[D776-] 抗俄衛國 179: 巧婦難為無米炊

619 回覆
14 Like 3 Dislike
唔係方法嚟,跟本冇可能,只係谷鳩氣
谷鳩氣,又可以解決乜嘢問題?

好啦!巴打情緒發洩完了,然後俄羅斯侵略問題仍然存在。

短期內唯一解決方法,只有來舖大的一場世界大戰,解決與俄中邪惡軸心之間,無法用戰爭以外手段解決的矛盾。

除佐之前阿夫迪夫卡淪陷,真係頂唔住要吊9 Trump黨之外,其他時候谷氣來都冇用,不如盡自己能力去幫忙解決問題仲好。
那巴打也知道,違約反枱最後結果,就係一場大戰。

以前如此,宜家亦如是。俄烏戰爭,就係俄羅斯自己搵完全唔成理由的借口,反枱唔認“布達佩斯備忘錄”,最終不惜使用武力去意圖改變現狀。
呢啲冇收錢叫唔叫五毛
好多移咗民嘅人自私撚真係有呢啲想法

所以要屌
最好的結果是整個節目取消,最壞的則是 Amazon 親自接手來主導節目。

戰爭係冇理性選項

打就即死
唔打就等劏

烏克蘭投降
就到波蘭 Moldova

只有冇國家認同嘅人先會覺得為國犧牲係中二病

二來有 BC 嘅人都係捱返嚟
完全係魚蛋論
咁你係咪覺得爭取平權係唔叫捱?
與其自己捱自己
不如團結一齊為大家爭取捱一次斷尾?

有冇諗過好多英國人一出世就有 BC
冇捱過
點樣同樣喺英治下出世嘅香港人要捱?
冇得谷氣
世界係唔公平

同打牌一樣
一手爛牌都係要打落去
果條叫 書桓 嘅契弟咪俄9嚟囉
書桓的水平,未到真係由俄佬訓練出來負責做滲透,認知作戰的程度。

中文世界,我未見過有俄羅斯水準的inception。

俄羅斯水準的inception 例子 = 英國脫歐公投:宜家查番當年支持脫歐分子,10個有8個都好鬼,加埋小部分如BJ一樣,因長大環境關係對歐洲有成見分子,最後導致我哋宜家睇到的情況。
為國犧牲 X
為國家背後代表的價值觀犧牲 O

為國犧牲係簡化佐的概念,背後果層其實係為該群體相信的理念而戰

該保衛/宣揚的理念本身可以係族群認同,宗教,或利益等等。而集體意識或信念表現出來的載體最明顯的係“國家”,才會將“為理念犧牲”簡化為“為國犧牲”,等人易d吸收。
算啦,谷氣大家都會,你自己都成日發洩。
你碌上去望下,共和黨入面嗰件烏裔議員,
居然反對軍援,唔火滾?我都著啦,無喺呢度屌啫
谷完氣, 發洩完啦. 各位巴打就繼續努力, 為"自己相信"的事努力奮鬥啦.

當然5毛, 俄毛及獨裁者的走狗亦係一樣, 到頭來, 無論5毛, 獨裁者同我哋, "為自己相信的事物戰鬥與犠牲"呢點上, 本質都係一樣的. 唔同的只有"大家相信的事物或理念", "願意為此付出幾多代價"同"追求的最終目標"咁解.
有個term叫自帶五
死傻9會順耳d
自帶5, 比收錢做嘢的5毛更衰, 但亦更麻煩.

"自帶5"係為佐自己的自私或某D理念(e.g: 大中華)而行動, 基礎理念都互相衝突的話, 係冇辦法與其達成共識的. 呢類人先最麻煩, 為佐自己的"理念", 佢哋可以不計代價, 不擇手段去完成.

在本質上, 自帶5與極端狂信者只係一綫之差.
我又唔會叫佢哋"傻9": 大家理念, 追逐的最終目標都唔一樣. 只係非常不幸地, 大家要活喺同一個物理世界時空, 爭奪同一個的地方主導權咁解.

我好堅持這一點: 喺"形而上"價值觀的層面, 對與錯的概念不適用, 故亦冇"聰明"與"傻9"之分.
吓!上連登都只係吹吓水。我一號俄毛冇諗過要戰鬥同犠牲咁嚴重喎。
https://x.com/new27brigade/status/1782653935553261868

烏克籣方面, 有Ocheretyne鎮的柒事. 也有Kozachi Laheri方向的好消息.

烏克籣喺烏東捱得辛苦, 相對地喺弟聶伯河東岸又偷下雞. 加埋俄羅斯自由軍仲喺別爾哥羅德區域處於冇單位有時間理的狀況, 目前整體形勢係各戰線的優勢與潛在危機都不一致.
你哎呀老竇鄧炳強諗過就得啦臭閪蚑那賤蛆
想咋,過到國會先講

之前法國早排話出兵支援,好似無晒後續?
想中興帝國餘輝
已封鎖會員 - 韭菜要躺平
為國係自己認同嘅國家
支俄嗰隻送人去死就得啖笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞