪:「等等,你係點知賴桑嘅事?」

「聽聞有特殊病者襲擊病獵公會,但我調查發現所有傷者受嘅都係人為嘅拳腳傷,可以有依種力度嘅得特種病獵,況且佢哋全部人集體封口,我都估係咪你副作用發作……追到嚟病獵協會,你調派咗研究部集中喺嗰部「神龕」到,所有事我已經猜到一二。」

「厲害。」

湯婆無疑是提醒了我,要三思即將做出的行為。

關於意識轉移的事,我會慎重反思……

但此前,不代表我需要停下步伐。

收到大師匠製作好的權杖後,我帶回到保險庫中,將它與蘇維眼睛結合,就成了嵌有碧藍眼珠的權杖──「蘇維權杖」。

只要手持權杖著,便可如同摩西分紅海般,讓周圍的病者自動讓路。

而權杖本身,就是限制蘇維眼珠活動的牢籠。

今次出海可以帶出去測試一次威力,如果沒大問題,就可以安心讓權杖坐鎮病獵協會的保險庫。

一星期後我借了艘中型船,召集了特種病獵,開始起遠赴北部都會區的行程。

如非必要,我都會將權杖設置為關閉狀態,來隱藏杖頭核心是蘇維眼睛。

「咩武器?」朱朗峰瞟了權杖一眼。

「有眼你睇。」

「有暗劍機關?」朱朗峰皺起眉。

「無。」

「出下海好舒服,唔洗對住四幅牆。」負責駕駛船隻的車正寅,遠眺著大海景色。

葉青茶把手伸入水中,感受著海水的流動。

我用權杖輕敲甲板兩下:「之後落嚟我會講解下北部都會區嘅小小事,你哋聽故仔就得。」

接下來,我把北部都會區的文化、風氣、政治等,告訴他們三人,讓他們不至於亂闖禍。

「簡單嚟講一句決鬥可以橫行天下?」朱朗峰翹起壞壞的笑意:「好,唔洗咁麻煩。」

「前面有動靜。」車正寅提醒。

我們馬上望去前方海面,果見有些波濤起伏,似乎有什麼東西在水下移動。
「發動鯨魚驅散裝置。」我指示。

車正寅手放一個按鈕上,並持續地按住。

驅散器裝設在船底下,啟動後持續放出聲響。

大約六、七秒後,底下的波濤起伏隨即遠去。

一路上,我們大概驅逐了五條病鯨以上。

另外我們發現海面上有著飄流的黑點,當靠近黑點時才發現那些是發脹的浮屍,一旦駛近他們會突然復甦接近船隻,這病者品種上次雙魚河已經見過一次。

順便一提,是次我們不走西貢的沿海,而是穿插青馬大橋底下,沿著屯門外直接駛入至米埔停下。

隨著錦綉皇朝的沒落,相信已經沒有防疫員擋路。

我們四人由米埔上岸,他們三個跟著我穿越農田和魚塘,前往米田貢的老家。

上次政局未穩定下來,我沒留下來看看誰登基,不知是否正如米田貢所願,正由十四王子統領倖存區。

花費一整日時間,山長水遠來到雙魚河鄉村會所。

在家僕的帶路下,我再次與米田貢相聚。

良辰美景,春花秋月。

傍晚時分,身穿托加袍的米田貢赤腳坐著沙灘椅,享受著醇厚的紅酒,欣賞著莊園草地上,表演瘋馬舞的女人。

「米生,客人嚟咗。」家僕說。

米田貢放下酒杯,前來與我擁抱:「咩風吹你嚟?我嘅好兄弟亞貢,仲帶咗三位好朋友。」

「政權嘅事無咩大礙?」
「哈哈哈,一切安好。」米田貢摸著下巴沉呻:「等我估下你嚟嘅目的……」

「唔洗估,我想問你借馬。」

「哈,借馬?」米田貢表情有些僵硬。

「唔得?」

「你想借嚟做咩?我啲馬好驚病者,帶唔到上戰場。」

「比賽。」

米田貢眼睛亮起來:「比咩賽?」

「嚟緊港島區應該會搞賽馬,但我哋無哂馬,所以……想向你借馬。」

「又係嘅,咁大個馬場居然無馬跑,真係有少少浪費。」米田貢指向蹄鐵扒房:「我哋邊食邊傾,哈哈哈哈哈。」

前去的路上,朱朗峰低聲地說:「你都識幾多人。」

「你都學下識朋友,唔好下下與人為敵。」我告誡朱朗峰。

米田貢的每頓餐點,都會有所驚喜。

今次不另外,剛才草地上大跳瘋馬舞表演的女子,竟跟著過來脫下全身衣物,躺平到扒房的長餐桌上。

「咩情況……」葉青茶滿臉愣然。

「唔。」車正寅出現身理反應。

「點啊,食人肉?」朱朗峰甚至開口問。

「女體盛。」麥里佐把兩枚低溫蠟燭,分別放置女子的乳房上點著:「但同日式有少許唔同,依餐更講求奔放同狂野,所以特登用咗喺草地跳完舞,仲滲住熱汗嘅女性,佢身上仲殘留住自然嘅氣息,可以為食物添上無形嘅生命力。」

米田貢湊前輕輕一嗅女子的身體,流露出享受的表情:「一絕……」

朱朗峰再次壓低聲線:「依啲就係你嘅朋友?」

「同佢食多幾次飯你會習慣。」我說。

麥里佐利用女子作餐盤,切好一塊塊新鮮的馬肉放上女生的身體。

嫣紅色澤的馬肉隨肌膚血管起伏,猶如尚存一絲頑強的生命力。

米田貢首先夾起一塊馬肉,並將馬肉往女子略帶油脂的臉蛋上作蘸取,才把馬肉放入口中品嚐。

「唔……」米田貢合上眼睛,發出享受的聲音。

「……」葉青茶瞳孔非常震驚。

「請。」米田貢微笑,示意我們起筷。
幸運時間
公仔只可以同娃娃
因為佢應該已經無哂精子
「……」葉青茶瞳孔非常震驚。

其實娃娃生個仔都可以做到
不如話邊個有能力管到佢
牙湘
笑撚死
最鍾意睇唔同倖存區嘅人Crossover
咁搞法如果有病港3
都會係同一班主角團
邊個係病港孔劉
港豬
理論上係,但好癲
娃娃生既仔應該好親
外甥同舅父對掉
我想幫娃娃懷孕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞