[D776-] 抗俄衛國 179: 巧婦難為無米炊

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
放風話想停火係資訊戰,俄羅斯並唔係真心想停火,俄羅斯非常清楚以目前呢個條件烏克蘭冇可能接受,所以俄羅斯嘅目的以此向西方國家施壓。如果烏克蘭不肯接受停火,就會怪西方國家導致戰爭持續,責任全在西方,以此畀彈藥西方國家嘅親俄派、主和派、孤立主義派,等佢哋喺西方國家内部向政府施壓。軍火彈藥而言,俄羅斯嘅庫存應該可以捱到2026年,所以應該唔關冇貨事。
老老實實啦, 外交禮儀嘅嘢.... 除非大家打算唔要diplomatic immunity啫
等於話殺人可以唔駛負責, 咁國與國之間又唔成規矩
竊國者侯除咗係權力關係, 亦都因為有權力真係有發言權, 你(以色列)唔高興嘅事=/=唔准做
visegrad一早親以親到變咗打手, 佢知自己貼緊咩, 佢或者以色列講咗乜就預咗會有人彈
當然俄厚血打耐D唔係問題 但係都好傷 萬一北韓 伊朗中國 調高價格賣軍火
你試下為希特拉默哀。
你試下為希特拉默哀。
我亦想見到邪惡軸心走"4".

呢個係喺我有生之年光復到香港, 將港共政權的仆街, 賣港賊, 一個個親手送去見上帝的唯一機會.
上面回錯。自膠

我諗普京係一半半。可以原地停火,
食到烏東,夠交待。可以耍陰謀就無謂硬碰。
佢既談判對象根本唔係烏克蘭,而係北約。
只要北約停軍援,烏克蘭無後援就會停
佢到今時今日依然睇唔起烏克蘭,睇唔起澤連斯基。

北約會唔會停?戰爭初期我已經講,
如果頭三日閃電戰失敗,普京即時轉戰烏東,
宣佈吞併然後特別軍事行動結束,
將入侵戰downgrade為烏東內戰,
其實烏東佢係食硬,而且北約未必想烏克蘭打落去。
但普京係想吞併整個烏克蘭,只係失敗左,
北約已經被驚醒,呢個時候想收手已經太遲。
阿富汗前蘇聯靠自己捱佐8年.

宜家俄羅斯背後係中共 + 伊朗 + 北韓邪惡軸心不停輸血俾普京, 一直拉鋸戰, 捱過10年一D都唔出奇.

而歷史上, 英法兩國試過持續打100年仗
講戰爭規模同強度, 阿富汗同烏克蘭遠遠不能相比.
中國確實係有生產能力, 問題係佢唔想因為俄國而被西方制裁,
唔值得, 所以先借北韓過橋, 自己只係提供工業原料同用具.

假如要全面依賴中國, 俄中之間會賓主易位, 呢樣普京最忌憚.
咁還不如儘快體面結束烏克蘭戰爭. 獨裁者之間好易連成一線,
但唔可能好似歐美嗰種價值觀類近既同盟.
https://x.com/RALee85/status/1793986169945891242?t=5AgmR408Rw1_guJRCCD8EA&s=19

就係見北約增加彈藥生產 所以先想見好就收
貼返一篇舊文. 大家仲記唔記得, 歐盟之前話要封鎖加里寧格勒,
但最後收返無封鎖? 嗰幾日忽然多左立陶宛既電網問題新聞.
當時五毛橫行話歐洲跪, 其實係因為立陶宛用緊俄佬電網,
歐盟唔可以搞到立陶宛斷電. 而家貼返上年既新聞,
大概預計係2025年初可以同俄佬電網脫勾.

https://www.reuters.com/business/energy/estonia-lithuania-says-baltic-states-decouple-russian-power-grid-early-2025-2023-07-17/

呢個亦係普京擔心要傾和談既原因之一.
一旦波的三國同俄佬電網脫勾, 歐盟對鎖封加里寧格勒再無顧忌.
不過.....

無得投降輸一半架,直接去海牙
剩係普京同佢果堆戰爭罪犯去海牙咪輸一半攞

輸哂 = 俄羅斯直接被滅或二次解體
https://x.com/new27brigade/status/1794629741309518103?t=RGLMFvunAcPU_ozRVj5QAg&s=19

好似開始燒到莫斯科堆天龍人了。

咁就兩回事啦。
又唔係個個住喺莫斯科都係天龍人
不過燒到咁近都係好事

之前廚師政變又打到咁近
再之前無人機都有炸到富人區

睇下班友仲可以置身事外到幾時
俄羅斯一樣兵源不足
The last few weeks have arguably been a period of change for the war in Ukraine, both on and off the battlefield. In Moscow, long serving Defence Minister Shoigu has been removed from that post, while a number of Russian Generals and senior figures have been arrested or otherwise removed.

Meanwhile, in Ukraine, Russia has escalated the previously quiet Kharkiv front, edging slightly closer to Ukraine's second city.

In this episode, I want to unpack some of the current political and economic context and ask what may be next for a Russia war effort that is now 'under new management'
https://www.youtube.com/watch?v=829nvzjbPPA
唔係靠亞非拉第三世界僱傭兵咩
只靠第三世界傭兵唔夠, 關鍵戰術位置同軍隊管理, 始終要"自己友"做架.

全部外判俾傭兵的話, 點知佢哋會唔會臨陣當逃兵?
天龍人做督戰隊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞