Router路由器 集中討論區(64) 為己為人 中共牌子勿選購

937 回覆
12 Like 1 Dislike
$500 Carosuell 搵吓應該買到 同model mx5501
Netgear嘅 Orbi 970 Wi-Fi 7 有得preorder
18900三部
堆廠係咪痴咗線
皮幾兩皮夠我請人裝喉拉線喎
最近幾隻共碩四頻個安排都係咁:
pro款 2.4 / 5 / 6-1 / 6-2
非pro 2.4 / 5-1 / 5-2 / 6

所以非pro係用得晒四組天線,但潛在總共bandwidth少五千Mbps
就算淨睇mesh vs PoE AP
一向要用mesh最大理由就係網AP要拉線太大工程同埋點都要錢(或功夫)
無咗價錢優勢之後就淨番方便
過多半年隻隻廠都出晒WiFi7 AP之後更加
廳有部asus ax55
3房則尾房收唔到
我求奇買多部asus 放尾房就得?比電視上網同電話煲劇
謝謝
買多部ax55 aimesh 可能就得
要留意擺位收唔收到就可以
屌佢老味 隻linksys ea8500斷線斷到pk
買過隻算

想問Asus ax58u同ax59u
有咩分別?

見上面list推58u
算啦 呢隻應該唔會有人買
屋企唯獨電視既wifi signal得-72 dBm,其他連左wifi既電器都爆哂格
我部電視同router都係廳 距離唔算遠
利申用緊linksys MR7350
會唔會咁啱入左 router 死角
之前有個case 係router 係正電視後面 但係收得差
郁返少少就掂左
唔排除你電視天線果邊都有問題
有冇開160 MHz ?
而家Asus TUF-AX5400仲值唔值得入手?
AX5400 同AX6000 price.com個價差接近$600
個分別有無咁大
用途係唸住係客廳裝router
係間房打下街唔洗放lan線
見人youtube 10米內都收得唔錯
全屋都係400幾尺到
黎緊會搬屋 550呎2房想用mesh
應該會係廳同第一間房放機 中間用線連
諗緊買rbk762 但我見有Ching 話用線連唔好用orbi?
係呀 插線用orbi 佢唔會放band岀嚟
你買雙頻機仲好啦
用linksys/Asus會唔會有呢個問題?
本身舊屋用緊orbi覺得幾好廢事轉 (不過好似好多師兄話伏
呢個價錢咩人會買?
tuf ax6000最大分別係有2.5G port
唔要2.5 ax5400都ok
10米睇完就算 收得好唔好係睇裝修間隔
要開DFS channel 同160Mhz WiFi 先有機會突破1Gbps
Apple iPad Pro M4 都係冇WiFi 7
唔會,得orbi 先有呢個問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞