Router路由器 集中討論區(64) 為己為人 中共牌子勿選購

612 回覆
8 Like 0 Dislike
我年中會搬
以前用緊隻Netgeat R6220,平野來

差唔多同價下,呢兩隻有冇咩大分別
如果以穩定同耐用行先,應該點揀
我睇緊呢兩隻
Asus: TUF-AX6000
Netgear: RAX120

另外,尼緊諗住裝修拉線,廢事房收得唔穩定
諗住拉Cat 6就算,6A我估好多師父唔肯拉
Cat 7好似唔係standard,Cat 8更唔熟
巴打們有冇咩建議

唔該ching你先
我琴晚研究咗好耐,都唔覺有得update個ip
Modem又熄過、router都reset埋
搞嚟搞嚟,用翻wifi上網,都係出同一個ip
真係無晒計
睇你用邊間ISP,
網上行成隻modem熄左再開就會轉ip,
hkbn就好耐都唔轉
我call過和記,佢話幫我轉咗ip
叫我用電腦直插佢哋個modem check
我check過用佢哋個modem直接上網係唔同ip
而我透過router嘅wifi上網果個ip就唔知點解轉唔到
和記就話係個router問題,佢哋幫唔到我
睇嚟只好換個router先轉到個wan ip
可能isp個 dhcp lease time 未夠鐘放走你router粒mac address,
但直插電腦唔同mac address, 先比粒新ip你,
我估係咁
你clone電腦Mac address
依家應該咬住咗 改一改就得
應該係
但唔知點樣先可以改到個ip
師兄可唔可以教教小弟?
點樣clone Mac Address?
同埋clone完之後再點樣改?

Pk了
我禁圖入面果個黑色制「取得電腦MAC位址」
再套用本頁面設定,依家連網都上唔到
唔驚既, 最多咪成隻reset
試下訓覺甩晒wan, modem
起身再全部插返boot晒, 睇下轉唔轉到ip
好,唔該師兄
試下囉, 唔得既話, 睇下呢度有冇高手識搞
唔好用電腦果個 自己gen個新Mac address

vendor 揀番asus 試下

https://generate.plus/en/address/mac
有啲想買UniFi UDR SE+ AP
有冇伏
UDR 定SE
SMB 除咗價錢之外,可以有咩伏
想問要用盡2500M 係唔係都at least Wifi6E?
有冇邊隻比較慳位推薦屋企勁撚細
Udm pro/se 要玩全家桶
我有其他ap 喺手冇揀佢

乜都冇喺手 smb 冇伏啦
UniFi嘅routing本身就已經係一個伏
不過響router post,對比其他民用firmware又或者未算嘅
覺得佢套ui 好正
通常WiFi 6e有2.5G姐
好多比單口2.5
多口2.5好冇幾款
Asus: TUF-AX6000 VS Netgear: RAX120
呢兩隻好似差唔多咁

通常巴打們會點揀
唔係好熟mesh
我本身廳有個RT-AX58U 話mesh compatible
去到大房唔係好收到
係咪係房附近整多部RT-AX58U就得?
比多幾百ax86u pro
好似話牙石AI MESH唔太掂
有線既話應該OK
多謝巴打

呢隻無寫gaming
其實兩條line有咩唔同
上去Asus個comparison,無咩野睇到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞