Router路由器 集中討論區(64) 為己為人 中共牌子勿選購

612 回覆
8 Like 0 Dislike
Asus
香港不嬲3c野都係乜都貴過人
代理食水深
黎緊搬新屋,實尺850
會換2500M 寛頻
用mesh 買netgear orbi 963
各位點睇呀
姐係點整呀
咁如果linksys 同netgear
你地會點揀呀
係唔係無同級呀
依家裝修預緊d 走廊要幾多位放衛星
牛牌一向唔錯
裝修就一定係拉線, 唔介意放走廊就隨時一隻成屋收晒
或者每間房都拉
拉線之後就唔好用Netgear
買其他牌子兩隻雙頻就OK
平好多又穩定又快
Homeplug 未必好穩定,你可以睇吓隱形光纖
用緊網絡供應商送既cheap 雞router
位置上就放廳
一牆之隔既主人房就成日收唔到訊號,閉左門就更加明顯

我應該換隻勁既router ,定係用mesh 好?

感謝
幾大面積?
間屋就700呎左右
走廊都預拉線根本一定係行PoE AP呢條路
佢應該唔係諗緊穿埋拖蘇線俾電隻orbi裝響天花呀嗎
家用砌AP暫時仲未係時候上6E甚至7,就係因為>1G再加PoE係令件事好困身
香港d樓咁細除非村屋我諗想要高速可能留響單隻router度仲好
我舊年四千執咗隻UniFi XG6PoE之後成日心郁想買多一兩隻,預備上U7 Pro / U7LR
10G PoE真係完全future proof,又唔係真係勁貴,隻switch又有其他用處
https://www.amazon.com/ASUS-RT-AX86U-Extendable-Forwarding-Subscription-Free/dp/B0BQ417K47/

AX86U Pro

USD$199.9 ~HKD$1558 包送係咪抵玩屋企本身用緊asus ct8
可以, 86u pro 真身慳位,唯一缺點係冇兩個2.5g port 啫, 用住等下代 be86u
.
一隻換一隻?
平身2隻 定係照keep 之後用ac86u pro 做主機,但ct8 冇wifi6
見過有業主真係咁做
走廊行條明線 仲要係電線 無網線
拉到走廊牆身度再裝支架上去
其實佢直接係後面間房拉一條網去廳就得
裝係走廊到幾礙眼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞