[D776-] 抗俄衛國 179: 巧婦難為無米炊

551 回覆
13 Like 3 Dislike
我地既思想, 係以人權為核心, 講道理, 講前因後果, 現代社會思維.
佢地嗰套, 係不問是非攬自己人, 活脫脫既中世紀思維.

兩者注定係不能相容.

咦?
佢地嗰套, 係不問是非攬自己人, 活脫脫既中世紀思維.

好似好熟咁喎.....
反西方meme有提過, 如果西方有咁把炮圍堵伊朗, 咁點解伊朗勢力範圍比20年前大咗咁多:
-敘利亞(伊俄)
-也門
-伊拉克
-黎巴嫩真主黨係建制派
相對於以色列, 只有埃及沙地約旦三個鄰國係正常, 正如當日嘅恐襲分析, 佢嘅敵人亦都越嚟越遠, 你唔會真係計黎敘係極大威脅, 只有伊朗係
反西方meme有提過, 如果西方有咁把炮圍堵伊朗, 咁點解伊朗勢力範圍比20年前大咗咁多

因為奧巴馬柒, 對伊朗行綏靖.

不過, 唔好以為伊朗係邪惡軸心. 我想問, 你啲支持哈馬斯既同學,
係什葉派定遜尼派?

伊朗只係反西方先俾人當邪惡軸心,
問題核心其實唔係伊朗, 甚至唔係伊斯蘭教既問題,
而係伊斯蘭世界仲行緊舊世界嗰套家族思維.
只要係自己人, 就攬, 不問對錯, 個社會係bond by blood,
延伸去到bond by religion, not by law, not by reason.
同西方強調個人主義, 然後用 law + reason去約束, 形成社會規範,
兩種思維完全係背道而馳.
孟加拉
我一聽個心離一離, 平時冇嘢嘅人講呢啲嘢
genocide, 可以討論, 但係直接defend hamas真係唔撚得
形同當年有條友同我講佢打zionist(入咗真主黨), 我心諗, 你係咪覺得大聲啲有人知就好威
西方最舊嗰套公共價值係唔講宗教
我諗唔少人甚至明明唔信教嘅死左膠, 好似都唔記得咗呢樣嘢
然後沙特埃及等不在射程軌跡既國家爆谷價格暴漲.

我一早就話, 沙特佢地宜得以色列殺晒啲巴人,
夠膽親異端? 異端比以色列更該殺.
卡特? 提督你係唔係問"沙特"?

舊年哈馬斯恐襲, 擺明後面的大判係什葉派的伊朗喎. 金主係俄羅斯與中共, 伊朗做大判, 然後搵下面的二判 = 真主黨, 哈馬斯, 胡塞武裝組織搞事, 舊年哈馬斯恐襲後, 呢D恐怖份子仲要亮出"抵抗陣線"的招牌出來宣傳.

連卡塔爾都要驅逐呢群瘟神走, 遜尼派的沙特, 又點敢收容呢班俾以色列下全球追殺令的恐怖份子, 分分鐘轉過頭就將呢班人偷偷賣佐俾以色列呀

目前世上唯一可以俾呢班恐怖份子庇護, 而且有能力逃過Mossad追殺的國家, 應該只有俄羅斯.

Mossad要喺俄國境中追殺哈馬斯高層, 就要搵烏克籣SBU幫忙, SBU連躲藏喺俄羅斯多年的烏奸都有能力幹掉, 只要以色列肯以軍援交換的話, 烏克籣搭個單, 隊冧潛伏在俄羅斯的哈馬斯高層應該冇難度
加插多一段就係, 我見其他同學都慢慢退出個討論
即係譴責以色列就好多人都講, 正路嘅, 但係講到hamas正常人都唔會撐
我覺得某啲人其實出少陣聲比較好, 倘若你話巴人自己resistance我諗都冇人會屌出聲

hamas嘅套路就係想非國家, 非政府身分控制加沙巴人, 以及聯絡埋西岸嗰啲
即使有人辯稱hamas其實係「以色列發明出嚟嘅把戲」, 呢個根本又係moot point, 係又如何, 係唔係根本唔重要
你講多一萬次以色列萬惡, 都唔會令你嘅論點突然勁咗有力咗.
伊教同巴人以外嘅政治嘢, 佢哋又有理過咩, 好多嘢講撚完就算.

所以我再重覆, 伊教之中有人覺得以色列根本唔會離開中東, 以巴應該settle返邊界, 呢個立場好少人信, 絕大多數嘅人唔願意面對. 客觀上, 我亦都立論可以講, 世界上嘅強權唔係只有西方國家. 伊朗當然唔認以色列, 但你睇下以色列有咩邦交國, 有兩個叫做中同俄.
中俄有冇講過叫以色列收皮? 冇.
中俄支持咩邊界? 1967年停火線.
見到加沙被人炸成咁, 一般唔了解中東既西方國家平民,
腦袋發熱屌柒以色列, 其實係人之常情.

但見到你班親巴人士走去撐哈馬斯, 仲話10月7日殺得好,
正常既人都會覺得唔對路, 慢慢退出好正常.
Too simple sometime naïve

部分左膠的簡單思考迴路: 被打方就係"弱者", 所以就應該要企喺弱勢的一方.

至於"bond by religion"為最優先? 個人"形而上"的選擇我唔comment, 但我係帝巴的話會問佢: 同學你知唔知道, 自己係信緊回教入面的"邊個派系"? 支持hamas? 小心俾其他回教派系的同學仔指為"異端"喎

回教世界第一定律: 異端比異教更可惡. 可以同以色列與異教國家deal, 但異端係必須消滅.
帝巴你又唔"理解", 你嗰位孟加拉同學的價值觀啦:

喺以極端回教主義下, 入真主黨, 同以色列打"聖戰", 佢當然覺得係"好威", 仲要係"至高榮譽"呀

我係你的話, 肯定轉個頭舉報俾MI5(如果喺英國的話), 話有恐怖份子 = 真主黨潛入校園, 請佢哋深入調查, 捉佐佢再deport走. 我唔想英國入面有任何潛在的恐怖份子活動, 危及校園與社會安全.
伊教徒再怨恨都唔應該將一拃議題炒埋一碟, 一味賴西方以色列
以色列對加沙同西岸係一件事
以色列對黎敘係一件事
以色列對houthi, hamas係一件事
以色列對伊朗又另一件事
我賭埋J都可以估伊教徒點睇伊朗真係攻擊以方, 就算打一日就收檔都係咁話. 你同情巴人我明, 但係個big picture係持續戰爭狀態, 唔見得代表伊教嗰邊嘅人好和平.
係咪唔通話沙地約旦呢啲就冇腰骨, 唔敢圍攻以色列, 只有伊朗先算「真漢子」? 如果係咁佢哋都應該助拳至係, 唔好打嘴炮, 真做, 學我上面個阿叔真係效力真主黨, 咁我哋都可以堂堂正正做佢地恐怖份子.
https://x.com/new27brigade/status/1779520244647899451
呢單係炸克里米亞, 喺烏南俄羅斯防禦砲灰主力 810海軍陸戰隊.

持續觀察, 加埋呢幾日相關前線資訊, 睇下烏克籣真正動向 = 弟聶伯河左岸收復.

似乎俄羅斯真係將砲灰主力全部調哂去烏東, 喺烏南防守人力上的缺口正慢慢擴大.
我都冇跟得好貼, 以伊敵對個個都知, 但係今次有乜casus belli?
我面頭睇就係以炸伊朗駐敘使館, 所以放drones過去還擊
其實做得呢一步都係表示繼續原有嘅戰爭, 跟住個個吹到WW3
伊朗都打巴基斯坦啦, 又唔見伊教徒除咗巴方瓜瓜嘈

除咗中東本來就九反之地之外, 有個咁好戰嘅伊朗周圍搞鄰國, 而啲伊教徒又好似睇唔到咁, 佢等同什葉版德國, 周圍搞奧地利同捷克咁上下, 不過好似 is ok咁
所以我day 1就用部族戰爭黎形容中東.
講血緣, 講實力, 唯獨唔講是非對錯.
呢種「是非觀」根本早就要屌, 都唔知係咪西方伊教徒越嚟越多唔屌得咁
我冇一句defend過以色列, 而係呢班人圍內教徒互相廝殺可以當無事, 覺得不可思議, 只有對異教先至槍口一致, 甚至可以無限制戰略, 攻擊埋西方各地嘅猶太人以示報復
我從來都係咁講: 當年被內政大臣取消英國公民身分果位"聖戰新娘", 如果唔係被取消公民身分後後悔上訴露哂底, 某程度上佢比起宜家99%的左膠有痴撚線膽色與勇氣架!

當然我認為果位"聖戰新娘"當初應該做得再盡一D = 去到當時的伊斯籣國之後, 填番份Form RN俾Home office退出英國國籍, 堂堂正正地做"伊斯籣國"人
當然OK啦: 如果帝巴套用"部落衝突"睇中東, 無論自家人打到拆天, 定對抗"異教"以色列. 一律都冇問題架!

至於Voice out的問題你可以咁"理解"佢哋: 我哋回教派系內自己點打生打死係我哋圍內的事, 冇必要同全世界講, 但"對抗異教徒"就必需要Voice out, 以有利自己派系爭奪回教世界的領導地位

帝巴有冇想過"對抗異教徒"上Voice out, 其實係各個回教派系, 想喺回教世界上爭奪話語權而作出的行動呢? 回教自家內戰出聲, 對"爭奪領導地位"冇幫助, 咪唔Voice out 攞.
https://www.dw.com/en/why-did-some-arab-countries-appear-to-help-israel/a-68815074
以伊衝突應該係另一個scenario, 我只好就咁貼
今次係波及埋多國領空, 例如約旦都要防守同埋幫以軍美軍
講真教徒之間就唔係真係咁大差異, 只係國與國之間嘅衝突
即係都係返返去Saudi vs 伊朗, 伊朗人同Arab根本唔會咁樣打
進一步可以話Saudi始終想同以建膠, 唔只係可能性, 而係遲早都會, 到時Saudi coalition其餘國家, 甚至包埋印尼馬來西亞都會自動建膠
盤棋就係要圍堵伊朗, 而唔係圍以色列
真係睇沙地盟國, 其實只有沙地同Kuwait未建膠, 同埋比較中間撚人嘅Qatar
以色列官方嘅五大敵國, 根本只有一個入流, 而呢一個亦都係沙地嘅對頭
即使以沙未建膠, 目前以軍境內主要就係防hamas同hezbollah, 伊朗任何武器經過伊拉克領空就真係WFC, 以軍只需要擋到就係, 話知佢打中伊拉克.
咁所以中間嘅約旦唔驚至奇, 喺正敘伊隔離
lm
拜登:如果Trump連任會將美國卷入與伊朗戰爭的深淵
https://lih.kg/3674378

我懷疑而家個拜登係複製人

美式爭取選票方法:唔好打仗,唔好挑釁敵人
當選完唔夠民意就會變強人
伊朗依啲咁先至係醒目仔,射幾飛同自己啲窮撚人民交代,跟住即刻凹水

得俄羅斯咁戇鳩,真係落場打
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1779666540994179282?t=Njwme3EUgiILzxsNK_CVXg&s=19

事先安排好,可控制程度的業配/交功課式報復行動,有一定的可信程度。

之後睇以色列的“我報復伊朗的報復”,應該都係交功課式
https://twitter.com/new27brigade/status/1779759080141381978?t=rM-3JFrsxgc58j3IbGd0AA&s=19

以色列交的“功課”,應該最少都有大專作業程度

伊朗交的“功課” = 小學雞作業程度,仲要係攞0分的。

但,無論以色列定伊朗,最少佢哋都敢“做作業”,唔似得某國,連功課都冇膽做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞