[D776-] 抗俄衛國 179: 巧婦難為無米炊

540 回覆
13 Like 3 Dislike
會唔會有進一步行動 X
進一步的報復行動規模有幾大 O

以色列出佐名有仇必報, 伊朗咁樣大規模襲擊就想冇後果? 邊有咁簡單?

BTW, 以下係昨晚伊朗襲擊的統計數據:
https://x.com/ukraine_map/status/1779345539223388423

185/185 or (100%) of Kamikaze Drones
103/110 or (93.6%) of Ballistic Missiles
36/36 or (100%) of Cruise Missiles

大約7枝彈道飛彈命中目標.

呢個規模, 如果以"單一波"計算, 好似比起俄烏戰爭, 俄羅斯到目前為止的所有的飛彈攻勢都要多.
射程去到幾百公里果陣, 彈海攻勢, 飛彈洗地, 冇大家想像中咁容易. 呢個密度, 大約就係邪惡軸心目前的極限.

最少目前冇一個國家, 可以將飛彈攻勢玩到如同俄烏東線, 每日上萬發以上砲彈轟去敵方陣地, 或者舊年哈馬斯火箭襲擊咁, 一波攻勢1小時內打5000-6000發火箭彈, 海到Iron dorm電腦當機的地步.
最尾咁大陣費邊味
講番俄烏戰爭News:
https://www.youtube.com/watch?v=Xi_mUaETSMI
Reporting from Ukraine, 呢兩日的focusing幾古怪, 當我的注意力集中喺Chasiv Var攻防果陣, 佢就主力集中喺Chasiv Var北面的箂曼, Siversk一線上.

Reporting from Ukraine認為俄羅斯今夏的攻勢, 會集中喺箂曼, Siversk.

我個人意見係, 俄羅斯喺度乜都試, 睇邊過方向有機會, 就向該方向突破. 佔人數絕對優勢的俄羅斯, 喺補給, 彈藥充足下, 理論上喺邊個位發牌都得.

https://x.com/new27brigade/status/1779198869441822906
相對地, 由於俄羅斯集中力量對烏東, Dondas的侵略, 烏南戰線上就越見無力防禦.

所以, 我擔心的始終係"地面戰場"上烏克籣遇的困難遲遲無法舒緩, 充分體驗到乜嘢叫"瘦死的駱駝比馬火"的無奈.
以色列全軍總動員打加沙班冇重型裝備嘅地踎民兵,打咗半年,兩大目標,拯救人質,殲滅哈馬斯,無一成功。Bibi官非纏身,疏於防範令哈馬斯恐襲成功,只要戰事一停,佢就要被問貴找數落台。所以Bibi生存之道就係要以色列永恒處於戰爭狀態,所以佢冇得選擇唔打伊朗。
似乎成功引到伊朗出手
伊朗淆底.
美國梗係唔會無權過問
btw, 要講既我都講過晒, 你鐘意點諗就點諗.
let's see
伊朗分明係交功課.

雖然大家都知哈馬斯背後係伊朗,
但炸大使館, 伊朗用返國際規舉去行動,
以色列要擴大戰線係有難度.
你炸人地大使館, 人地報復, 係天經地義.
以色列真係以為自己打橫行?
以色列真係打橫行
如果我係伊朗, 會喺聯合國控訴以色列.
借返個平台玩返你.
而家以色列行緊打爆你先,國際名聲唔理政策
D五毛真係識得打飛機
咩消滅哈馬斯拯救人質失敗?
第一日就知以色列係唔會將救人質係優先
只係有得救就救,試過直頭見到人質都照殺
同埋哈馬斯而家好風光?
領地接近無哂得返南部一小角
咁耐經營ga地道軍火一Q清
想拎返加沙城?直頭無可能
要反擊點做?用人海?
嗰時仲吹到以色列攻唔入地下城,損失慘重tim
而家未係下面浸死哂
D五毛真係識得打飛機
咩消滅哈馬斯拯救人質失敗?
第一日就知以色列係唔會將救人質係優先
只係有得救就救,試過直頭見到人質都照殺
同埋哈馬斯而家好風光?
領地接近無哂得返南部一小角
咁耐經營ga地道軍火一Q清
想拎返加沙城?直頭無可能
要反擊點做?用人海?
嗰時仲吹到以色列攻唔入地下城,損失慘重tim
而家未係下面浸死哂
敗登成功勸服以色列總理納坦雅胡不要報復
https://lih.kg/3674055

睇嚟,黎巴嫩將會死得好慘
宜家哈馬斯主要高層, 著哂草去佐莫斯科

喺我眼中, 以色列係連"消滅哈馬斯"的目標都未完全達成. 目前只係癱瘓佐哈馬斯的作戰/恐襲能力. 但一日呢班高層仲存在, 一日普京同中共仲暗中包庇呢群"棋子", 班恐怖分子高層恢復戰鬥力, 取決於佢哋背後大佬俄羅斯與中共點睇佢哋有幾多"剩餘利用價值".

而呢班哈馬斯高層的死剩種, 應該深明自己做緊乜嘢, 與喺呢個"大國棋局"入面的身分立場. 總之宜家呢班恐怖份子將自己條命仔交佐俾普京與中共, 唔係佢哋自己.
大家咁話, 即管睇下點

一切都要等美國大選結果決定.
而家第五縱隊同伊教陣營依然繼續投訴genocide, 講到尾都係覺得唔夠打所以覺得以色列有西方撐腰係必贏

我覺得係好撚正, 呢件事
即係文宣上反猶反足半年, 跟住伊朗真係出擊時
1. 好多伊教徒唔出聲, 唔會話伊朗以國家名義有侵略舉動, 先前hamas係非國家, 佢哋都唔見得會割
2. 已經聽有同學仔話hamas由terrorist變成resistance
我即刻wow咗一句, 我話你係咪exonerating hamas, 條友唔出聲
咁樣係好撚恐怖, 伊教徒自己同hamas綁埋一齊,
覺得橫掂西方以色列霸權玩哂, 咁押注落hamas同伊朗都OK, 所以伊朗打以軍佢哋係當反擊, 甚至好正義
咁伊教就更加萬劫不復, 所謂resistance, 抗戰抗到搵什葉派做盟友
以色列打唔爆伊朗,佢堆山區好撚煩
巴打有冇睇到orginal sources呢? yahoo台灣引用中天新聞

知唔知中天新聞, 一向都係fake news散播源頭之一?

如果有其他trusted source的話請直接貼上來, 唔係我哋就當你冇貼過.
咁當無貼過冇留意呢點
帝巴, "信念"呢家野冇道理講的, 正如宜家問我點解會跟隨西方價值, 我都只會答: 我相信西方價值, 等為大部分人類帶來可持續的物質與精神文明進步, 而呢個亦係本人追求的"最終目標".

呢群伊教陣營支持者, 佢哋追求的"最終目標"根本唔係"可持續的物質與精神文明進步", 只係純粹為佐自己爽.

BTW, 我都係講呢句: 叫你班同學仔"知行合一" = 係支持恐怖份子的話就唔好留喺西方文明世界, 過去中東, 伊朗及其他邪惡軸心國度, 身體力行去為"from river to sea"的悲願戰鬥至死, 72個處女喺天堂等緊佢哋

我唔介意到時以佢哋敵人身分, 親手送你班同學仔一人一張住天堂吊72個處女的單程票, 唔使多謝我, 呢方面我好大方的

一群淨係躲在安全西方自由世界, 濫用言論自由之餘又死剩把口的廢物. 就係你班同學仔的代名詞.
中間夾住伊拉克約旦黎巴嫩敍利亞.
美國唔郁, 以色列都無辦法跨國境打死伊朗,
鬥射飛彈頂多係緊張, 但衝突無法升級, 打唔到大戰.
同理, 伊朗都只能射飛彈, 佢無可能入侵有美國駐軍既伊拉克.
拜登唔可能喺選舉年出兵伊朗. 更何況仲有台灣局勢.

所以, 最後只會喺聯合國打口水仗, 間唔中射下飛彈無人機咁.
長遠黎講, 伊朗會利用文化滲透, 令伊拉克親伊朗, 逼走美軍.
做唔到呢步, 根本唔會打得成咩大戰.
已封鎖會員 - Giotto

呢條俄毛出晒名, 入得黎既基本都block+無視佢,
巴打唔洗動氣.
卡特唔收容佢地啦?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞