[D776-] 抗俄衛國 179: 巧婦難為無米炊

551 回覆
13 Like 3 Dislike
https://x.com/new27brigade/status/1778771705458278799
呢點本人有保留: 俄羅斯某程度上已經"秘密動員"了, 只係不宣於口, 唔係傳統威斯弗特體系的宣戰, 全國動員的模式. 但猶如全面戰爭動員上的"行動", 普京由22年10月開始就已經秘密進行到宜家.

而烏克籣亦唔使講, 昨日通過佐bill, 動員50萬人.

實際情況係兩邊都進行佐戰爭動員, 雙方差別只係動員的方式與規模. 而喺可見的未來, 為佐最後的勝利, 俄烏雙方亦會持續動員落去.
https://x.com/new27brigade/status/1778788777529618683
另外呢單, 持續觀望.

戰略上, 今次伊朗自己主動出擊, 係與俄羅斯的Chasiv Var攻略戰互相呼應, 同舊年阿夫迪夫卡攻略一模一樣的手法: 盟友喺其他地方挑起戰爭, 再乘機不計代價地去達成其戰略目標. 舊年10月係阿夫迪夫卡 (呢單野我一定入Trump條仆街數! 呢條賤人, 萬死都不足以祭阿夫迪夫卡保衛戰犠牲的烏軍的英靈!), 宜家的目標明顯就係Chasiv Var.

上次俄羅斯用伊朗, 判上判俾哈馬斯搞事, 宜家哈馬斯根據地直接俾以色列收皮, 伊朗不得不自己親自出馬.

另外以下係關於戰爭國際法的問題:
如兩個國家本來就互不承認其政權的合法性與存在 = 大家都當對方係非法政權的話, 咁呢兩個互不承認的政體, 係唔係任何時候再可以開任何程度的大片, 唔使"宣戰"? 而佢哋之間的戰爭行為, 亦不受任何戰爭法所保護與約束? 即呢兩個parties任何時間開片, 用乜嘢仆街招數, 甚至開波就直接互相核平, 種族滅絕. 理論上"國際法", "海牙國際法院"事後都吹唔漲?
呢場戰爭另一個啟示:

俄羅斯的"秘密動員". 同"不宣而戰", 將侵略戰爭扭曲為"特別軍事行動"一樣, 普京冇行傳統的正式宣戰, 總動員機制, 而係"秘而不宣"地進行與總動員相差無幾的行動.

將來中共入侵台灣, 喺南海挑起戰火的吧, 相信而會同俄羅斯一樣, 冇公開宣布全面戰爭動員, 但背後做全面戰爭動員的事.

"不宣而戰", "不公開地秘密全面動員", 似乎變成新時代獨裁國家, 對鄰近地區偷襲的新模式. 呢D偷襲技倆, 講白D就係國家程度, 擁有主權國家機能的恐怖分子.
咁二戰中華民國1941年12月9日先向日本宣戰
中華民國, 當年日本帝國, 本來就冇乜而家威斯弗特體系的觀念

當年呢D國家, 總係覺得可以乜嘢"江湖規矩"都唔撚使理, 鍾意幾時開片就開片, 事前唔使講出來.

只係好遺憾, 估唔到宜家俄羅斯都墮落到, 喺"不宣而戰", "偷鷄摸狗"打人上, 同中共與當年日本帝國同級.

將來俄羅斯真係同北約開戰時, 大家唔好期望普京會預先宣戰, 俾全世界知佢正式同北約開拖, 我都幾肯家佢會玩番今次烏克籣"偷襲"模式. 最多就學一年戰爭自護咁"3秒鐘宣戰".

3秒鐘同不宣而戰的偷襲有乜分別?
https://x.com/Military_idv_tw/status/1778798708572012548
歐洲正在努力地填美國停滯軍援的缺口.

https://x.com/Military_idv_tw/status/1778779853330039278
另外呢單嘢, 即表示俄羅斯會同步喺烏東進行新一波攻勢, 目前個人估計今夏俄羅斯的目標係攻佔Chasiv Var.

現士兵如零件的"人海戰術", 都俾普京得佐兩次米攞, 唔差在呢次啦~
歐洲頂多係填返自己歐陸防務, 主要係陸軍同埋沿海防線,
但歐洲無咁強勁既海空軍去維持世界航路和平.
就算歐洲防務自主, 美國依然係全球化武力後盾.
伊朗應該唔會主動開戰, 唔夠以色列揪.
頂多係搞下小動作交下功課. 唔止以色列,
伊拉克仲有美國駐軍, 你以為伊朗唔淆咩.

內塔尼亞胡暫時想引伊朗出手再反擊,
未睇到佢主動出擊既可能性.
問題不在於脫歐與否, 而在於你脫歐之後,
有冇去為英國本土既經濟尋找出路同替代.
上次雞蛋蕃茄已經睇到, 英國政客係無諗過任何contingency.
好似脫左就完, 咩都唔洗處理咁. 唔知班政客想點.

btw, 我上面講脫歐只係從俄國角度出發,
英國脫歐對俄國有好處. 至於英國應唔應該脫,
not my point.
唔信. 完.
嗯....美國係清教徒立國, 當年2戰仲遺傳緊當日清教徒既美德.
今時今日, 玩tiktok食芬太尼+無數第三世界移民+變性人,
美國仲可唔可以兩面作戰, 仲要打兩個大國?
我其實有少少疑懷. 2戰係本土受襲, 先可以出兵無疑慮,
如果台海開戰, 美國唔係本土遇襲, 無法進入戰時狀態,
能唔能夠承擔咁既社會壓力? 會唔會重現越戰嗰種反戰情緒,
然後阻頭阻勢?
又唔單止美國两面作戰,如果真係台海開波,南北韓應該都開波,日本都無辦法唔出戰,我諗連澳洲都要派兵。
其實又唔會進入唔到戰時狀態,二戰歐洲戰線唔關美國事,身爲同盟國盟友受襲就可以進入戰時狀態。第三次世界大戰,愚蠢嘅人先覺得可以獨善其身嘅人,開頭可能會驚,但人類普遍偏向感性,只要一個觸發點就可以改變社會戰爭情緒。
劉仲敬咪提過美國應該學拿破崙戰爭既英國,死人既陸戰應該盡量留返俾盟友打,自己專注於維持航路同封鎖敵人既航路
提督你的思路係以“全球化”,嚴重依賴全球貨物貿易為前提。

但如跨洲越洋的“全球化”不再,各地區重新走上比較自給自足的本土工,農業體系。加上“世界多極化”,全球關鍵航道的地區都有大大小小的搞事,導致全球跨洲的海,空運供應鏈的不穩定,為佐能夠充分保障必要貨品的持續供應,結局必然係各地重開本土工,農產業鏈,減少對跨洲國際運輸的依賴。

如國際航道持續不穩定,各地“再工業化”持續,咁美國維持全球性的武力,就係單純維持自己的全球貿易路線,對已經高度自給自足,真係可以玩“內循環”,唔使再過度依賴全球貿易的未來歐盟 = AEU來講,已經唔再重要。
國際法其實都係無乜用不嬲無乜人理
宣唔宣戰其實無乜意義比較似係俾自己國內人睇
真係有利益衝突既自然會自己落場

所謂國際法只係打贏左清算對家先有用
你幾時見過美俄中有當過一回事
唔好當英國係好似台灣咁既巨嬰國家
雞蛋無貨咪加價食少d
英國人會識執生

唔似台灣雞蛋加幾毫子都鳩屌
跟住班五毛屌政府
講真
美國既愛國精神真係剩低班傳統保守派先會有
德州班白人鄉下佬先係中流砥柱
美國真係有難時唔通班移民蛔蚑會企出黎?
最大問題係美國人食好住好玩抖陰又一日,再開大片真係大考驗
一直都有傳cambridge analytica通俄
https://x.com/new27brigade/status/1778940432246063282
如果伊朗之前"宣稱"的大規模攻擊, 只係呢個程度的話, 對以色列來講just another Tuesday. 連俾以色列"熱身"的資格都冇.

如美,英之前的警告係真的話, 呢一波的攻擊咁流可能性:
1. 伊朗正式大規模襲擊前的佯攻, 目的係麻木以色列, 令守方低估伊朗襲擊的規模, 之後真正的大規模飛彈襲擊就可以達到預期效果.
2. 美, 英等國家背後做佐嘢, 喺外交層面嚇住佐伊朗班痴線佬, 令佢哋最後一刻"縮沙", 用番真主黨火箭襲擊當交功課/KPI.

我個人係偏向"1", 伊朗班神棍背後係俄羅斯與中共, 我唔認為美英等西方世界的威攝, 可以嚇到有俄中撐腰的伊朗. 所以我覺得呢次咁流的攻擊, 係試探性質. 同胡塞武裝威脅紅海航運一樣, 都係邪惡軸心試探利用相對低成本, 低代價的不對稱手段, 對干擾地方性的關鍵路線可以起到幾大作用.
https://www.bbc.com/news/world-europe-68778338
Ukraine could face defeat in 2024. Here's how that might look
因為藍營帶風向
伊朗唔會落場打,一來又係政權唔穩,
二來佢真係落場打,俄佬補給會受影響,
呢次以色列行動係計過數,擺明夾伊朗JJ
"理論上"合理戰略係咁. 但實際上班神棍點操作係兩回事.

世上一樣嘢叫"誤算", 世上冇誤算的話, 又點會有普京將本來一場預定1小時22分結束的戰爭, 變成打佐兩年以上, 3年都來緊的長期消耗戰
So it begins
伊朗親身落場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞