[D776-] 抗俄衛國 179: 巧婦難為無米炊

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
技術水平接近就鬥人手?
烏克蘭就係人手不足?
相反以色列就城堡時代打黑暗時代咁
美警在大學校園內對撐巴人學生使用電擊槍及發射胡椒彈, 兩名教授因聲援學生被逮捕
https://lih.kg/3683118
係, 技術水平接近, 就係鬥邊個資源多, 邊個更能有效率地運氣戰爭資源.

宜家烏克籣同西方世界行的方向, 就係將技術水平與邪惡軸心拉開距離, 令自己唔再需要同野蠻國家鬥戰爭資源多.

舉一個科幻+極端例子: 假如美國同西方世界與邪惡軸心的科技差距, 拉遠到西方世界到達戰錘40K的水平, 但邪惡軸心仲停滯喺現代的階段, 西方世界科技水平有能力造出類似"禁軍"的"壓倒性的單體戰爭單位". 只要1個呢D超人類 + 禁軍的超科技武器與護甲出現喺俄烏戰場, 馬上就能夠扭轉成個局勢.

"製造"一個呢D超人類同佢身上的黑科技裝備所花的資源, 一定比俄羅斯投入喺侵略烏克籣的全部資源總和少得多.

是的, 一個戰錘40K時代的禁軍, 真係可以單人匹馬, 物理上殺光宜家俄羅斯侵略烏克籣所投入的地面部隊 + 摧毀所有俄羅斯裝備. 現代科技除佐核武, 應該冇任何手段可以傷到禁軍一條頭髮.

不過禁軍應該會選擇直接衝入克宮, 當眾斬首普京結束戰爭, 而非物理上殺光所有俄匪, 反正以現代科技, 冇任何嘢可以攔得住佢.

當然以上係非常科幻又極端的例子啦, 但西方世界的確一步步向著"與unlike minded countries"拉遠科技水平, 借科技樹優勢搌壓邪惡軸心國家的方向發展中.
繼續發展科技樹搌壓敵人的題目:
https://x.com/new27brigade/status/1783706006742278603

宜家西方世界科技樹, 已經點到去用ipad或其他民用設備操作武器. 宜家俄烏戰場上, 相信烏克籣方面已經有android程式, 直接用手機操作武器系統.

雖然緩不濟急, 但烏克籣同西方世界, 目前行緊的概念與方向係正確.
快撚啲攻入拉法, 打柒哈馬斯, 唔好俾佢再出現.

哈馬斯:若巴勒斯坦獨立建國,願意解除武裝力量
https://lih.kg/3683559
算啦
, 在位都係會被指支持種族滅絕
https://twitter.com/RALee85/status/1783976594010157331?t=00WCEQCWdlEZOuLjU5rLPg&s=19

俄仔如果冇兵力優勢就唔會推得咁快

相反鳥欠兵打得好辛苦
殘兵都有條件談判?
不過有一樣野係真
無可能將佢哋殺哂
所以我估係將巴勒斯坦人
壓縮係邊境,之後誤打埃及邊境圍欄
逼佢哋去埃及,再封鎖關口

其實咁做埃及無得埋怨
加沙差唔多四面圍牆
但點解有咁多武器走入去?
唔係就係埃及邊防處理唔好
D人同哈馬斯同聲同氣先走私咁多野
哈馬斯又想再loop多一次2000年代的玩法 = 今次就老冧西岸政權然後將西岸加沙化?冇呢回事

佢哋當d人唔記得呢群撚樣的欺詐手段喎,哈馬斯恐怖分子,只可以全力打擊。呢班人繼續躲藏喺莫斯科,乖乖地等以色列聯合烏克蘭將佢哋一個個收頭算9數啦。
點解唔係先解除武裝,然後先立國呢?
呢D套路第幾次用呢?

我唔會話我支持種族滅絕,但任何唔接受世俗化既伊斯蘭教原教旨主義者組成既武裝組織存在係地球上
埃及俾加沙難民入境?
無話比,但成百萬人湧過去
點阻?
以色列都阻到,點解埃及阻唔到?純粹好奇問吓
你想話埃及用槍用炮火阻?
畫面唔靚ga wow
左翼同各地arab/穆斯林根本唔會接受「放棄抗爭」
後兩者我都未討論, 我往往都好虛偽地避開咗唔講佢哋(唔講有幾不理智), 左翼係絕對支持抗擊西方以色列帝國主義
所以我一路都係兩個字總結: 講經
埃及軍政府會care 畫面靚?同埋牆防唔到走私,都可以防難民
所以先有個前提,誤開缺口
真係畫面唔靚,就係埃及責任

實際上佢哋會停留係兩者邊境地區
無人想收留,同吉卜賽人一樣
其實趕嚟都無用,啲難民撤去西奈半島,就會好似當初約旦趕巴解去黎巴嫩一樣,變咗仲麻煩嘅真主黨
呢個情況唔會發生
埃及同以色列都唔會收佢哋
都唔會比佢哋落腳生根

佢哋只會停留係邊境做永久難民
所以先話係吉卜賽

好仆街?但條路自己揀
有咩好埋怨?
我之前講過伊斯蘭世界好多地方仲停留喺中世紀思維
世俗化,其實係會絆隨著現代化,拒絕世俗化,
其實就係拒絕現代化。

我講既現代化唔係科技,係人文,
即係人權,自由,民主,科學,
乃至公共行政,防貪,等等。
開槍。埃及做得出。
一講到人文 = 最終就係關乎"形而上"的事情. 去到呢個位就冇任何道理可以講.

有D族群鍾意"奴役"與"被奴役"的關係.

有D族群prefer"普世價值", "人權", "互相導重".

有D人覺得物質世界的財富先係最優先. 乜嘢"奴役"與"被奴役", 或者"普世價值/人權"等等都唔撚理, 只要自己搵到最多的財富, 就支持果個system.

如提督所言, 有D族群就係思想上始終拒絕現代化, 對於呢類不願進步的族群, 目前我哋係冇任何辦法的. 只能夠喺科技與物質上, 限制呢類堅持中古思維的族群的發展.
其實巴人就係中東既韮菜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞