[D776-] 抗俄衛國 179: 巧婦難為無米炊

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
路透社:普丁希望原地停火
https://lih.kg/3703985
F16 未落場呀
俄佬體驗下先諗停啦
用集速彈?
普京大佬頂唔順冇貨賣啦,咁點算呀?
而家炸緊防空系統,為F16落場做準備
戰機都要年尾
希望呢批軍援捱到
亦望美國選舉前再批多次
本身批軍援係for 2024
2025有冇消息?
ATACMS
F16落埸後,可唔以俾埋阿帕奇
牧巴睇時間開新post
俄軍都有肩托式火箭炮,
阿帕奇唔多安全
幾個可能:
1. 可能真係打到冇貨.
2. 扮冇貨, 中共軍援要遲D先到達, 希望拖一下.
3. 2的變種, 以拖待變, 夾埋中共喺台灣起筷就再打過.

BTW, 原地停火, 現實上應該冇乜可能, 舊年年尾, 西方世界同歐盟先剛剛開始增產彈藥同各種軍備, 普京就想停火? 邊有咁著數的事?
唔係可能,而係戰爭成本太高,
高過晒俄羅斯+蘇聯以往任何一場戰爭。
今日有貨,明日有貨,將來遲早一日無貨。
普京一直係想借有利形勢和談,
但烏克蘭有後援死不和談,
一如二戰日本,被逼打落去。
全世界咁多國家肯齊心每人夾少少已經磨死俄
聯盟間互相推諉係慣例,人性如此
西方世界主流好清淅, 俾4條路普京選擇:
1. 識趣就宜家止損, 乖乖地自己撤退, 恢復烏克籣1991年邊界.
2. 一樣係恢復1991年烏克籣邊界, 不過唔係俄羅斯自己撤退, 而係烏克籣打柒俄羅斯.
3. 一直消耗落去, 到最後俄羅斯頂唔住, 自己崩潰 = 前蘇聯下場再演一次.
4. 學二戰日本帝國, 擴大戰火, 孤注一擲做賭撚.

西方世界的utimate goal 好清淅: 唯護目前的國際秩序, 尊重主權國家領土完整,

普京嘗試改變現有國際秩序與現狀的話, 西方世界開出的最低價碼係叫"第三次世界大戰".
美國佬可能想見到4
應該話,ATACMS+集束
要拉返去S-300年代
當年蘇聯想要一款導彈俾防空軍 陸軍 海軍共用,但防空軍同陸軍需求完全唔同,所以S-300變咗兩套完全唔同嘅系統
防空軍S-300P專職打定翼機
陸軍S-300V專職打彈道導彈
S-400係S-300P家族演變出來,所以反彈道導彈能力依然係得半桶水
係啦我見佢爆到花灑頭咁
得半桶水都還好,以蘇聯共產黨嘅貪污同腐敗程度,得返一兩成功力都唔出奇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞