[D776-] 抗俄衛國 179: 巧婦難為無米炊

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
即係底線已劃,最少唔會俾俄羅斯再掠奪烏克蘭更多領土。

之後就要觀望,普京會唔會變本加厲地捉人,進一步地侵略更多領土,甚至為佐fix波羅的海3國的部隊,喺3國邊境再開多一條戰線牽制。

但俄羅斯 + 中共為首的邪惡軸心,一旦進一步擴大戰線,佢哋的軍備,飛彈,彈藥產能追唔追得上持續上升的消耗先?
始終都會唔夠用
唔係個個都想去做炮灰
而且三第世界傭兵, 主要係做消耗品/砲灰.

關鍵的位置, 俄羅斯始終要本土徵召的士兵與軍官去完成.
另一方面, 我好期待襺國恢復番National Services.

恢復之後, 我會問一下MOD, 有冇for小弟呢類連當Reserve都超齡的National Services position.
第三世界僱傭兵都會睇新聞, 明知做炮灰都送死咩.
如果呢個預估正確, 咁俄軍而家面臨既係人員問題.

The research on artillery rounds by Bain & Company, which drew on publicly available information, found that Russian factories were forecast to manufacture or refurbish about 4.5 million artillery shells this year compared with a combined production of about 1.3 million rounds across European nations and the US.

https://news.sky.com/story/russia-is-producing-artillery-shells-around-three-times-faster-than-ukraines-western-allies-and-for-about-a-quarter-of-the-cost-13143224

而烏克蘭係需要大量空軍去解決呢個問題.

最好CLICK入去睇晒佢.
又話俄狗人多打極都打唔晒
而家咁打法幾多條命都唔夠使

希望烏克蘭彈藥夠用
磨到咁上下俄狗進攻能力只會愈來愈低
佢唔係無人, 問題係夠唔夠膽玩總動員.
其實我一直唔明普京點解無總動員.
我之前睇到一篇報道話佢上一次動員,支持率下降左7個百分點,但我自己就純粹覺得係佢面子問題,3日烏克蘭變左全國總動員
侵略戰要全國動員
普京會唔會俾人笑死
D士氣動唔動員都知唔掂
普京都接受唔到點解侵略人哋國家要搞到自己總動員咁荒謬
尋日聽軍武好似話俄每日自產12000炮彈
歐美加埋都未必比到一半數量比烏
仲有成本平過歐美4倍
上一次俄羅斯侵略戰爭打到總動員,最後被革命推翻,君主慘死果個叫尼古拉二世

提督你記得呢段歷史,加上宜家同一戰冇任何分別的倒人去死填線/推線的打法,就會理解到普京點解對總動員咁忌諱。
宜家濕下一批濕下又一批
逐少分散捉人去
捉下捉下都冇咩分別
始終宜家好難推得翻佢個政權
即係字面上無總動員,其實做緊
前前後後死左50萬蛾毛,再總動員都打唔入,普京可以成為暴君中最垃圾果位

烏軍軍援穩定番後,前線已經無告急情況,拉鋸戰下,烏軍同蛾佬只可以鬥遠射邊個準。

現在只係差北約正式准許烏軍直接攻擊莫斯科,然後就係等布丁狗不斷吹和談
如果唔駛講出口都做到同樣效果 點解要講出嚟俾位人入
實際上已經慢慢過渡去全面軍管狀態 反正前線都係要磨先磨得入
枱面上唔駛受直接政治衝擊
枱底就暗角用暴力充公嘅充公 強徵嘅強徵 消失嘅消失
一貫共匪做法
講多句 歐美仲喺到做緊細路仔驚軍援打本土會得罪胖虎果陣
人地已經實驗緊唔同嘅軍政經組合拳係可以有效地侵略以先進武器自居嘅民主國家
到時有成功經驗可以複雜果陣就真係唔駛再擔心得罪胖虎 因為全球已經跌入戰爭泥沼
歐洲佬都on 9 嘅,你唔係以為唔俾軍援烏克蘭普京就會多謝你唔打歐洲?如果比普京得逞打贏烏克蘭,下一個就輪到打歐洲本土
要搵人開定post
唔駛下一個
分分鐘好快
北極熊最勁係陰濕招
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞