[D776-] 抗俄衛國 179: 巧婦難為無米炊

551 回覆
13 Like 3 Dislike
將來會有一個更大既on9
如果內塔尼亞胡真係想打, 就會重槌反擊.
我哋睇到所謂“重鎚”,喺以色列角度已經係妥協佐的減辣版。

以色列國防軍原來進行反報復的規模有機會更大。比起包括伊朗在內的鄰近國家,以軍最少高一個檔次以上水平。
https://twitter.com/visegrad24/status/1779954507524255794?t=dfzfnRnW-lHQwqp0-wsWiA&s=19

同伊朗一樣,外國只可以求以色列“滅辣”,但唔可能阻止以軍報復番轉頭

BTW,就算衝突再升級,以色列同伊朗極其量就係好似宜家咁,每日你炸下我,我又炸番你咁解
睇佢會唔會出兵入黎巴嫩打真主黨.
伊朗打唔到, 但清刟真主黨係可以.
不過我諗佢唔會做住, 就算要做, 至少加沙完左先
號外:格魯吉亞推類似外國代理人法,
被反對派視為俄羅斯法律, 或者係重新蘇聯化, 對付反對派.
呢條草案之前上過, 但因為有人反對,
被擱置13個月. 總統支持反對派, 但總統無實權.
現時由格魯吉亞夢想黨揸莊.

我無記錯既話, 呢個黨係親俄.

https://www.reuters.com/world/europe/hundreds-georgians-protest-parliament-set-advance-foreign-agent-bill-2024-04-15/
加沙我睇係完咗,規模得返一個旅
下個target好高機會係真主黨
真主黨係咁搞以色列,但北面靜得好出奇
"...The problem is not the IDF; the problem is the home front. The problem is the damage to Israeli society and the resilience of Israeli society. Two fronts is not a military problem. It’s a social, resilience, and home-front defense problem."

https://foreignpolicy.com/2023/10/14/israel-gaza-war-hezbollah-lebanon-tamir-hayman/
https://x.com/Military_idv_tw/status/1780098806392217630
伊朗空襲以色列, 除佐報復大使館被炸. 仲有要拖延以軍進攻拉法.

解釋到伊朗"唔遲唔早", 選擇喺上星期六炸 = 伊朗(或者背後的俄中)應該有好重要的"參與10月7日屠殺"證據喺拉法市. 需要Buy time消滅證據.
所以我話會打完加沙先.
你點確認唔係以軍想縮, 只係搵伊朗做藉口?
無理由同民眾講拜登唔俾我攻, 但話擔心伊朗而暫停,
咁就縮得順理成章, 猶其是連美國猶太人都唔撐以色列既時候.

btw , 我只係提出可能性, 唔係真心認為以軍想縮.
呢啲唔係open source可以推斷到既事.
事實係點, 睇落去先知.
"以軍想縮", 當提督你講出來果陣, 有冇覺得唔合理?
1. 一貫作風上, 想縮一D都唔似以色列.
2. 進攻拉法, 無論喺戰略定戰術上, 對以色列都唔係難事.
3. 清剿哈馬斯喺加沙餘下的勢力, 係以色列的國家安全, 喺件事上即使係Biden出面, 以色列應該都冇情講. 除非美國有本事捉哂宜家躲喺俄羅斯的哈馬斯高層, 同以色列交換, 咁仲有D說服力.

"以軍想縮論", 仲有一點講唔通: 以色列因為美國壓力就縮? 要記住美國喺中東的"可靠盟友", 只有以色列一個. 話以色列有求於美國的話, 美國又何嘗唔係有求於呢位"唯一的盟友", 持續喺中東壓制住伊朗呢類妖魔鬼怪? 呢度未計猶太人喺美國經濟, 政治圈子的影響力. 美國"何德何能"逼以色列喺進攻拉法一事上讓步?
另外, 美國猶太人唔撐以色列? 提督有冇佐證?

如有的話, 請俾reference source出來唔該. 冇refernce 的話, 我就當提督的意見係基於冇資料佐證下的9估.
之前講哈雷迪(極端猫太教, 反對zionist嗰班)猶太人嗰時,
咪貼過新聞囉, 班美國猶太人出黎集會反對以色列打加沙.
好早期啦, 好似係上年十一二月既事
我識嘅猶太人我可以幾鐵定講唔係個個zionist, 反而有啲西方右派/耶撚/連登仔更加zionist
但係話唔係啫, 猶太人大多數最少認同以色列存在/支持兩國之類
不過以色列當地zionist/一國論嘅人會多過海外
另外我講明, 我唔認為以軍想縮, 但美國歷史性地投左棄權票,
顯示左拜登政府既態度. 唔係唔撐以, 但以軍唔可以殺咁多人.
如果內塔尼亞胡因為拜登既阻止而放棄, 都要有放棄既理由.

要睇埋美國國會既援助法案先. 而家Johnson講到明會分開上法案,
如果共和黨繼續阻止援烏, 拜登有可能會反對援以法案,
甚至阻止以軍繼續打落去. 呢場美國既政治角力,
會影響到以軍之後既行動. Donald Trump識用外交議題玩野,
拜登一樣可以咁做.
唔撐既意思, 係指唔撐以軍咁樣攻入加沙+支持兩國方案嗰一班.
佢地撐猶太人, 但未必撐內塔尼亞胡.
內塔尼亞胡總理心底裏係一國定兩國論的支持者, 冇人可以肯定.

但論以色列入面Zionist/或者一國論佔多數? 我個人對此觀點非常有保留.

另外, 如果唔進攻拉法, 以色列有冇辦法將境內哈馬斯恐怖份子清理乾淨先? 各國想說服以色列放棄進攻拉法, 相對地亦應該提出一套唔使攻入拉法都可以將入面的哈馬斯餘黨清除的方案, 最好捉9埋躲喺俄羅斯的哈馬斯高層. 做得出以上事情, 最少可以俾到以色列安全保障, 平熄猶太人的怒火, 內塔尼亞胡亦再冇合理理由, 堅持進攻拉法.
#169 西方世界, 唔可以剩係叫人唔好進攻, 但冇任何解決其進攻原因 = 安全保障, 清除哈馬斯餘黨的方案俾以色列選擇.
內塔尼亞胡幾乎可以肯定係一國論,
至少佢支持嗰班一國論既極右.

俾美國制裁, 拜登要用白宮聲明去點名批評既以色列極右,
即係嗰班喺西岸想趕走巴人既settler, 係現任政府--內塔尼亞胡包庇.
你望下班西岸既settler, 某程度上哈馬斯之所以滋長,
係內塔尼亞胡同嗰班極右搞出黎, 壓逼就係動亂溫床,
呢方面以色列都一樣有做仆街野.
左膠雖膠, 但佢地鬧以色列都唔係無的放矢.
K巴可以望返個research, 係講以色列入面既猶太人.
得閒研究下, 猶其係啲圖表.
https://www.pewresearch.org/religion/2016/03/08/israels-religiously-divided-society/

呢張係zionist自我認同

呢張係settlement

然後睇呢張. 哈雷迪嗰班係更加右.
而佢地似乎唔多認同兩國方案.
哈雷迪正正係內塔尼亞胡please緊嗰班人.

https://www.pewresearch.org/religion/2016/03/08/israels-religiously-divided-society/pf_2016-03-08_israel-01-28/
有一個以色列網友咁回應就係覺得兩邊仍然有議和空間, 要改善N項嘢, 同埋以巴地應該有足夠生存空間畀所有人(暗指殖民唔啱)
我諗佢嘅角度係攻入加沙無可避免, 以人嘅民意挺強攻嘅多, 但係啲"collateral damage"之多, 所以會有啲猶太人覺得真係變genocide
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞