[D776-] 抗俄衛國 179: 巧婦難為無米炊

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
講"genocide"講足半年, 緬甸本身嘅戰爭, 烏戰, 羅興亞, 敘利亞(主要係穆民派系混戰), 佢哋班友又唔記得哂
全部都係慘事, 但係好多人嘅焦點永遠只會喺傳媒或者強權想spin嘅地方度,
巴人喺oppression olympics肯定世界第一, 不過你絕對唔會想贏呢個世界第一
以色列唔見左既人
而家無論生死搵得返既有幾多個?
剩係諗到呢度呢班哥布林就已經不可原諒
no. 神學, 或者難以解釋既概念, 可以歸入形而上學.
但自由, 民主, 科學, 公共行政, 係可以用言語解釋既野,
無關信仰種族語言. 只要你有足夠既思考能力, 就可以理解,
呢啲並唔係形而上學.

係嗰班神棍唔想自身地位受到動搖所以拒絕現代化, 猶其係伊朗.
一旦行民主, 權力同話語權就唔再係班神棍既專利.
所以佢地拒絕西方係最徹底. (相同理由套落中國係一樣)

其實宗教改革係代替現代化理念趕走左天主教班神棍,
釋經權不再被壟斷, 還返俾大眾本身. 不過基督教(新教)既行動,
早過現代化咁解. 當日新教得到貴族支持係因為佢地唔妥天主教,
最後變成民主發展既土壤係意料之外既事.
如果你話俾當日既新教徒知, 你地今日反天主教,
最後會成為同性戀變性人既踏腳石, 我諗佢地未必會反天主教,
同部份伊斯蘭教對西方文明反感既理由係一樣, 呢一點先係硬傷.
內塔尼亞胡根本無諗過救人.
俄羅斯冇嘢做嘅人畀人捉晒去打仗?
係, 但落入野蠻人之手, 真係只有"自求多福".

我個人亦係偏向內塔尼亞胡的做法: 殺光哈馬斯恐怖分子, 從源頭解決問題, 短期來阻止呢類恐襲重現, 比救人質來更重要.

亦係向恐怖份子表示一個明確訊號: 綁架人質係唔會威脅到以色列, 攞到佢哋想要的嘢的, 只會為綁匪招來毁滅. 呢個思維喺中古世紀時期乃是常識與常態,

中古世紀, 邊有咁多綁架人質? 當時人們彼此的共識 = 綁架唔會威脅到人之餘, 仲要睇多一個負累, 不如搶掠/偷想要的嘢, 咪仲直接達到目的?

好遺憾, 對住仲停喺中古世紀思維的野蠻人/恐怖主義, 我哋冇得完全套用現代的思維對付佢哋.
有conscript, 亦有為2千多美金1個月去烏克籣打仗的志願役.
擊潰哈馬斯我同意. 問題係, 你打敗左哈馬斯,
殺晒佢所有高層, 之後呢? 會有另一個哈馬斯再興起,
因為背後既資金同武器供應鏈無斷.
除非中俄伊三國完全解體, 否則只會沒完沒了.
提督你講的, 即"政教分離"與"政教合一"之分: 以前宗教與政治係混為一體, 密不可分的.

先有"政教分離", 才慢慢誕生出現代自由, 人權等概念.
之後的事, 之後再算

唔先擊潰哈馬斯, 直接對問題根本 = 邪惡軸心動手呢? 有D嘢冇得""飛象過河"直接打大佬的.

雖然我個人認為, 隊冧哈馬斯, 可以與對付邪惡軸心同步進行, 西方世界係有呢個資源, 只差有冇"決心"咁解.

仲有打大佬 = 俄中伊, 未必需要以色列落埋場, 應交俾以色列的大佬 = 美國處理.

又, 提督你講錯佐: 就算中俄伊邪惡軸心解體, 只要一日有人堅持"from the river to the sea"的信念, 佢哋終會有朝一日卷土重來. "信念"的問題, 目前我哋冇辦法解決.
呢個信念, 點解會喺哥倫比亞大學校園延燒?
咪就係因為tiktok囉. tiktok邊個操控?
你講? 邊個?

歸根究底, 咪又係共產三寶+伊朗.
提督講的都係"傳播途徑", 我講的係"根治". 美國人宜家都好清楚明白, "思維", "信念"本身, 係無法被消滅的. 最少目前我哋冇辦法令任何一種理念喺人類中消失, 我哋以為"消滅佐"佢哋, 但呢D"理念", 到最後只係換佐個包裝卷土重來.

目前我哋能力可以做的, 只有時刻警醒呢D極端思維的集體卷土重來, 並喺未威脅到全人類前就阻止呢類"信眾"繼續壯大落去.

當然我亦認同, 能令某D思想, 冇咁易傳播去俾未懂明辨是非的人, 已經差好遠.
呢個世代"反普世價值"理念的"載體", 就係俄中伊為核心的邪惡聯盟.
好耐冇黎
唔太同意 因為其他因素 令呢個信念延燒
唔係話冇,但你見到 佢地既民意就係擁抱呢句from river to the sea
覺得好代表佢地
不過近排似乎知句野趕客 講少左
一日有呢句趕客野 都唔抵可憐
https://nypost.com/2024/04/17/us-news/columbia-university-accused-of-gross-negligence-in-response-to-antisemitism-on-campus/
睇個校長幾時898
講真, 就算屌柒zionism嘅人, 唔係傻/唔係無知應該會記得巴解係乜
Edward Said唔認同1993 Oslo係一件事, 但巴解原先咁就係hamas祖師爺, 話要消滅以色列, 只因為有赤軍同北韓等等撐巴解唔代表件事正確㗎嘛
Said佢主要係狠批個所謂和平進程令巴人蝕底, 唔係開宗明義要消滅以色列, 領土問題還領土問題

即係話, 你可以同時屌柒zionism同islamism(包括巴解hamas)
其實就算主張以巴重劃邊界都唔會被指extremist, 嚴格嚟講幾合理添... 以色列大貪先至一路有呢啲爭議啫, 冇話唔可以巴同黎做鄰國, 得返西岸同加沙本身亦都可以質疑
點解啲人針對以色列? 其他緬甸, 烏克蘭,
呢班人又唔見佢地企出黎?

其他左膠媒體也好, 多多少少係受中俄既影響,
左膠白痴, 但俄中係有份煽風點火. tiktok就更加唔洗講.
(當然美國猶太人左傾亦係自取滅亡既原因之一)

哈馬斯背後支持者係俄伊, 中國比較間接但亦有份(猶其係地道),
而伊朗背後亦係俄中. 左膠點興風作浪都好,
無共產三寶+伊朗喺後面賣武器+賣武器技術+賣地道技術,
哈馬斯根本無法興起.
類似的問題, 歐洲可是"經驗老到":

種族 + 宗教 + 地緣利益混雜一齊的衝突, 歐洲自己都唔知打佐幾多百年了.

始終係要呢堆人"終於肯醒", 又或者"打到唔想再打落去", 主動拾棄彼此"必需要消滅對方存在"的理念, 先能夠開始步向真正的和平共存之道.
exactly
巴人想追求建國,無論真心定假意 扮和平
經過10月7 號 既事
呢句野哈馬斯拎晒話語權,就係完完全全反猶口號
佢地去講 去支持from river to the sea,無論點辯解唔係呢種意思
都冇人會信
結果就係冇可能得到和平方案
30年戰爭, 係打到無晒人口, 先識停.

而家既巴勒斯坦, 因為背後有人課金,
加上歐美成日調停, 所以佢地從未面對呢個問題.
They use of the mercy of western world.

所以以巴衝突喺可見將來都無得停.
提督你覺得要成立一個有武裝勢力既組織要幾耐?

哈馬斯90年代興起,到現在成為一個大勢力前前後後都過左30幾年。

今次滅左佢,打散晒巴人武裝力量,就算以後要再建立第二個哈馬斯,都唔會十年內做到既事。十年已經足夠以色列或者利庫德集團做野
isis 用咗幾多年?真主黨用咗幾多年?
啱啱有中國網友話支持呢味嘢:
https://en.wikipedia.org/wiki/Thawabit
-the right to resistance,
-the right to self-determination (statehood),
-Jerusalem as the capital of Palestine, and
-the right of Palestinian refugees to return to their homes and lands in what is today Israel (in accordance with UNGA 194).

以色列到依一刻都唔肯比北約轉送以色列制武器比烏克蘭,左膠點撐得落手。如果以色列肯支持烏克蘭,班左膠就會hang 哂機。
巴人"resistance" 其實咪又係以色列"自衛還擊"
呢件事唔會因為以軍強100倍, 殺多十倍巴人, 就會negate咗呢件事
我直頭有港人朋友話「喂, 而家係以軍殺人如麻喎, 人哋殺你班友唔代表你要殺返佢班友而且係十倍奉還」
其實有咩分別啫, 只係左派不斷落注巴人啫
Guterres話vaccum論畀人屌到七個一皮又係同一個原理, 就係暗指hamas「抗爭」係回應以方嘅幾十年壓迫
隻隻左派都係一味講resistance而唔去回答巴人嘅(連沙地等等王室都怕嘅)恐怖主義
俄羅斯與烏克蘭,各有各打:

烏克蘭主力經營刻松,克里米亞方向,海陸複雜的地形,俄羅斯無法利用數量優勢。
https://twitter.com/new27brigade/status/1784614943511470113?t=VqxDr5EOgAdOsS87_PW7YQ&s=19

而俄羅斯則在烏東全線進迫,力圖突破烏克蘭防線,喺烏東戰場獲得戰略主動權。
https://twitter.com/new27brigade/status/1784464140419166668?t=1b0Feel88BGTKoo3O3Em4A&s=19

https://twitter.com/new27brigade/status/1784591266279555436?t=YQSlqxSylYIaBQ_0AjGkjw&s=19
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞