[D776-] 抗俄衛國 179: 巧婦難為無米炊

616 回覆
14 Like 3 Dislike
1. 呢個post我01 follow到而家,軍事我唔熟,所以搭唔到咀。係咪唔撚得呀?係咪要日鳩日上黎留句天滅中共先合理嘅?咁啱見到自己識嘅野答到下咀,講句野又比人屈毛?傻撚咗呀?唔歡迎人講野自己開個TG group講啦,又安全又唔怕有街人搭訕呀

2. 平權並唔合理,因為太大被滲透風險,BNO visa已經好撚多共底入咗黎,合埋眼平權不如有眼耳口鼻都派本護照啦。5+1就係要揀過先比你加入,鳩叫平權又唔見你喺街拎張銀行卡出黎任人du?

完,唔會再回應
我返工喺Southwark,可能近遊客區多遊客啦。好多時聽到人講廣東話,望過去啲行為同以前喺香港見到大陸喱無乜分別。聲大大粗口多以為無人聽得明,我講緊係無公德心嗰啲呀。

枯枝方面呢,唔少香港人過黎真係乜柒都唔識,唔睇文/睇唔明就鳩屌。又有過到黎好多人想食返自己友條水,真係識但係食水深都算,當交學費同翻譯。但係好多撚樣識少少扮專家,水撚到人戇鳩都仲有傻仔信,舉過例1條車胎用咗4年話仲有胎紋唔怕可以繼續用都答得出(仲話自己做車房)。大佬呀,教人野都起碼Google下FC下啦。 我過到黎除咗本身識嘅之外都唔會主動結交香港人,基本上一聽到「大家香港人」的話後面8成係坑黎
咁我亦省掉Spoiler啦.

太遺憾, 閣下的言論, 包括埋"完, 唔會再回應", 實在太似D 5毛熱狗的認知作戰template. 佢哋全部都係講完自己想講的嘢, 就一句唔該都冇閃人

然後再check番你的記錄, 嘩! 5位數字ID acc, 對上一次喺連登出聲, 已經係4年前大革命時候. 仲唔係國安或者5毛攞佐手足的acc搞事? 我仆你個街啦
我上面講左點解要平權,已經唔關bno事,
係英聯邦國格問題。你可以自己碌返上去睇
你呢個講法與平權無任何因果關係。
有共諜要入英國,bno 5+1 visa已經入到,
入左黎已經可以投票,平權唔會影響間諜人數。

就算真係間諜,頂多係用法律郁佢,
但唔可以唔俾佢入,因為佢地係British Subject,
而被強行取消bdtc / botc權限,而家要找數,
找sold out香港人,找殖民地條數,事關國體。
如果你唔理解咩叫British Subject或者bdtc botc,
就無謂再講bno平權,因為呢啲係平權既基本知識。
平佐權仲好郁D共諜同叛徒, 英國國家安全相關法律用起上來係好辣, 直接告Treason.

所以喺香港鎮壓2019大革命的兩個英國叛徒, Royal Navy之耻陶輝, 莊定賢唔敢返來英國架.
好似唔係英國本土,係澳洲?
唔太記得。
補多句,其實係有廣州人會扮香港人,
大陸人去日本就扮台灣人,去外國就扮日本人。
仲有唔少馬來西亞華人都係操廣東話但又講普通話,
呢班人喺英國分分鐘仲要係第二代。
我甚至識到啲當年走難既上海人同廣州人,
佢地最憎共產黨,但又有大中華情意結,
佢地年紀大好難免。
英國入面so call華人既團體其實好多類,
唔可以用大陸同香港簡單二分。
上海人一樣有識講廣東話。

你如果只係見遊客,唔同佢地傾下,
係唔會知發生咩事。試下馬來西亞華人傾下,
你就明點解馬華咁多人投共。
基本上BOTC consider as common wealth citizens,人數亦都相對少。

BNO呢個問題好正,香港有司徒華同李柱銘班人夾埋老鄧逼鐵娘子賣香港比共產黨,社會有幾多人反對幾多人支持?當年開個有offer BNSS有幾多人過咗黎入籍,轉個頭返轉香港搵真銀?當年如果我地老豆老母嗰代人堅決要留英,我相信以戴卓爾夫人嘅作風加上當年佢個支持度咁低迷,佢都幾大機會會揀打過。

係就係無公投,當年班左仔同成個大環境都係吹要回歸,你係利益行先英國人會點?所以我覺得而家英國有5+1,加拿大有steam a已經好感恩。衰啲講,比人賣落火坑要怪就怪自己老豆老母,唔係怪英國人。

再退一步講私心,我真係唔想咁多香港人走黎炒貴晒啲野。呢2年抗蛾戰爭已經令到物價貴咗好多,英國人工底稅率高,仲要多一班投機份子真係好難頂囉。
係唔係香港人一眼一聽知,大陸仔馬拉仔呃洋人就得。我係土生土長香港人,點會分唔到?

我細個喺澳洲生活過,領過「自己人」唔少野。黎到英國亦都見到唔少人專搵自己人笨。咁啱工作上我認識好多Jewish客,佢地同華人一樣有自己個團體,獨立嘅文化。但係人地槍口對外,除非血海深仇,唔係都唔會搞自己人。同華人圈一比真係高下立見。

你話我乜撚都好,我覺得認自己係香港人同認自己係49000一樣咁肉酸。 而家仲要比人屈係猁狗,講真諗起都嘔心
當年班人就算有投票都唔同啦
最想要 BNO 呢班
大部份係父母輩已經喺英殖香港出世

時代變遷
人口認同都唔撚同點比較
向上數多代已經係走難/英殖前嘅人口

你條撚樣根本就係私心
基本上 2019 有出過街都唔會講得出
唔想有更多戰友嚟英國嘅無恥發言

香港咁撚多人坐緊監
相信未來仲會有更多嘅人要坐政治監
你條撚樣就喺度擔心英國物價貴樓價升
驚移英港人影衰你

老老柒柒
企喺道德高地嚟講
英國殖民香港再賣俾支那呢壇嘢
係香港人點樣影響市容都 level 唔到嘅罪孽

英國佬當年寫「華人與狗不得內進」嘅時候
都未擔心過唔夠融入
你同班香港人擔心佢地唔夠融入?
黑人有自己社區 印度人有自己社區
你呢啲賤種就日日搞分化
搞到香港人喺外國永遠都冇政治影響力

家陣英國白人冇強姦犯冇衰十一冇詐騙犯冇人吸毒販毒?
香港人又冇份 stabbing / 開槍 / 販毒
喺街講嘢大聲啲就唔值得平權?
班 Local 睇波嗰陣嘈到拆天唔見你屌?
你呢啲香港人自卑原罪心態真係好撚嘔心

喺英殖香港出世嘅香港人及其後代
憑咩唔值得擁有英國護照

66.97m 人口國家就算食 2-3m 香港人都係輕鬆
大把支那人都申請到 UK Passport 啦
唔見你屌?
BNO 平權就要俾你屌?
班撚屌支那人嚟到英國照樣睇微信微博
日撚日散播大中華思想同白色恐怖
仲大鑊過香港人影響市容啦下話?

你條撚樣喺英國都唔幫手爭取已經係廢
仲要叫人算啦
不如你出少句聲唔好撚阻頭阻勢算啦
陶輝(Rupert Dover), 土生土長英國人.
https://en.wikipedia.org/wiki/Rupert_Dover

莊定賢(David John Jordan), 都係英國人.
巴打, 小弟Block柒佢冇錯的

5毛, pro-Chinese的人, 總係有一個pattern可以捉到. 果陣粗疏的除, 一聞就聞到出來.

相對地pro-Russian 的認知作戰精細緊密好多, 好多時中哂招先知原來佢哋係搞pro-Russian的宣傳.
首先, 所有97前香港出世, 符合BNO資格既人,
其實都應該擁有BDTC權限, 但BDTC係被強行剝奪轉成BNO.
而家既BNO基本上就係由BDTC轉過黎, 300萬, 一啲都唔少.
呢班人喺拎BNO之前既護照, 你可以上網查下,
係無oversea字樣, 一本正式既英國護照黎.
甚至無拎BNO, 但97前喺香港出世既人,
法理上都應該擁有BDTC -> BOTC既權限,
人數亦都相對少。

所以, 呢句說話, 希望你收返.

當年既香港, 係中英美三方默契之下既緩衝地帶,
中方唔喺香港搞文革, 英方唔喺香港搞親英教育/民主化,
當時極多移民人口, 而且經過二戰受日本侵略, 民族主義膨漲,
香港人既身份認同偏向中國, 呢啲係當時國際氣氛之下既產物,
所以我地既父母輩並不以英國人自居.
當時無互聯網, 大部份都係讀書唔多既小民,
你可以有幾盼望上一代走出黎爭取平權?

當年既英國咁做, 係有佢既歷史背景, 當時蘇聯仍在,
香港係西方拉攏中國既代價, 加上 鄧小平上台,
唔再行毛澤東既文革路線, 而當時西方政界認為,
當中國有左中產就會慢慢政制改革, 真正認識中共既人唔多,
所以認為香港移交主權, 只係換人做庄,
香港人權利唔會有咩影響, 而BNO只係以防萬一既逃生門.
真正認識到香港係送羊入虎口既唔多.

所以, 香港移交係歷史使然, 我唔怪英國, 亦唔怪父母輩.

至於你遇到既香港人有幾西, 同應唔應該平權係無關.
權利係權利, 無論幾仆街, 有就係有, 無就係無. 你既講法流於情緒,
希望你之後討論唔好將個人情緒放入一個平權問題入面.

最後, 我都不厭其煩講多次, BNO平權, 係為左英國救人,
係英國為左應對中國違反中英聯合聲明而作出既行動,
所以BNO最後必須平權, 呢件事其實同香港人係無關,
為既係維持英聯邦既國格, 唔可以俾人違反條約而乜都唔做,
我就係要為你口中既歷史文件同你反面. 如果唔係,
英聯邦以後仲洗出黎行?

重要既事要講三次,

BNO平權同香港人無關,
係要維持英聯邦既國格.

係要維持英聯邦既國格.

係要維持英聯邦既國格.
其實華人與狗不得進入, 呢個係電視作出黎.
真正既來源係以前香港某個英國人聚集既地點,
有幾條守則. 其中有兩條, 一係不准華人進入,
二係不准狗隻進入. 有人將呢兩條結合,
變成華人與狗不得進入. 其實本來係兩件事黎.
更何況, 狗喺英語入面係無insulting,
只係華人自己自我意識過剩. 有冇岐視?
當年係有, 但不致於公然侮辱華人既地步.
Yale students form human chain to block Jewish students - as one says she was 'stabbed in eye' with Palestinian flag
https://www.lbc.co.uk/news/yale-pro-palestine-students-form-a-human-chain-to-block-a-jewish-student/
我由 post 1 睇到呢家 有冇諗過係太中二 唔想出聲
上年我話要無惜一切強攻 咪又係俾你地話
到呢家歐美出晒聲要烏軍強攻 現實係拎唔出成果仲成日想要呢樣果樣
至於 BNO 問題 其實有其他殖民地都無派 同埋你唔知以前 BNO 轉 BC 有幾難 邊似呢家甘
如果英國人真係咁介意 就唔會整六類 citizenships 做區分/差別待遇
又唔見法國美國美屬法國乜乜乜果啲唔派 citizenships ?
*咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞