[D776-] 抗俄衛國 179: 巧婦難為無米炊

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
呢單野有少少奇怪,英文新聞既source,
居然係來自亞洲時報既作者Stephen Bryen
呢條友既文章有少少鬼,條友奇撚怪怪。
法國外籍兵團呢單野大家當無呢件事先,
我再留意其他source。
https://twitter.com/sumlenny/status/1787083902072303742?t=cG8QXsvvzmb5ZrPEMJf1ag&s=19

所以我從來都唔認同“俄羅斯人比支那人”好一d的論調。山本一夫果句,一樣可以套喺俄羅斯“主流”人民身上。

某程度上宜家仲喺俄羅斯的人,佢哋的主流都係由默許到支持呢場不義的侵略戰爭
,只要唔係輪到佢哋做砲灰的話。
用古代部族去理解,唔反對打仗,
只反對打敗仗
台灣傳媒可信度真係
就算報導係真有其事都 加兩句 content farm copy兩段出黎 既廢料
好似郭晉安離婚 加鹽加醋話冇得分cls
應該真係想打入去. 佢連多國共管加沙都講得出,
就係唔想俾哈馬斯喺加沙專橫.

就睇下制裁猶太永恒營呢招阻唔阻到內塔尼亞胡.

BTW, 多國共管加沙, 首先我唔覺得有人想理.
其次係, 就算真係有人管, 都肯定係沙特嗰堆,
佢地對耶路撤冷唔係無野心.
新頭殼應該係共媒啲friend黎.
有冇收錢唔知, 但捕風捉影大炒一餐就肯定係.

之前高庭公爵無引用新頭殼啲料,
我無睇清楚就貼過黎, 老貓燒鬚
對內塔嚟講,依家收兵對佢有乜好處,打到盡係咪好D?
以色列打仗, 要世界各國幫佢執難民手尾, 大家當然反對.
世界領袖多數支持兩國方案, 就係唔想加沙人流竄世界.
所以俄羅斯同中東激進組織, 伊朗, 中共咁"臭味相投"攞.

大家最底果層思維, 都仲停喺中世紀的"弱肉強食"法則.

講真, 歐美先進世界, 真係要撕破臉, 同班野蠻人聯合, 認真玩最原始的弱肉強食世界的話, 10個邪惡軸心都溶撚佐啦.
歐美反戰聲音開始大 自己國內都想停火換人質

內塔一收兵好大機會自己要落台
1967年約旦同以色列嘅比拼都說明同一點, 冇錯係以色列大鑊全勝, 佔哂聖城, 但係反而有容許基督徒同穆民朝聖, 而約旦方面擺明想排除基督徒同猶太人

由1967年起, 以方角度會覺得約旦埃及撤出GS, WB兩塊「巴地」都係製造咗動亂因素
我又真係有接觸俄人, 有一位立場曖曖昧昧, 話都有親戚住西方, 話有活動悼念陣亡軍人只係佢地立場, 唔關佢事...
手殘到寫大鑊, 不過係嘅, 巴人大鑊啫
係兩害取其輕的妥協咁解:

沙特果班人同以色列一樣, 最少仲會做D"門面嘢", 擺個文明樣, 唔敢太明目張膽, 甚至喺有共同利益的地方, 暗通款曲都仲得.
你試下伊朗亡左民主化,
沙特仲會唔會同你以色列暗通款曲
恐怖平衡同民主化係相反
伊朗針對遜尼只係政權所做, 什葉遜尼根本冇咁大分歧, 伊朗人圍內冇大家諗得咁挺以
猶太人其實幾貪錢, 唔係威脅到以色列生存同國家安全的話. 何止會暗通款曲? 正常化光明正大地齊齊搵大錢都仲得呀

如果伊朗民主化佐 = Both伊朗同沙地都對派系之爭睇化哂, 並且唔再威脅以色列的生存時, 以色列極大機會變成好似從前香港咁, 當中東貿易的中介人, 齊齊搵大錢呀! 到果陣邊有人會理什葉遜尼的恩恩怨怨?
全世界唯一支持以色列嘅回教國家應該淨係得阿塞拜疆?
民主嘅伊朗先係沙特最擔心嘅野
約旦: 你當我系非回教國家, 定透明唔存在?
到果陣就係伊朗逼到沙特, 不得不加速"世俗化"進程.
但依家以色列連arab christian 都殺,教堂照炸,連美國前國會議員justin amash 嘅基督徒親戚都比以軍殺埋

Netanyahu 嘅極右盟友一直想禁止基督徒傳教,只係最後比美國佬喝住

In January, ultra-Orthodox Jewish lawmakers allied with Prime Minister Benjamin Netanyahu proposed imposing jail time for Christian proselytizing, although after a global outcry, Netanyahu said he would block the bill.

Dimitri Diliani, head of the Palestinian National Christian Coalition, said he felt “more threatened” now by “Israeli policies than any other time.”

“Staying here and protecting our heritage is becoming more difficult,” he said.

https://www.nbcnews.com/news/world/israel-palestinians-christians-attacks-holy-land-jewish-extremists-rcna80441
約旦幾時有支持以色列?
https://www.cbsnews.com/news/queen-rania-jordan-israel-us-enabler/

約旦王后琴日先批評完美國同以色列
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞