[D776-] 抗俄衛國 179: 巧婦難為無米炊

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
https://x.com/igorsushko/status/1783418372958584893?s=46&t=FOkdCB8wQvdunx90AdxVUw

烏軍:你咬我食呀,打到你冚家剷,吹咩
咁都要烏軍有空軍先可以真正advance到.
蘇式戰機用下用下無零件就飛唔到.
https://twitter.com/new27brigade/status/1783342687514734799?t=349xeh2f0izRZU6g8sq8eA&s=19

另外,俄羅斯對亞里米亞攻擊的分析。

烏克蘭喺烏東無計可施,地面戰場上唔夠俄羅斯磨,只能且戰且退。

相對地,俄羅斯亦對烏克蘭針對克里米亞關鍵設施的空襲,與黑海艦隊持續地被按在海底摩擦亦係亳無辦法。

兩者都係事實,記著整體而客觀地,用數據幫助講述雙方形勢,而非夾雜文宣的詞語去睇呢場戰爭。
今年係烏克蘭最難捱的一年:烏方及其盟友處於舊力已盡,新力未至的狀態。

俄中邪惡軸心,因為早一步進行戰爭動員,目前仍然有“先發制人”的整體戰略紅利。同二戰開幕時納粹德國因為早一步動員 + 適當戰略,初期取得成功一樣。
rybar睇下地圖就算
內容全撚部pro russian
係, 睇資料 + 數據, 作為cross check用就夠, opinion唔使理.

雖然我對pro-Ukrainian方的態度亦係差唔多 = 只要數據 + 地圖, 然後再自己分析雙方想做乜, 做緊D乜, 同將會做乜.
https://twitter.com/new27brigade/status/1783380040832692677

由day 1開始, 俾伊斯蘭世界中最野蠻嗰班人入境, 就係災難開始.
唔同就係唔同, 打住政治正確搞共融只會帶黎災難.
英國之所以要搞分等級國籍法, 係基於佢地對人文既了解.
可惜英國都一樣淪陷, 俾一啲uncivilized既人入去英國
(包括鄉黑, 但鄉黑無佢地咁嚴重)
https://twitter.com/new27brigade/status/1783338538794361326
唔係兩難, 冇Q哂男丁人口崩潰邊個賠呀, 真係叫俄人一命填一命咩
隨之而黎既問題係, 德國係咪要deport呢班人返烏克蘭?
我角度係唔會/唔需要, 唔通要而唔deport就屌德國唔出手咩
消耗戰就係咁: 唔止烏克籣, 敵人俄羅斯一樣係suffer相同的事.

最極端就係玩到毛澤東果句: 敵人喺戰爭中死清光, 自己族群仲有人生存, 咁都係叫贏.

唔好問我咁樣的"勝利"有乜意義? 對野蠻人來講, 打贏仗本身就最大的意義.

至於喺戰爭中賺到D乜? 戰爭之後點繼續維持國家與族群? 野蠻人唔會理咁多.
另外, 唔消耗落去, 就算烏克籣最後打贏仗, 俄羅斯都唔會有男丁賠俾烏克籣: 俄羅斯的男丁, 亦已經喺呢場永無止境的消耗戰中死清光啦, 便度有壯丁賠俾烏克籣?
德國一方面想烏克蘭贏, 至少唔好輸,
但一方面又唔可以deport呢班適齡入伍男士返烏克蘭.

咁係咪兩難?
冇話唔係, 只係德國可能會迴避
佢擺明唔想自己出軍隊, 所以就算烏方想拉哂烏男人入伍, 德國可以照樣話唔趕人過嚟
烏政府唔會蠢到覺得好多烏男人真係肯返嚟
二戰時德國將領早進言先搞掂英國再北進蘇聯
英倫戰役都係想迫和英國,但同時開兩面戰線明顯應付唔到
設想英國如果投左降或者先停火,美國想援軍都冇地方上岸,成件事會好唔同
莫忘記二戰初期其實美國一樣想孤立,對英國都只係背後物資支援,早期甚至未離開北美已經比德軍u艇截糊,係日本唔做乜突然間搞九珍珠港至直接參戰,一戰時美國都係接近尾聲先去執個熱煎堆,類似二戰後期蘇聯執日本一大劑做法,如果日本海陸軍接受山本五十六進言反對先撩交打,二戰進程有可能大不同
就算比你捉到返去,士氣都唔會高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞