[D776-] 抗俄衛國 179: 巧婦難為無米炊

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
嗯....偏向以色列就係, 挺以色列就唔見得.

我一直好強調, 以色列喺西岸既行為必須停止.
佢地咁做, 係會令阿巴斯同巴治完全失去立場.
如果連巴治都死埋, 兩國方案會再推遲30年,
同殺死拉賓無咩分別. 打加沙還打加沙, 唔好搞西岸.
當然, 我唔能夠代表呢度所有巴打.

咁既諗法, 我唔知算唔算挺以.

BTW, 補返個資訊, 喺加沙拎到火箭之前,
西岸一直都係盛產human bomb既基地.
因為之前既加沙係以色列軍管.
西岸Settler既暴行同西岸巴人human bomb,
係雞先蛋先既問題.
呢班人係應該開file查, 有冇人收中共水.
最近做咩咁靜
因為好無mood, 睇住美國咁卡軍援, 烏克蘭俾人襟住砌,
戰術同情報優勢因為缺乏彈藥而無法發揮作用,
第聶伯河雖然戰術上取得成果, 但彈藥唔夠係硬傷黎.
烏克蘭係人少既一方, 拖得愈耐, 會愈黎愈難反攻.
睇到咁既資訊, 真係無咩心機貼新聞.

而且已經貼左兩年, 嗰啲炸坦克同無人機既片睇完都廢事貼.
如果你真係想知詳細, 去youtube搵channel睇會好啲.
pro既搵英語頻道, 懶既睇軍武器妍.
唔係通左軍援咩
美國送去烏克蘭好快, 但去到烏克蘭, 武器要紀錄要清點,
彈藥要分批次送去前線, 呢啲唔係一時三刻既事.
就算俾你夠返彈藥, 衰落左既士氣都唔係一時三刻起得返.
烏軍需要一啲提高士氣既醍醐味.
我個孟加拉同學話必須消滅以色列
我同佢講(講咗好多語境, 佢話明), 我唔信biden真係會制裁西岸殖民者
上年話畀既F16,上星期先到烏克蘭
北約個空地一體戰戰術既死穴就係要有壓倒勢既制空權,就算係蛾烏咁大家制空權都係5050,結果都會係邊面數量多就邊面佔優

https://www.facebook.com/share/p/kDgotJ31syZEwuLv/?mibextid=qi2Omg

所以鄭立其實係戰術上無講錯,北約果套係麥當勞,除咗美國之外地球上根本無其他國家玩得起
唔係挺以
而係兩害取其輕
以色列癲極有限而且大多可以正常溝通
唔似蛔咁搞到四圍都係又無法改變

如果無左以色列
蛔只會更加大力四圍擴散

而且佢地點打我地最多都係加把口
應該唔會有人身體力行咁去支持
第一,無人預計過無左制空之下同俄佬打
烏克蘭防空系統既量唔夠,係量

第二,無人預計係代理人戰爭,
呢樣唔俾得,嗰樣唔打得,打條毛
鄭立講嗰套,係今日俄軍行緊既戰術。
兩年前,佢係單純鳩up當秘笈。
而家俄國已經係戰時經濟,但歐美似乎仲訓緊覺。
嗯, 呢個就係處理問題時的思維: 當冇辦法取得完全制空權時, 應該用哪方案對應?

a. 想辦法取得制空權優勢?
b. 維持僵持局面, 然後同敵人鬥堆地面物量?

明顯地西方世界, 北約與美國肯定會用A方案, 而邪惡軸心由於科技上不如西方世界, 會偏向用B方案解決問題.

兩個完全唔同的解決問題方向, 冇話誰對誰錯的, 最後"誰對誰錯", 只係睇戰爭最後的結果.
訓緊覺 X
唔想面對現實 O

人類總係咁, 唔殺到埋身, 拮到入肉, 都唔會知痛: 呢個陷阱你係一定會踩中的, 喺你撞到血流滿面之前, 別人無論點勸/忠告, 你都唔會聽得入耳.

2022的普京如此, 而家的歐洲, 北約, 美國亦如是.
烏除武器數量唔夠外,兵員不足係另一個大難題。呢個係死症,除咗北約直接出兵之外,並無其他解決方法。
帝巴, "信念"就係呢樣的東西, 即是"明白", "理解"又如何? 佢哋都只會堅持自己的一套, 因為呢個係形成宜家的佢哋的核心所在, 自我否定曾經堅信果套, 同叫佢哋自殺冇分別.

遇到呢D人, 我宜家都唔會再多花口水, 喺現實世界決勝負, 就係咁.
https://x.com/new27brigade/status/1787049486411542995
講到玩"人民戰爭", "第5縱隊", 前蘇聯/俄羅斯先係老組宗.

https://x.com/new27brigade/status/1787050957140070620
冇俄羅斯或中共呢D 5縱祖師爺背後教路, 只識正面抽刀斬人或者搞恐襲的中東佬, 邊會識得咁樣背後搧動學生反猶.

另外帝巴, 我高度懷疑你果位孟加拉同學, 宜家係做緊"思想滲透"的5縱工作.
問題係,烏克蘭想要a,但一直俾唔到佢。
而俄國透過中朝既援助成功取得b既軍備。

某程度係俾特朗普講中左,
西方既制裁令中俄連成一線。
立場上,先講一句我屌你老母先。
不過今次我同意,北約係時候要落場,
反攻時機已過,單靠烏克蘭力量太薄弱,
場仗會不斷拖。
以色列, 未至於完全冇得Deal的野蠻人來的. 最少佢都會做一D門面嘢, 唔會玩得太盡.

但哈馬斯就一定非剷除不可. 根本問題始終冇解決? 最少短期內令巴勒斯坦的恐怖主義, 冇辦法再變成10月7日的屠殺規模先啦.
內塔尼亞胡落左台,就係
如果特朗普上台,唔知會點。

烏克蘭我唔擔心,就算特朗普上台,
歐盟同美國國會最終會推郁佢。
但以巴呢?特朗普可能會同內塔尼亞胡一齊癲。
真係郁伊朗我無意見,但以色列極右會急速抬頭,
日後以巴會變成點完全不可預測。
我諗在座都係未係on the same page(或者唔想), 好多非zionist猶太人係「一人(netanyahu唔該收皮)少句(zionist同islamist都係癲嘅, 我唔想再受影響)」, 愛國表現係唔好極右, 同巴方改善關係(最低消費, 未討論西岸同加沙)
帝巴, 類似既野我記得之前有喺呢個POST講過,
可能你唔記得左.

上次貼嗰份研究有講, 一般zionists, 60幾%反對兩國方案,
但都仲有30幾%贊成. 但Haredi (極端猶太教) zionists 係99%反對.
而內塔尼亞胡係好please呢班Haredi zionists.
所以內塔尼亞胡一定要落台.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞