[D776-] 抗俄衛國 179: 巧婦難為無米炊

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
美國都不知幾想烏克籣打爆哂俄佬煉油廠.

原油價格本來就比提煉過的成品平, 俄羅斯宜家只能退而求其次地平賣原油, 除佐令油價更平外, 更能打擊俄羅斯靠賣石油產品為主的War financing能力.
呢架野似誘餌去打直升機多過炸船
點解西方援助成日咁透明
向外公佈俾幾多 俾咩武器 …
變相咪俾對家情報 睇住你黎食?
其實巴西南非真係覺得自己喺金磚陣營咪(以後)都唔需要嚟
一來民主社會, 要向公眾交代負責.

二來希望借軍援的項目達到威攝敵人, 希望俄羅斯知道自己面對攞住乜嘢武器的敵人後, 知難而退.
樓主可以開定台海局勢,我感覺普京黎係同台灣有關,520好大機會
咪又係一支槍兩個人果種

去左旅行一個星期,幾乎不問世事,返黎先追post
其實可以咁分析布丁狗既情況

打,打極都係打唔入。用極唔合比例既戰損去換地,以致大量軍備消耗左,往後影響左佢心目中俄帝國既威望

其次係執政黨既聲音,近排換人換得咁密,應該係執政集團有人向佢出過聲,但佢聽唔入耳,於是又洗下牌咁樣,不過都唔係第一次。

佢去搵聖上,好可能係因為聖上去完歐洲後想縮或者知道布丁狗應該捱唔住,因拖佢軍援,於是布丁狗就親自過去搵佢簽乜簽物,呢個層面上聖上係賺左,因為檯底既野佢唔守承諾,布丁狗都吹佢唔脹。

伊朗同中國現在明係撐,但暗應該會拖,蛾佬咁急去攻,就係想證明自己有能力打得贏畀佢背後既支援睇,否則對方一定襯你病囉你命
畀得你睇係個殼,但點樣最大化運用先係核心所在
到時候就唔係抗俄衛國....係世界大戰.
西方武器最緊要係情報指揮戰術三者高度結合.
唔係單純既飛機大炮.
立法院打大交好似好平常
btw點解民進黨仲未取締班藍屍同白屍
民主社會 選民自己選 冇得怨
呢個問題嘅主因唔單只係政治,而係台灣社會內部嚴重分裂所致。國民黨同佢嘅支持者堅持視自己為中國人,唔願意放棄黨國法西斯主義,亦拒絕為來台後犯下嘅罪行負責,同時民進黨同佢嘅支持者則渴求透過將現有政治架構等殘留嘅國民黨黨國主義成分(例如軍方高層幾乎均為舊黃埔體系出身)消除,嚟實現中華民國流亡政權完全在地化,由只代表國民黨變為代表全體台灣人民,並要求國民黨為來台後犯下嘅罪行負責。可見,雙方意識形態差異明顯過大,喺咁嘅民意背景下台灣人民唔好講要達成多數共識,就連最基本、基於互相尊重嘅良性溝通都基本上係天方夜譚。

想再了解更多可以搜尋近期嘅桃園神社事件
以下個人觀點:

人類總係咁, 有和平, 容易達成的路唔行, 係都要選一D撚人入立法院, 自找麻煩.

最後下下都要搞到開"地獄模式"打法見擺得平局勢. 10年前太陽花運動如此, 今日亦如是. 台灣人呢點冇進步過.
如果照厚巴所言, 台灣社會撕裂到呢個程度的話, 參考烏克籣2014的例子, 理論上"分離主義", 藍營喺自己的地盤例如台中, 搞出"親共/親中民兵"都不足為奇.

另外, 何謂"良性溝通"? Note with thanks, 大家"非常了解"對方的意識形態, 算唔算係"良性溝通"?

不過厚巴有一點我也相當認同: 國民黨拒絕自我改革, 清除潛藏深處的"黨國主義", 總係想維持將權力當成自己的"私產", 而且到宜家的族群認同都以"中國人"自居, 拒絕在地/本土化.

至於白陣營? 就係一群"政治投機者", "唯小利是圖者"的組合.
更正:台中係綠營地盤
邊係綠營?

台中市市長盧秀燕係乜嘢黨籍, 厚巴麻煩做一下功課.
另外,我所講嘅良性溝通,係指有實際討論,而非單純互相不斷闡述自身立場嘅溝通。
咁冇乜可能, 意識形態分歧, 導致到睇同一件事的"是非觀"都唔一樣. 所謂"良性討論", 最終只係淪為互相交換對方都清楚不過的立場而已, 極其量係雙方維持"保證互相毁滅"外的競爭/鬥爭遊戲規則而已.

而現在的俄烏戰爭, 甚至第一, 二次世界大戰, 厚巴亦可以睇成廣義的"競爭", "鬥爭"的一種方式.

另外, 我唔認為宜家的藍, 綠陣營喺意識形態外的實務上(例如經濟, 外交政策, 民生議題等), 會有"最大公約數"的共識. 國民黨與民進黨, 唔係美國的民主, 共和兩黨的關係. 但台灣人目前都未"理解"到呢點的不同.
嚴格黎講,世界依然未脫離冷戰,
依然係民主陣營vs共產主義陣營。
國民黨其實都係用烈寧嗰套獨裁做事,
極左派根本就係共產主義既變種。
更進一步講, 人類喺"意識形態"的之間的衝突, 歷史上從來冇停過. 只係最近幾廿年的競爭, 由熱戰轉移至其他領域咁解.

而人類之所以"與別不同", 亦係因為有現實中唔存在的"信念", "形而上"的idea並會"相信"呢D嘢.
大陸仲未對台灣有咩反應,靜得好不尋常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞