[D776-] 抗俄衛國 179: 巧婦難為無米炊

551 回覆
13 Like 3 Dislike
Deep Strike 俄仔嘅後果咪十倍奉還囉:
Russia is striking Ukrainian power plants with alarming intensity, a sign of possible escalation
https://www.youtube.com/watch?v=t18K_yhUOqk
南京事件重慶轟炸咪大日本帝國十倍奉還你地臭閪蚑那囉
大選完就得
應該唔會直接援烏,係會搵人合作開鳩伊朗拖
法國佬曬鳩氣
歐盟呢舊嘢咪又係法國佬攪出嚟,然後想自己揸莊號令歐洲,但攪攪下經濟能力太九流,最後德國騎劫變揸莊

法國佬同俄佬自古以黎一鳩樣有大統一思想,就係係霸曬成個歐洲,奈何只係眼高手低,打又唔夠德國佬打,個海又俾英國佬霸住,去下非州打飛機。
但係對殖民地管理水平智慧,又係差過英國佬九皮

就係空有野心,但係冇配套
等睇歐粉個AEU最後變咗北約子公司,變咗配合軍費到GDP 2%既藉口
奉還條毛, 一開始係日日都炸, 只係22年用彈用得太多,
搞到無彈, 而家儲夠一批彈, 就拎黎射發電廠.
所以而家睇返英國脫歐,
可能有俄佬既fake news影響
呢個唔知
不過英國脫鈎一定就好過係歐盟
起碼移民政策同埋外交軍事上有晒主動權

打得贏就等睇烏克蘭變歐洲(英國)血汗工廠
同樣係"合理推論": 意識到"冇得唔打"果陣, 民主國家的人會上哂電.

宜家我同提督最嚴重的分歧係: 從法國到歐洲人民, 有幾多成人意識到一場歐洲大戰, 到世界大戰, 已經係無法避免的地步?

喺我眼中, 其實早就Exausted哂戰爭以外, 解決自由世界與俄中邪惡軸心之間的矛盾的手段, 宜家雙方做的, 都只不過係為正式開大片buy time. 雙方都要時間, 一步步shift去戰時經濟/生產模式.

俄羅斯係第一個shift去變相戰時生產動員模式, 加上中共, 北韓, 伊朗背後支持, 結果就係目前喺東部戰場上取得的局部優勢與主動權.
得, 冇問題.

歐洲自己承擔番責任, 我都好贊成的. 不過換另一個角度講, 就係美國放棄做民主世界大佬相對的責任 = 照顧下面細的, 歐洲自然會填番個缺口.

喺Trump角度, 佢會認為宜家維持"民主世界大佬"的cost太高, 唔值呢個價.

咁美國唔願意持續俾"大佬維持費", 相對地就係慢慢失去喺歐洲的影響力. 法籣西就係第一個國家, 想食佐未來美國淡出歐洲防務及事務後, 空出來的肥缺.
Trump 行appasement policy, 做張伯倫第二冇問題架, 但惡果就係自此美國與歐洲的關係, 埋下"無法挽救的裂痕"

最後的惡果, 由美國到全世界, 都會因為Trump黨的行徑付出代價.
都係捱一屆,下屆換左人又重頭friend過
冇架啦

見過鬼仲唔怕黑咩! 歐洲人點知美國幾時又會彈出另一個對歐洲人"個人偏見"的總統.

都係自己管番自己的防務好D, 順便益下歐洲的軍工業及其相關產業鏈. 你美國唔想再理歐洲, 唔點解歐盟D軍火contract要益你美國軍火商, 俾錢你美國佬賺

我會將今後10到20年, 稱之為"deglobalization"時代. 為佐保障自身安全, 各國將重建自家工業體系及產業鏈.

某程度上, 邪惡軸心的"多極世界"野心, 係部分成功了: 佢哋借民主體制無可避免的選舉混亂時間, 成功地摧毀佐自由世界間的信任, 某程度上undemine佐咁多年以來, 美國為首的"國際秩序". 特別係呢幾個月Trump黨玩到過佐火的行徑應記一功
佢地有市民撐吸到票吹佢唔漲
D bible belt洲分, 每個國家的鄉郊人都係麻X煩

美國如此, 匈牙利, 波籣, 斯洛代克, 土耳其都係咁. 班牛屎佬鄉郊人只係識顧住自己塊田, 甚至連"國家安全"的認知都缺乏. 遇到複雜少少的概念(e.g: 國際局勢對鄉郊地區生計的影響) 呢班人就hand哂機.
Trump黨喺城市係冇票的

主要票源喺農業洲份, 同Trump為選舉, 拉攏的極右票.

相對Trump, Dem的主要支持者都係城市地區, 發達洲份 + 同樣係為佐選舉而拉攏的極左票源.

我目前的觀察係: 美國政治版塊, 呢群少數的"極左"與"極右"的投票意欲, 變成左右整個選舉結果的"關鍵少數".
國際化受害既鐵鏽帶既工人?
有撚排cls
部分啦, 幾廿年來的全球化, 對鐵鏽洲其實都好傷.

但Trump當年上台時的偏貿易保護主張, 其實冇為鐵鏽帶來太多新市場與就業機會. 可能local的需求因為價格影響 + 喺進出口法例上玩野, 會搵番鐵鏽洲的企業, 但就止此而已, 再想開拓美國外的市場基本上係冇可能. 你美國會貿易保護, 歐盟與其他發達經濟體一樣會有類似政策, 保護佢哋的農業與工業.

最明顯的例子就係"農業產品": 喺歐盟, 英國與美國彼此都冇相關的Trade deal下, 要食本土生產外的入口農產品, 除佐貴到飛起外, 仲唔一定有貨.

美國要為自己的農民, 工人飯碗著想, 歐盟, 英國一樣要呀! 當去到呢個位時, 又去番以前"過剩生產/產能", 需要搵途徑輸出產品的老問題
所以我宜家開始懷疑:
1. 到底Trump心中的"Great America"到底係點?
2. 佢理解的"美國價值"同我哋一般人理解的"美國價值"認知差距有幾大?
我覺得英國脫歐都有ground既
簡單計條數英國留歐有咩好處?
英國人又唔需要歐盟護照去讀書打工
關稅又唔係慳得多
但留歐就要食晒歐盟既屎無得say
咁不如獨立自主重新傾過deal
如果你地相信美國無敵論
你地眼中既亂像 其實仲有一個比較陰暗既解釋

俄烏戰爭最大壞處(會鼓勵中共侵台)
事實上, 美國就係要中共攻台
你係咪唔熟美國經濟發展史
美國經濟實力最勁其中一part,就係地球上最強內循環能力
你呢啲咪就係唔撚熟美國政治既冚家剷,一味只係識詆毁你口中嘅「鄉下佬」
人哋無國家安全意識?成個美軍中堅就係呢班你口中嘅鄉下佬,你可以平時話佢窮所以去當兵多福利,但係美國政府一吹大雞,就係呢一班耶教徒,第一時間唔要命衝去排隊入伍,拎住本聖經就走去打現世撒旦,唔係學你仲係連登9up緊

呢打膠係我派俾你
俄軍動員兵部隊拍片點名求助Musk好友, 美國大俄毛David Sacks
點覆, 就算唔覆都死
https://twitter.com/wartranslated/status/1778734749395132872
仲有你呢啲個腦就係典型歐陸「集體」(社會主義)思維價值觀,唔會明美式對私有財產同資本主義價值觀
身為一個美國農民當然係先守護自己塊田為優先,面對強敵一個唔夠打,咪聯合隔離左右一齊守田,多百零戶一齊join就攪恆常化,大家輪住做民兵,唔當更就耕返自己塊田,越攪越大就可以北上打鳩英國殖民地
人哋個格局本身一開始就係自己為先,先一步步推上去
如果連自己門口都無資格守到,仲同你講乜國家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞