[D776-] 抗俄衛國 179: 巧婦難為無米炊

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
https://x.com/new27brigade/status/1785268845214871741

https://x.com/new27brigade/status/1785527235698692242
吹到好大的卡爾科夫會戰.

但真實情況, 要留意雙方兵力集結, 而且只以4萬兵力攻擊烏克籣第二大城? 會不會報少了一個0頭?

我認為俄羅斯真要攻佔烏克籣第二大城, 最少要動用40萬兵力才成.
其實個城市離邊境咁近 航空炸彈飽和轟炸係個問題
前兩日先講完德國, 有啲意外

歐盟有意將逃兵役烏克蘭青年送回戰場 俄羅斯:「真是罕見的人渣」
https://lih.kg/3687141
其實我唔係太贊成, 逃得兵役的, 就係冇戰鬥意志的烏克籣人.

你送一批冇戰意的人入戰場, 都只會係負累而非戰力.

與其送亳無戰志的烏克籣青年回國面對戰鬥, 烏克籣不如進一步開放海外人士加入烏軍咪仲好, 最少志願入去烏克籣同俄匪交戰的, 都係有戰意的人, 臨陣脫逃機會少好多.

反正你俄羅斯都2千美元一個月, 搵第三世界的人去幫手打仗, 咁烏克籣點解唔可以搵海外人士入伍, 對抗侵略者?
問題係呢班人會再走. 邊度肯收, 唔deport, 就去邊度.
仲有其他技術性問題, 例如同當地人結左婚既烏克蘭男性,
能唔能夠deport? 唔係一句話適齡烏克蘭男人就deport.

呢單野, 法理情有衝突, 我唔識評論, 你地講啦, 我唔識俾意見.
二戰德國海軍連打挪威都俾盟國打沉全國半數驅逐艦,仲想登陸英國?

二戰日本係因為美國企硬要日本退返去滿洲國,日本先要打珍珠港
嗱,好搞笑嘅,如果拎二戰去解釋美國可以同時應付多條戰線呢,佢哋就即刻一臉正經同你講美國國內軍工點樣點樣轉變,國際形勢點樣點樣唔同,拎二戰美國去比較就冇意思,但另一方面佢哋自己拎父母關係呀,三國呀,乜嘢關原之戰呢啲更九唔搭八嘅去比喻就好“合理”
逃兵如果冇後果 個個都走
無人想打仗,但國家真係要人既話,你有乜野合理理由唔服兵役?家陣唔係打入侵戰,只係要守國土。

除非你認自己係賣國賊,放棄國籍做世界難民,唔係真係講唔通
我的想法,係果d烏克蘭逃兵,要佢哋喺歐盟地區要幫烏克蘭做後勤嘢:歐盟公司請佢哋幫手生產軍用物資,要佢哋喺當地籌旗,交稅幫烏克蘭維持戰爭機器運作。

逃兵怕死咁敢上前線打,咪要佢哋大後方支持烏克蘭維持戰鬥攞,打仗無論前線同後勤都好緊要。
呢d叫 double standard/贏兩次。

總之龍門任佢哋搬
佢哋鍾意la,點講都得
最後只會睇結果

但最好笑係結果永遠同佢哋講ga相反
之後又潛水又復活鳩up

其實佢哋唔知咩叫誠信
所以,蛾蟲文宣係專業同細膩好多
中伏都唔知咩事
相對而言,個啲只係為交功課
咁點監管呢,入境後捉晒佢地去兵工廠咩
如果單係烏克蘭,我覺得合理。問題唔止烏克蘭,
涉及太多國家,有技術性問題。
逃避兵役是否一個合理deport理由?
歐盟各國法律有冇差異?等等。
民主國家唔係一句話deport就完事。
應該話生存合理率,如果見到蛾佬係劣勢。我估大部份人理性考量後(敵我兩方既武器戰術、全球支援、士氣同打贏回報)參軍意識會高好多。

現在烏軍係劣勢,所以參軍意識就會低

要改變就除左強制兵役外,就係要客觀地改變戰局,唔係單單話deport就有用
格魯吉亞加油
所以ATACMS/金牛座/暴風影一定要炸俄國本土,
必要時炸加里寧格勒都得, 唔可以再有限制.
現在法國同美國都加入戰場,希望睇到有進展,而且聖上黎緊會去法國同匈牙利
睇佢都係試下歐盟水溫同向匈牙利索料睇下布丁狗係唔係收得皮

如果佢仲識諗既話,應該去完佢應該有新立場,咁樣應該有轉機
好似法國外藉兵團咁
參軍5年換入藉英國/歐盟
仲薪高糧準
等d難民去做
同時落閘唔再審批難民資格
想入歐盟就去烏克蘭參軍先
唔會架啦, 鐵左心要撐俄撐到底.

呢方面, 拜登同布林肯實在係太斯文.
格魯吉亞人民示威, 反對夢想黨仿照俄國既法律.
https://twitter.com/nexta_tv/status/1786086661710811488
唔係斯文,而係一切都有程序做野,布林肯要公告左天下後,聖上去歐洲就係想睇下歐盟同美國之間有無分歧,睇下有無得走盞。

牆國內都開始有認為布丁狗會輸既文,仲要可以繼續發表無畀人封殺,明顯為聖上可以騎牆之用。

當然聖上見到5月後蛾軍大攻勢既成果先係佢落唔落注既最重要因數,如果蛾軍大敗,咁樣聖上一定會睇情況想做中間人調停,呢估時候布丁狗就為左拉佢落水而爆晒佢有軍援呢樣野出黎,等歐美去制裁。所以聖上唯一可以做就係寄望蛾軍大勝可以打到基輔,否則佢只會畀布丁狗同敗登牽住個鼻行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞