[D776-] 抗俄衛國 179: 巧婦難為無米炊

617 回覆
14 Like 3 Dislike
因為香港係未經公投移交中國,直接啲講,
就係英國將幾百萬British Subject賣左俾中國
bno係基於英國顧慮中共搞封鎖國境,
而俾香港人既逃生門。當香港局勢變化,
香港人再無自由,英國就要平權,
為既係俾你逃亡去英國用,而家5+1就開中間既過渡

睇中共想打台灣既格局,bno平權係遲早問題,
唔係俾你快速入籍,係俾英政府救人用。
唔需要bno講憑咩,係英政府要維持對條約既重視,
係英聯邦既國格同國體問題。
你錯啦,係俄佬想喺烏軍未有補給既情況下,
盡量佔領多啲,等烏軍有彈又用地雷陣拖住,
烏軍無彈又進攻,有彈又拖延,
慢慢用歐美既猶豫同濟後去拖死烏克蘭。
佢唔在乎自己損去幾多,用人命同錢去推平敵人,
呢鋪俄國真係玩大縱深。

如果烏軍無直接打擊俄國本土生產既能力,
就算俾埋f35你,都唔可能贏到呢場戰爭
快D傾掂數啦美國佬
仲唔通過死好多人
應該係今日傾
提督你似乎唔明, 你講的正是目前俄羅斯"可動用"的戰爭資源, 比烏克籣多攞

佔領的土地 + 擁有可以唔在乎呢D損失的戰爭資源 = 死極都仲有的砲灰 + 7-9倍的火砲優勢 + 中共, 北韓, 伊朗邪惡軸心持續供應的後勤, 資源補充, 仲有War Financing Services. 未計Elon Mask條撚樣由得俄羅斯喺前線用佢的Star link.

俄羅斯手上冇咁多戰爭資源的話, 邊玩得起呢種不計成本與代價的戰術? 十次進攻失敗? 冇問題, 只要第十一, 十二次成功就得. 呢D就叫高的嚇人"容錯率", 只要我資源多到, 消耗到敵人冇哂彈, 甚至極端D將眼前的敵人一個不留地全部殺清光, 咪就係戰術上勝利攞.

相對地烏克籣邊有咁多戰爭資源俾佢燒?
所以我期望金牛座炸煉油座
另外打擊俄羅斯本土的生產能力, 重點是"削弱俄羅斯獲取資金"的能力.

打擊俄羅斯基建後勤作用冇咁大, 佢仲有個大西伯利亞喺後面, 做俄羅斯的後方支援生產, 呢度仲未計北韓, 伊朗與中共的支援.

但好似之前咁, 攻擊俄羅斯的鍊油關鍵設施, 等別係無法短期或俄羅斯可以靠自己技術整番好的硬體, 就馬上收到立竿見影的效果. 而呢類生產其他邪惡軸心成員, 冇辦法短期內幫俄羅斯補番個缺口.
由親西方arab國家去提西方都幾好笑
獲取資金既能力無辦法搞,
除非頁岩油成本可以大幅降低,
或者dobald trump有本事同沙特傾掂數,
否則油價唔會降,俄國烏拉爾原油可以一直賣錢
我都想好似俄羅斯咁, 近乎無極限的戰爭資源, 只需要冇腦平堆, 用一模一樣的戰術, 靠海量資源搌過去就贏.

喺"絕對的量優勢"面前, 小技巧係冇任何意義

對獨裁者而言最理想的戰術係冇腦核平, 物理上移除烏克籣與烏克籣人就算, 只因為獨裁者受唔起被核平番轉頭的後果, 先迫住要咁樣玩泥漿摔角的消耗戰, 真係替普京可惜
再唔係就玩大啲,美國出面同阿拉伯講數,
我支持以色列陣軍入伊朗ko佢,
你地就幫我降油價去到20蚊。
呢類deal拜登應該搞唔掂,阿侵會好啲。
不過無論如何都不可能喺選舉年發生。

但副作用係,中國有可能提早喺台海開片,
先推金仔郁南韓,中國再以援助為由派軍。
然後伺機打台灣
阿聯酋算係食四方飯
saudi同qatar啲lobbying/資助伊斯蘭研究, 佢哋嘅力度就真係似以色列
啲人成日話以色列政治宣傳洗白殖民行徑, 其實而家qatar出錢多過以色列喇
講到好似得以色列一個惡人咁, 實情幾個都係一擔擔
伊朗唔係有錢, 但係磚瓦撼瓷器, 什葉派發窮惡鬥sunni+以色列, 只怕一般挺巴友唔係真係理解
根本諗落好多屌以account咪又係咁嚟, 就咁挺巴嘅平民點會spin到去伊朗係正義, 傻嘅都知係伊朗qatar大外宣, 點會只得以色列外宣
但伊朗唔記得佐, 以色列一直都唔係"瓷器", 而係超合金鋼板

磚瓦撼落超合金鋼板, 咪係宜家的結果攞
仲有, 講"部落衝突", 從來唔好套用"正邪", "善惡"觀念.

我都講過N次: "正邪", "善惡", 取決於每個人相信的"根本價值觀".

如果你認同中共, 甚至係宜家共產中國人民普遍相信果套根本價值觀, 咁中共做的"任何行徑", 喺你眼中都係"正義"的, 邪惡的係"以美國為首的自由世界陣營".
https://twitter.com/new27brigade/status/1781742676607680526?t=0cHYaNb50Q7rZimnmITYpg&s=19

Republican NAY = 101

即共和黨內偏反對對烏軍援的,仲係佔些微多數。比我想像中的要多。

另外,對阿夫迪夫卡奮戰的戰士來講,呢個軍援來得太遲了,拯救不了阿城。不過,希望呢次軍援,能趕及支援Chasiv Var的防衛。
班撚屌終於肯過
遲到總好過冇到。

But in the long term, 歐洲始終要自己pick up番哂歐洲防務。

我唔想睇到,下次又出現類似因為斷關鍵軍援,被迫丟失土地或重鎮的悲劇。Enough is enough啦~

當睇到俾俄匪挷住槍決的守衛阿城英雄一幕,我就知道自己“絕對不能饒恕”Trump呢個仆街,人渣。如果普京係主犯,咁Trump的罪行就係從犯,幫兇。
今次過到House, 唔知係有人轉左軚make左deal,
定係明知阻唔到, 所以扮轉軚.
https://www.reuters.com/world/donald-trump-says-ukraines-survival-is-important-us-2024-04-18/

睇啲言論, Donald Trump條友愈黎愈古蠱.
某程度, Trump係一條仆街的政棍, 雖然Biden都唔好得好多.

唉, 政治就係咁, 小弟理解, 但冇辦法接受呢D, 攞前線戰士的努力奮戰, 當成自己政治工具的撚樣. 都係呢句: 唔好叫小弟從政, 我自問做唔到好似澤連斯基咁, 可以"若無其事"地講出違背自己真心的客套話, 或者如Trump, Biden咁有政治彈性, 某D事情上容許"交易"與"妥協".
Biden呢啲老奸巨,雖然都係政客玩政治,但內政外交始終會將美國嘅國家利益放係重要位置,國內外盟友都起碼知道點同佢傾

Trump 呢種人當國家係私人公司咁Run,咩都係Deal ,只要出o岩價,佢國家安全都可以賣埋俾你,呢種人再入白宫只係美國隱患。44個佢嘅前閣員(包括前副總統),41個反對佢再任總統就知。
但無可否認, 歐洲做左free rider咁多年,
你無Donald Trump呢啲人逼一逼, 佢地仲諗住可以等美國搞掂.
唔派兵係共識, 但至少軍援方面, 歐洲係應該加強生產彈藥.

但最大問題係群龍無首. 德國總理無能,
法國佬唔係好信得過, 英國又偏偏走去脫歐.
Donald Trump對歐洲既影響會喺幾年之後出現,
但對烏克蘭而言就緩不濟急.

而且Donald Trump都講得好明, 你北約班友唔交保護費,
我咪唔啋你囉. 你交返足, 美國就自然喺返度.
甚至歐洲有人認為要俾夠3%, 呢個過程會好漫長,
長遠黎講, 烏克蘭會因為咁受益. 但而家, 絕對係陣痛.
如果台海/南海/南北韓唔開片, 呢場仗三五七年少不免,
會唔會10年以上? 無人知.
係咪話已經準備好一通過就起飛得
最快都要一個月後先見到成果,總算係件好事
其實六百億裏面真正用嚟買軍火嘅只有138億:
https://www.reuters.com/world/us/whats-us-houses-foreign-aid-bills-ukraine-israel-taiwan-2024-04-17/
WHAT'S IN THE UKRAINE AID BILL?
The largest of the four bills, in dollar terms, allocates $60.84 billion to support Ukraine in its two-year-old battle to repel Russia's invasion.
This includes $23.2 billion to replenish U.S. weapons, stocks and facilities and $11.3 billion for current U.S. military operations in the region.
The U.S. does not have troops in Ukraine, but the Pentagon has been training Ukrainian troops elsewhere in the region and continues to maintain readiness and a presence across the continent, including countries in eastern Europe such as Estonia.
It also includes $13.8 billion for the purchase of advanced weapons systems plus $26 million to "continue oversight and accountability" of aid provided to Ukraine.
If approved, the funding would bring the total U.S. investment in the conflict to $170 billion.
之前投放嘅一千億燒晒之後烏嘅形勢無變好到。但拜登係唔容許烏係11月大選前投降,惟有燒多六百億捱落去。唔work嘅嘢你點繼續做都係唔work囉。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞