[D776-] 抗俄衛國 179: 巧婦難為無米炊

619 回覆
14 Like 3 Dislike
歐洲之前話搵左咁多彈藥
嗰批幾時到?
美國呢排都要時間
應該一早到咗波蘭或者羅馬尼亞
翻譯.

美國眾議院通過援助烏克蘭法案後,將提交參議院,獲得批准後,烏克蘭將獲得急需的軍事援助。這當然是非常重要的消息,但有幾個重要的細微差別需要討論。

透過與美國智庫分析師和美國遊說者多次坦誠交談,我得出的結論是,如此大規模的援助計畫可能是今年最後一次。此外,後續對烏克蘭的所有援助計劃的規模很有可能會小得多。一位這樣的代表坦率地說(經他許可發表),我們不應再指望為重大行動提供資金,就像為 2023 年進攻行動做準備時那樣。

美國將繼續開發生產並向烏克蘭供應155毫米彈藥、GMLRS以及自衛和防空裝備。然而,這還不足以實現與俄羅斯的軍事平價,更不用說成功的陸軍級進攻行動,為此需要為數十個旅提供裝備和人員補給。我想重申一下,這並不意味著美國將完全停止提供幫助,但坦白說,這樣的援助量只夠讓戰線不至於崩潰。

我寫這篇文章不是為了逗樂叛國分子和陰謀論的支持者,而是為了讓我們能夠正確評估局勢——如果今年烏克蘭和歐盟無法達到足夠的軍事生產或替代供應水平(對於例如,通過以合作夥伴為代價從第三國購買或凍結俄羅斯資產),到2025年,我們可能會發現自己處於非常困難的境地。
儘管烏克蘭客觀上為建立軍事生產做了許多工作,但如果美國繼續減少供應,這可能還不夠。

美國提供的援助為我們和歐盟贏得了時間,大約一年的時間。在此期間,烏克蘭社會和當局必須解決如何為這些部隊提供武器和人員的問題,以免陷入2025年我們今年冬天的境地。
要有長程打擊力量去毀滅俄羅斯既煉油設施,
同埋軍事生產工廠.

F16, 一個中隊只係維持戰線, 要打贏遠遠唔夠.
Thousands protest in Israel, demanding elections and a Gaza hostage release deal
https://www.youtube.com/watch?v=-f0Pe5iKpT0
廋瘦死駱駝始終比馬大,同意美國今次的軍援為歐洲擴充武備生產,爭取寶貴時間。

長遠來講,面對俄羅斯持續威脅,歐盟始終要完全pick up番哂歐洲防務,包括各種軍需生產。唔可以完全依賴美國或第三國生產軍備。
認同,歐洲需要建立足以替代美國的武器,彈藥與其他軍需的供應鏈。

今次軍援係buy time俾歐洲約一年時間,來ramp up自家的軍備生產。
其實烏克蘭長遠係需要發展長程打擊能力.
上面新聞貼左, 佢地想將海王星改造到1000KM.
呢方面唔知歐美肯唔肯做技術轉移.
同軍援唔同, 技術轉移未必肯.
正確,個d人仲出黎講bno有咩資格平權,如果當年有referendum ,投左回歸中國,的確冇資格,當年所有英國殖民地都可以公投一次,呢班人話人冇資格都係因為自己自稱捱完拎到bc, 平權如果可以同華籍英兵睇齊都已經唔錯
https://kyivindependent.com/ukraines-intelligence-russian-officials-suspects-in-ukraine-involved-in-maidan-3-destabilizing-campaign-of-ukraine/

Russia "Maiden-3" special operation.

三戰將會係一場好"特別"的戰爭, 戰場不限於戰鬥衝突的前線, 所有領域都會淪為"戰場". 一切可用的工具與手段, 都將成為"武器".
BNO visa 每年可以離開英國180,夾埋前後半年係可以離開差唔多成年。
要入英籍的話, 只有90日. 180係只攞Indefinite to remain唔入籍.
我理解係+1嗰年先係90日。anyway平權唔好諗喇,5+1已經大把枯枝。同早年打開道門比班回教佬黎無份別
枯枝都無計,英國只能收晒bno。
至少藍絲為害唔到啲乜
我都係BNO visa,去到London覺得好多香港人同大陸佬無乜分別。sadly喺街遇到有質素嘅中国人反而易過腥港人
我去倫敦幾個星期都無乜遇過,
偶然遇到都係傾兩句就散,
唔sure你講既係咪咁。
小弟遇到的唔係呢個情況喎. BNO Visa唔止M巴一個

我住這裏, 當地人一眼就分得到中國人與香港人. 佢哋都話香港人係有樣睇的, 同中國來的人有相當大分別.

BTW, 我唔喺London, 我唔鍾意London, 太似香港. 過來英國, 就係要過同香港有別的新生活.
D藍都係扮晒野扮愛自由,唔會講太多,一心留低過到骨就諗住有機會回港搵食
俄羅斯官方數字
2024年1至2月人口減少13萬, 比去年同期增加27%
原本預期2023-2043年合計人口減少1270萬
點知連續兩年遠超預期
https://www.moscowtimes.ru/2024/04/19/rosstat-otchitalsya-ovimiranii-rossii-devyatii-god-podryad-a128532
香港人係有部分人係啲差,但我相信差極都唔會拎刀吉人,搶野,入屋老爆, 請你唔好用回教佬同香港人比較, 平權係權利,成唔成事就睇個天, 香港人唔團結都唔好踩。
就快要搵漢人存續文明了
係咪即一個月死多咗三萬幾人?
果位M巴跟Coffees的連登友平時都唔見人, 一講到BNO平權就一前一後衝出來, 唔好以為呢個PO的巴打, 唔知係對BNO的"認知作戰".

只不過除佐小弟之外, 本PO冇乜人會直接踢爆中共五毛呢D咁明顯的小技倆咁解.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞