[D776-] 抗俄衛國 179: 巧婦難為無米炊

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
https://x.com/frankthorp/status/1782947536996565041?s=46

但右翼影響力大好,gop 15票反對+3票no vote
美國佬行咗頭 德國佬自然會跟
2.5% by 2030講過n次
%GDP一直有升,但軍力依然插水
https://x.com/thinkdefence/status/1782874722797064512
希望F16與更多遠程打擊, 能夠減輕烏克籣前線的壓力.

烏東地面部隊, 這半年來捱得好辛苦. 冇鋼鐵一樣的意志的話, 好難喺咁激烈的戰場生存下去.

講到呢度, 不禁要為當年2戰的老兵致敬, 佢哋的意志與勇氣, 係值得獲得榮譽與認同.
https://x.com/Military_idv_tw/status/1783092080002433103
中東戰場, 以色列繼續唔聲唔聲地做嘢.

個人觀點: 宜家的報復, 其實已經減佐辣啦, 我認知的以色列真係上哂火, 認真報復的話, 一定唔止上次還擊伊朗同呢次空襲真主黨的規模.

自護殘黨(=真主黨, 哈馬斯, 胡塞抵抗組織, 伊朗革命衛隊), 終究只係"殘黨"規模的實力, 冇本錢同認真"小小"的聯邦軍(=以色列, 英, 美, 歐洲)正面衝突的.
你好似塔左線
我上次已經講, 打唔到伊朗, 但可以打黎巴嫩真主黨,
甚至之後聯合土耳其郁敍利亞, 趕走俄佬.

內塔尼亞胡而家做野係無極限, 睇下之後係拜登連任定侵上台
又或者話, 睇下內塔尼亞胡挨唔挨到侵上台.
進攻Rafah暫緩, 你以為係放過哈馬斯? 係怕太快打完仗,
未等到侵上台就要為10月7日屠殺問責下台.
問題係現在烏克蘭用既係f16a/b,如果畀到f16c/d,無論作戰力同可携帶武器都多好多,暫時a/b只係鞏固制空,要反攻入侵既蛾軍有難度
300km
A/B主要係差雷達,APG-66完全唔夠力
A/B MLU個軟件Tape係跟住C/D上,丹麥機上晒M6.5 Tape,可携帶武器差距唔大,問題美國唔會俾JASSM佢射就真
115旅呢單嘢好迷
呢種缺D咩比D咩ga軍援永遠都唔太幫到手
而家都唔係反唔反攻問題,係守唔守到
蛾佬一開始係柒,但會從錯誤中學習
所以睇到上年年中,蛾佬開始拎返主動權
同埋蛾佬係已經有應對方案應付軍援比ga新武器

同埋巴勒斯坦,其實真係分散到好多注意力
記得蛾佬發動進攻,係同哈馬斯係同一時期
一來歐美注意力分散,二來換取一個小勝
可以咁講,蛾佬利用呢隻棋發動ga propaganda 係好成功

坦白講,再咁去應付蛾佬,真係聞到戰敗氣味
所以以維和名義派部隊進入烏克蘭其實係必須
In case烏軍真係總崩都可以保住半個烏克蘭

當然,歐美唔係無動作
係經濟上第一就係銀行decoupling
我極度認為今次歐美係做得出
可能印度都要係兩極中做決定
無得再係中間落墨食兩家茶禮
唉、睇到最新軍援,我真係感覺只係杯水車薪,
烏軍𣎴斷都係輸緊,F16落場都作用有限,俄空軍只係有限損失,未到海軍咁廢,暫時真係睇唔到有任何勝利可能性,美國得閒咁樣拖你幾個月,就好似打仗被人拖後腿。雖然我唔覺得2025會打完,俄羅斯經濟真係一個迷,究竟頂到幾耐?同埋中國伊朗會幫到幾出面? 代理戰爭嘅傾向逾來逾明顯,對烏黎講係慘劇
如果話當初拜登政府係想拖死俄國, 但俄中正式結盟之後,
軍備足夠, 真係可以拖10幾年. 而烏克蘭人口無咁多俾你拖,
係時候要改變路線, 以優勢軍力overwhelming敵人既數量.
所以唔止ATACMS, 而係整體策略都要變.

北約現時缺乏一個主心骨, 美國要防範台海同南海,
本來英國可以作為領頭羊行先, 但偏偏脫左歐,
而新上場既政客除左BJ真係無個掂. (但BJ又係Brexiter)
辛偉誠而家率先話2.5%軍費, 得唔得?
佢有幾大魄力? 全部都係問號.
馬克龍話駐軍烏克蘭, 唔係錯,
但法國人似乎無咁既意志, 未有共識.
德國舒爾瓷實在太慢, 唔知要等到幾時.
聯合國古特雷斯屍位素餐, 垃圾廢柴一條.
其他不足以成為核心.

群龍無首, 呢個先係俄中最大既依仗.

不過都要提提波蘭, 佢話可以部署核武,
可見都係前華約國家有先見之明.
PDA #56 簽了
講得無錯, 所以北約係時候要醒.
除左核武, 所有野都要更進一步俾烏克蘭.
又或者北約要正式出兵.
部署核武目的
係防止烏克蘭戰敗之後阻止蛾佬繼續東進
其實而家最怕係歐美已經
係以烏將會戰敗前提作佈局

點解群龍無首?
左膠右膠誤國,當然,呢啲膠都係蛾佬種落嚟

簡單講,蛾佬只要民眾厭戰
就會應驗better red than death
烏克籣戰場唔可以一刀切, 要分幾個層面, 仲有唔同戰線的分析:

烏克籣目前劣勢, 主要喺烏東地面戰場. 地面消耗戰鬥磨, 磨唔過俄羅斯仿佛無窮無盡的人海, 波狀攻勢.

相對地烏克籣喺黑海, 弟聶伯河出口方向係不斷偷雞, 俄羅斯始終無法清除左岸烏克籣的橋頭堡. 而黑海艦隊, 就俾烏克籣無人艇戰術, 打到要縮番去俄國本土的港口.

宜家我會觀察, F16的參戰, 對俄烏雙方的空中爭持上會有乜嘢變化. 呢個變化好影響到烏東, 烏南地面戰場情況.

整體情況, 大致如上述.
個人認為烏東地面戰場, 係21世紀地面戰上, "質"VS"量"的戰爭概念再一次比拼.

當大家手上得咁多資源果陣, 你會選擇相對廉價但量多, 以物量消耗海死敵人? 定以精銳部隊, 重點, 精確打擊為主體?

但美國論外: 呢個exception, 係無論"質"定"量"都全方位搌殺對手的存在.
Taurus 同jassm 嘅分別其實主要係邊?
我睇法係,蛾佬直頭放棄咗黑海絕對控制權
至於弟聶河同邊境直頭係半放棄狀態
以上次烏南收復戰失敗作例子
蛾佬只要有多重防線加人海
就守得住防線
烏軍以現時情況大規模渡河偷襲都係唔現實
至於自由兵團係蛾邊境騷擾都係一樣
你睇蛾佬無放資源去反擊就知一二

所以主戰場都係烏東
點解蛾佬要不惜一切代價去攻一兩個小鎮
原因係攻心為上,一來對外文宣指烏不能抵檔蛾蟲
放棄軍援,二來打擊烏軍士氣
有連續ga戰術小勝,就可換取一場戰略上大勝

所以,對烏嚟講,擊退蛾佬係Chasiv Yar攻勢係必須
功能上冇乜分別,都係1000lb級彈頭+智能引信
射程就 JASSM < Taurus < JASSM-ER
但對烏克籣也是一樣的: 戰術上累積小勝, 換成戰略上勝利.

俄羅斯不放資源防守, 放棄一些位置, 烏克籣與俄羅斯亦會長驅直入, 而且比俄羅斯的"不惜代價", 付出少很多.

剩番的, 就係雙方喺網絡上將各自戰術勝利聲音"最大化". 要同寺將雙方的"勝利宣傳"過濾, 單純用可靠的數據分析, 先能客觀地了解每條戰線的實際情況.
打錯, 是"烏克籣"與"俄羅斯自由軍".
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞