[D776-] 抗俄衛國 179: 巧婦難為無米炊

551 回覆
14 Like 3 Dislike
https://www.youtube.com/live/Sg8qfKorQUY?si=XfVrwFLdtkeeXBBa

Sky news UK 22:00 live,伊朗正式落場打,無人機做頭盤。

#74 太遺憾,伊朗沒如巴打預測的,始終龜喺後面
之後觀望的事:
1. 以色列會點還擊?
2. 美國會唔會落埋場,同以色列一齊炸9伊朗。
3. 配合伊朗的陽動,俄羅斯喺烏東同步進攻方向。
4. 習近平會唔會喺金馬地區有進一步的侵略動作。
5. 北韓金仔會唔會“被迫”同步發動襲擊?

目前想到的係咁多。
伊朗: 已打完
https://lih.kg/3673431

啱呀, 我一路都話以色列什葉遜尼係恐怖平衡三角, 爭一隻角咁另外兩隻角都會互相廝殺
係頭盤定甜品啊
扮下野有交代姐
又唔可以咁講, 民生議題係影響全部人, 唔可以忽略.
識執生還識執生, 而家個政府確實係唔知做乜.
最怕佢打咋
我一早講過, 歐美之間既盟友關係, 唔單單係軍事,
仲有彼此間既貿易同情報往來,
就算Donald Trump點玩都唔會改變呢種關係.
全球化呢個名詞出現之前, 歐美已經係咁.
就算全球化不再, 頂多係倒退返去2000年嗰種情況,
歐洲同遠東貿易大幅減少, 但歐美都係好緊密.
就算美國軍事上被視為不可靠, 但貿易唔會斷, 情報亦唔會斷.
而家中歐慢慢decouple緊, 歐美更加唔會分割到,
而且要靠美國去維持全球航路, 歐洲點可能會出現"自給自足"?
完全講唔通.

如果因為航路問題而出現所有工業重新本土化....
除非美國滅國啦, 否則唔可能發生.
例如天主再臨, 帶走晒美國中堅嗰班基督徒,
淨返啲唔知咩人喺度, 然後美國內戰滅國,
世界航路失去武力後盾而陷入混亂, 先會出現你講既情況.
做場戲呃下國民啫
內塔尼亞胡係想擴大戰線, 跟手郁埋伊朗.
戰略上黎講, 其實錯唔晒, 與其同巴人再拖多幾十年,
還不如直接打死伊朗班神棍, 一勞永逸.

但伊朗未必想郁就真.

之後睇下以色列會唔會再有進一步行動.
佢係可以一直郁伊朗啲人, 逼伊朗郁手.
伊朗人心不穩, 真係打, 我諗大把帶路黨.

就算今個月過到議案,都唔知幾時啲彈藥先去到烏克蘭
到時啲領土都冇晒
係講到集合到大量炮彈
但又好似仲未到咁
之前唔係話只係等運送就OK?
貼合主題啦,都係 錢 嘅問題
之前聽明明話攪掂
就算唔係一次全部過到有好多國家都有捐
睇後續以色列點報復番伊朗的報復行動

炸伊朗首都德黑籣應該係基本盤,另加乜嘢目標先係值得關注的事。

BTW,伊朗幾時變得咁跟規矩?講明係根據聯合國憲章第幾條作出報復行動。竟然仲有人當聯合國係一回事
而家領土失越多,將來的反攻就越困難。

而且反攻需要的地面部隊“數量”上要好多,人數正係俄羅斯的強項,烏克蘭的弱點。
其實等到侵上台戰事就結束
烏割地停戰
澤仔唔妥協辭職搵新上任既簽和約
覺得個走勢會係咁
咁唔止我, 歐洲一定會吊撚死Trump.

再一次Appasement policy, 今次仲要係美國帶頭行Appasement.

如果Trump想美國從此失去自由世界的領導地位的話, 佢即管試下咁做.
佢上一round本身都好似得罪唔少人
不過始終冇國家想同佢為敵
再適逢換屆就out左佢大家當冇事發生過
可能最後歐洲又要捱一屆trump
咁歐美之間, 就只剩經貿與軍事情報的往來.

然後地緣政治, 歐盟(未來AEU)與俄羅斯(將來的人革聯)之間點打生打死, 美國都冇權過問, 或任何資格影響歐洲對俄佬的態度. 要同俄佬打到死為止定行要妥協, 都係歐洲自家的事.

美國或Trump唔想再理"舊世界"的事務嘛? 得! 咁歐洲同俄佬的恩怨, Trump就唔好出咁多聲, 要同俄佬打到底定妥協, 都唔關Trump佢條撚吊的事.

總之, Trump為佐選票扣住關鍵軍援的事, 歐洲人一定會記住呢筆帳. 宜家就睇法籣西之後的動作.
冇計, 政治就係咁

所以我係唔適合, 應唔會當政治人物或者做任何政治嘢, 硬頸唔妥協的人, 係唔應該做任何與外交, 政治相關的事務.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞