[D776-] 抗俄衛國 179: 巧婦難為無米炊

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
1. zionist先至想netanyahu繼續放任殖民
2. 咁老實講識國際網友我好難真係接觸到極右, 甚至右派都未必多, 佢哋冇咩興趣識個亞洲人跟住噏"zionism先係正確"
我一樣有zionist網友, 西岸佢哋諗一定唔可以拎走, 所以任何挺巴意見/巴人人權佢哋係會無視
我連真係zionist都見過聽過傾過計, 所以兜口兜面拗政治我係視作等閒
但可以sure係目前包括兩國論猶太人都係prioritize個戰爭, 而唔係重視點樣兩國論
你呢啲歐粉真係唔知美國廠產能既恐怖
美國公司摺左條生產線,一係成間廠賣,一係直接封印間廠再炒人去減成本,然後就成個死場閒人免進,然後做靚盤數再呃人投資
入面啲機全部原封不動幾十年

又回帶咁去睇
兩國論: let them be good
支持戰爭: or i am dead
咁係以色列人都識諗啦, Israeli Arab分分鐘都會咁諗, 係衝突(安全)行頭, 邊邊打邊邊反而唔係重點
Hidden champions 係歐美日都好多
多數都係造緊啲普羅大眾唔會用到,但係現代社會無左會天下大亂既物件
https://ca.news.yahoo.com/ukrainian-grandpa-leads-over-60s-094532567.html

https://www.facebook.com/share/2XcRnprSVKxzYNAK/?mibextid=qi2Omg

非官方嘅民間組織 由d入唔到軍隊嘅平民組成
d武器全部靠執同自己維修

呢個係佢地個Facebook page

有大陸人加持右派我就知唔慌好嘢
唔係指大陸人, 而係ben shapiro本身根本冇佢哋想像咁叻, 只係把口快
我成日話唔好學美國嘅左右兩極互屌機制, 好不幸係睇以哈定睇美國, 好多人包括大陸人都係學到十足, 就認定必須endorse右派保平安, 咁係大錯特錯

右派: 我先正確
左派: 我先正確, 話both sides wrong嘅都係仆街
我: 就係both sides wrong, 兩邊都唔該收皮
左派: 你都係極右法西斯
我: 一早講咗我唔係右派, 不過你哋都係唔老實啫

所以長期打躉嘅都知, 我唔認同右派, 但係仇家嚟講左派嘅多, 而我真係唔係右, 咩zionist關我撚事, 大貪殖民者vs極左加持嘅恐怖份子, 我就係屌哂both sides
+1
對撐巴人士既反駁講得好,幾合理
但Ben Shapiro都難以回避以色列係殺到平民,係戰爭下既悲劇
論點都唔係無懈可擊, at least 我覺得巴人都deserve 兩國方案
以色列唔係咩好人但好過哈馬斯 9百萬倍
始終係2024年你好難話推晒加沙既人去死既 總要搵方法去解決

但睇晒原片就會發覺有d人真係中世紀諗法難以溝通
Ben會問以色列國有邊part 係 被佔領既巴地
2-3位對家都係答 ALL
到依家2024 都未訓醒 扮都唔扮 唔妥協諗住消滅晒成個以色列做上把
如果唔係國際形象會變得太難睇
以色列斬草除根一了百了好過
雖然唔排除有好人
但誇張少少講巴根本無一個係磨菇
伊朗都應該早打早著
睇下搵唔搵到正常少少既政府接手
21世紀世界, 文明世界點對待思維仲停喺中世紀時代的蠻族, 係一大挑戰?

更麻煩的, 係有D中世紀思維的蠻族, 佢哋會"扮文明", 仲有"借文明世界的善矩, honor base規矩玩爛人哋個場", 雙重標準, 贏兩次等等.
我同孟同學咁講, 你想以色列收檔, 得, 中俄都同以色列斷交, 中俄唔再承認1967年邊界, 到時再講
目前中俄只係認1967年邊界同耶路撒冷係巴都, 咁唔駛講嘢
呢個只係永久戰爭, 你消滅唔到以, 以亦都慢慢殺緊不斷繁殖嘅巴人
我個敘利亞網友更好笑, 見ben shapiro挺以就話割蓆
咁點解當初會撐ben shapiro? 佢細細聲話, 因為見佢反對lgbtq反trans反左膠, 點知原來又係zionist, 正仆街嚟
我心諗, 如果反一啲嘢就係應該撐嘅理由咁都幾薄弱...
大把arab都有呢種心態, 保守主義ok, 右膠ok, 但係一見個右膠挺以就走夾唔抖

以上嘅嘢可以apply返落右翼大陸人
題外話 佢反墮胎立場都幾恐怖
都係第一次有學識既教徒 扮話pro life都幾嘔心
我就真係唔信佢咁珍惜生命
咁帝巴,你“個人”係持乜嘢立場?介唔介意利申一下?

就算只係花生友,個人冇任何comment都冇所謂。只要“利益申報”一下就夠。
真心,佢喺呢度/文明世界,如果散播呢類立場/輿論,其實已經係廣義“戰爭”一種形式。

邊個話“戰爭”只限槍砲?輿論,與立場不同者“交流”,某程度上都係“戰爭”的一種形態。
上面咪答咗.... 該地區外面嘅好少係一國論, 我都係兩國論
兩國論 + 1

這是最貼近現實的可行解決方案.

不過我都係呢句: 呢個苦佢哋兩個族群都要持續受, 直到雙方頭破血流, 兩敗俱傷, 筋疲力盡前, 即管其他人點勸告, 兩邊的激進/極端分子都唔會願意接受的.

人類就係咁樣的生物.
你問下你既朋友,消滅左以色列,
聖城耶路撒冷歸邊個?
會唔會觸發伊斯蘭世界為聖地開戰?

到時死既人,恐怕比歷年以巴衝突加埋仲要多。
所以我唔會同蛔蟲做朋友,一識到人知佢信呢啲教就知唔會做到朋友
佢冇直接答, 話猶太人, 巴人, 基督徒一齊住巴勒斯坦喎
同佢唔算熟
但我可以講有啲熟嘅都係主張一國論(上述我亦都有話識zionist)
其實炮彈消耗大咗咁多有一個理由係蛾蟈GPS干擾,GPS導引炮彈命中率已經跌到6%
無可能
大道如薩拉丁都只俾你㨂轉信伊斯蘭或者走人,
俾阿拉伯人佔左,耶路撒冷一定清一色禁晒基督教同猶太教東正教。
法軍參戰!法國外籍軍團公開上前線馳援烏克蘭 俄炸哈爾科夫訓練場洩憤
https://lih.kg/3690351
睇下有冇其他sources
等陣,處理緊
你click入去就知我處理緊咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞