[D776-] 抗俄衛國 179: 巧婦難為無米炊

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
又或者話, 現代戰爭既模式唔係人海戰術,
你要咁多唔肯打仗做逃兵既人其實無咩意義.
二戰初期,德軍表現比今日俄佬勁上百倍,一個月多d控制波蘭,跟住兜過比利時直炒法國,歐洲各國都唔夠打,比今日烏克蘭處境差得多,如果你活響當年,唔知後來點發展,都會以為根本冇得同德國鬥,事實上英國主和派係幾乎排擠左邱吉爾出黨,張伯倫直接同德國講和,愛德華八世退位後成日同希特拉gathering,傳言話如果英國投降會立番佢做皇帝,英倫戰役初期英國損失噴火戰機速度都快到以為會撐唔住
日本都係,其實二戰時認為冇得同日本打的華人應該係佔多數,香港被日佔後都有個華人籌安會同日軍合作,東亞李國寶老竇二戰時就係因為同日本合作過,戰後港英根本唔委任任何公職比佢
現代戰爭,物資同技術緊要過人多
俄佬可以好似去銀行提款咁有需要就去監獄"提"人,但兩次預警機比打落死一大棚電子戰專家到雷達員就唔係拉伕馬上補到
所以俄佬用錢去請炮灰.
呢一點烏克蘭係做唔到.
俄羅斯表示: 提督你認真?

舊年巴赫穆特, 今年阿夫迪夫卡的失陷, 又係乜嘢意義? 當人數, 火力差距超過某個臨界點(e.g: 7倍以上), 人數上優勢, 就會成為關鍵.

然後, 所謂人海戰術, 唔等於當中全部係"砲灰", 俄羅斯亦有精銳部隊( = 戰錘40K世界中, 人類帝國同時有當砲灰的IG同PDF, 亦有精銳的星際戰士, 當中的差距係一個全副武裝的星際戰士, 可以全無難度地殲滅1000人以上的IG戰團. 而所謂當砲灰的IG, 其對標等於我哋現實世界的特種部隊), 砲灰入面會混雜起關鍵作用的精銳, 伺機而動.

當然現實世界的精銳士兵與砲灰之間的差距, 冇戰錘世界的基因改造星際戰士與凡人IG之間咁過分.

只要改一改方式, 喺地面戰上人海優勢一樣會work:
1. 砲灰中混雜少數精銳, 砲灰的作用 = 消耗盡人數, 資源劣勢一方的彈藥 + 精神, 然後潛伏的精銳乘機打開軟化的缺口.

2. 將以上調轉操作, 由精銳負責滲透當矛頭, 砲灰, 人海後上跟隨, 用量去將缺口擴大.

以上未計人數上的先天優勢 = 可以更密地輪調人力, 平均人力上休息回復上, 比人力資源劣勢的一方更理想, 雖然我未見過俄羅斯咁玩.

當然, 長期消耗落去, 有冇咁多貨/砲灰持續性俾俄羅斯玩係其一, 其二係戰爭持續落去, 壯丁不斷減少帶來的社會問題. 但呢D全部唔係集中於戰術層面的小弟concern的事, 能夠完成任務, 達到目標的戰術就係好戰術.
對, 所以我著緊的始終係地面戰場. 海上與空中其實唔使太膽心烏克籣搞唔掂.

但到最後一步 = 攻城掠地時, 始終要出動地面部隊. 就算攻方佔盡空中優勢, 到地面進攻階段, 你都要預備最少比防守方多三倍左右的兵力. 目前我睇唔到, 烏克籣點死到比俄羅斯守方多三倍的進攻兵力出來.
人數比例當然唔可以差太多, 唔通一個打一萬個咩,
不過以人口而言, 俄烏約莫係一比四,
烏克蘭主要係唔夠彈+唔完整 (之前夠彈其實打得唔差).
你有人, 但無彈, 都係多Q餘.

相反俄國點西都好, 佢既空軍同防空係完整, 而且彈藥充足,
背後有中國無限量支持佢. 相反, 歐洲既生產速度遠遠唔及中俄.
仲有足夠既長程攻擊能力. 美國今時今日先俾ATACMS, 實在太遲,
其實戰斧都應該要出啦.

正如之前所講, 個政客唔夠膽同選民講真話, 戰爭已經重臨,
與俄國一戰勢在必行, 國家要早作準備.
呢啲要靠打補給.
都唔係第一次.
我諗再loop落去都係講軍工, 兵源都唔係咁關鍵
烏人或者會怕上前線, 但係戰場係自己國家, 參唔參戰都係活喺戰場, 佢哋唔應該有士氣問題, 幾唔安樂/安全都要守土㗎啦
提外話: 戰錘宇宙, 帝皇的天使 = 專為戰爭而生的改造戰士, 真係1個打1萬個以上凡人 = 冇經過改造手術的普通IG (對標現實的SOF), 完全冇任何難度

如未來現實真係出現咁極端, 能喺戰場上以一敵萬, 為戰爭而生的改造超人/戰爭機器, 咁提督你就真係可以講"數量並不代表一切".

至於果個世界, 點解唔量產呢D咁好打的"戰爭機器"? 因為其改造手術成功率係超低. 首先各戰團挑選適合改造的候選者的各種試練, 已經係萬中挑一, 然後改造手術途中又淘汰一堆不適格者.剩番手術成功, 順利成為星際戰士"新兵"的數目係極少.
我從來冇想過一定要打補給, 將眼前所有敵人殺光殺淨, 唔係更直接咩?

唔係點解我會強調要預備的彈藥同武器, 係要足以將十幾億潛在可以俾普京攞來做砲灰的第三世界的人殺清光的量, 提督你當我講笑?

對住呢D視人命如無物的野蠻人, 某程度上我都會認同毛澤東果套 = 將眼前全部敵人, 一個不留地殺光殺淨, 我哋仲有人生存, 咪我哋贏攞.

好殘忍? 戰爭的本質就係咁, 覺得好殘忍的話, 咁野蠻人就唔好挑起戰爭. 夠膽挑起戰爭就要乘擔呢個殘忍後果.
唉.....快撚啲食藥啦你.
咁提督你麻煩你叫普京, 仲有俄羅斯國防部食藥先

咁樣不計代價打消耗戰與強攻, 除佐心理上的威攝外, 仲有俄佬某程度上真心相信與嘗試實行"將眼前敵人殺光殺淨以取得勝利"呢樣嘢.

問題只係俄羅斯冇呢個本事, 每次想要包圍殲滅時, 總係會俾烏克籣成功突圍, 冇辦法將烏克籣有生戰力, 喺戰場上"殺光殺淨", 所以只能夠持續性地磨血.
德國要deport既人幾時先輪到烏克蘭
其實想做係做到
問題係有無錢
我叫你食藥, 係因為呢句說話.
將眼前所有敵人殺光殺淨, 唔係更直接咩?

傷敵一千, 自損八百. 如果做得到全滅, 烏克蘭就唔洗愁.
做唔到但成日掛喺口邊係無意義. 你要做, 叫美國自己黎做.
係都中東難民先.
我插句嘴,與其殺光係自己國境內既敵人,不如殺係敵境內既敵人仲好,家陣西方國家突破唔到呢個關口,所以先限制烏克蘭反擊

你睇下以色列,一做就做得幾好將班哥布林炸碎晒之餘,連同佢地既巢都爆爛晒,所有他日會入侵以色列既哥布林,唔想死就返去班親戚度,唔係就見真主
我"理解"到點解西方世界唔肯突破呢個心理關口: 一旦大家都開始咁玩, 一直loop落去, 就會去番中古時代的互相滅族戰爭.

西方世界的根本價值觀, 唔會想成個文明"思維"倒退番去冇"尊重人權"概念前的中古世紀. 我哋所有行為與是非觀念, 都被根本價值觀所約束.

即使俄中邪惡軸心的人根本價值觀同野蠻人無異, 只要佢哋喺生物學上仲係"人類", 西方世界都要視佢哋為same species, 給予"最基本"的人權與尊重.

冇計, 根本價值觀, 決定佐我哋可以做到幾盡.

當然, 更重要的因素, 係俄羅斯手上始終有核武. 包括邪惡軸心在內, 冇人肯下定決心, 冒著"保證互相毁滅"的風險, 同其他擁核國展開大型戰爭. 就係大家內心深處都怕死.
你呢度全部回應, 只有"做唔到但成日掛喺口邊係無意義"係正確.

面對目前"做唔到", 有3個解決途徑:
1. 放棄唔做.
2. 搵第二個途徑, 做到一樣的目標.
3. 不斷提升自己實力, 直到自己"做得到"為止.

掛喺口邊冇意義的, 所以我都係決定唔再浪費時間喺呢個topic上. 持續觀察, 繼續努力做好自己, 提升能力.
人類由中古到現世都不過一千年左右時間,係我地覺得好耐,但動物學角度根本斗零都不如

而且人類文明家陣唔係向真善美、科學同宇宙推進,反而仲係抖音、錢財、民族主義等等沉淪,根本係人類唔想進化,反而自己想返去做蒙古鐵騎多d
羅馬滅亡之後都係中世紀先至再文藝復興
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞