[D776-] 抗俄衛國 179: 巧婦難為無米炊

542 回覆
13 Like 3 Dislike
現代猶太人可以有宗教或者冇, 冇嘅都知猶太教係乜, 好似話華人多數都知華人文化同埋華人食乜咁
至於以色列版圖, zionist會話應許之地(可能唔包加沙, 但係一定包西岸)同golan加埋(即係目前全境), 非zionist可能會話西岸同加沙屬巴地
感謝提供統計資料, 小弟會好好研究
係, 以色列要的只有"應許之地", 以外的猶太人全不要.

但佢哋猶太教, 上帝/耶和華的"應許之地" = 現代巴勒斯坦乜嘢位, 就真係好微妙.

Zionist = 支持立國, 但唔一定反對兩國方案 / 唔一定要食西岸.

Haredi = 反對暴力立國, 但成個迦南地都係上帝賜俾以色列,
唔應該俾巴人留喺以色列境內 (包括西岸).
(我好好奇佢地點睇阿拉伯裔以色列人.)

帝巴望返上面張圖, settler入面有極端猶太教,
佢地仲右過一般zionists.
呢篇野同呢堆圖上年10月一早貼過, 又唔見你睇
睇過啦, 過佐半年, 唔記得佐~~
唔怪得咁熟口面
https://www.foreignaffairs.com/ukraine/talks-could-have-ended-war-ukraine
2022年4月15日俄烏最後一次和談
俄羅斯開條件:
烏克蘭與任何國家發生衝突如果第三國想援助要先得到俄羅斯批准
烏克蘭修法禁止反蘇歷史教育
烏克蘭軍隊不能超過8萬人, 坦克不能超過320輛

根本係開綠燈比俄羅斯隨時屠殺烏克蘭人第三國不能插手
究竟一個人要幾無恥先可以支持呢種"和談"
佢惡慣. 無計. 不過呢個談判都wfc,
根本唔係談判, 係要烏克蘭投降.
所以, 俄羅斯亦直接唔傾, 直接用暴力, 圖謀達成與上述"令烏克籣變相投降"一模一樣的目標.

咁大家咪繼續打落去, 睇下俄羅斯有冇呢個真本事攞

如果唔係普京承受唔起使用核武的後果, 我都幾肯定2022年果陣佢已經用佐. 烏克籣唔投降, 咁你永遠都唔使投降啦, 直接送一個戰錘3K時代的滅絕令.
見有人評論烏克蘭vs以色列
冇得比㗎喎, 烏人都唔敢亦都唔想自己係以色列咁, 軍力強但係日日被圍堵/圍毆/被指genocide唔似係佢哋想要嘅nationalism
https://www.bbc.com/news/world-68819853
加埋先死得嗰5幻咁少?唔係掛
吓,5萬咁少?咁就叫Meat grinder?

前蘇聯表示,冇死夠全國近4成壯丁,你都唔好叫呢場戰爭做Meat Grinder啦
冇得咁比。

以色列係一個超高戰鬥力 vs 一堆廢柴。
烏克蘭係一個低戰鬥力 vs 前全球幾二高戰鬥力 + 不計除獨裁者本人外任何代價的戰爭瘋子
,戰錘3K的恐虐神選
即係烏人就算不滿冇以軍嘅軍力, 都唔會真係咁樣擺上枱面講
澤仔想要鐵穹亦都人所共知, 連以方都有支援過烏軍, 係覺得西方整體口爽荷包笠啫
要比真係唔知點比, 以軍嘅restraint有幾多大家心照, 邊有烏軍咁多制肘
我純粹用戰爭,國家體量來評估的。

換轉係以色列,如果佢對手係俄羅斯呢d基礎體量咁大 + 即使死近全國4成壯丁都要搌爆宿敵的國家(呢個先係重點 = 當敵人有呢種程度的決志時,基礎體量差距就會成為關鍵因素),佢一樣好難打。
其實鐵穹只係退而求其次,
戰爭永遠係先手佔優,
先一步殺死敵人先係致勝關鍵,
應該要俾巡航導彈烏克蘭炸返俄羅斯,
而唔係一味靠防空導彈防守。
Israel considered striking Iran on Monday but decided to wait, officials say
https://www.axios.com/2024/04/17/israel-iran-attack-retaliate-strike-postponed
最近烏克籣都開始向呢個方向發展, 之前炸鍊油設施非常成功. 一定程度上阻斷佐俄羅斯的資金來源.

當然, 美國如認真封殺中國的金融系統, 效果會更顯著, 目前黑暗世界市場, 冇表面世界市場咁強大的capacity, 養住邪惡軸心長期 (=5-10年間) 維持目前強度的戰爭.

仲有, 有一件事Oei有提到, 但無論連登與主流媒體都好少講的事: 台灣發表報告, 中國利用古靈精怪的計算方式, 作出虛假的GDP及其他統計數據.

當然, 熟行的商家佬與銀行家, 一早就知道中國經濟真相, 但佢哋故意唔公開大聲講, 亦有其私心: 或利用"資訊不對稱"同謀搭雞棚欺騙小投資者搵"最後一水錢"賺到盡, 或搵水魚接貨走資等等. 總之就係利用"資訊不對稱"為自己謀最大利益.
中國統計數據做假不嬲都old news
無人講先係正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞