Router路由器 集中討論區(64) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
ax56u, ax58u,tuf ax5400 點樣揀好呢?
屋企600呎,router可以貼近走廊位(紅色位置)

諗緊會唔會56u其實已經夠呢?

而家仲用緊ac router,係上面兩間房會收得差啲冇咁穩定,wifi 打機 去唔到低ping。
唔知上面三隻有冇話邊個穿牆/ 轉彎最好?

thank you
你要詳細咪睇《電訊(電訊器具)(豁免領牌)令》 (第106章)
應該話法例係定左個框架同限制
OFTA 係從個技術層面去解釋香港的限制同點解會限制, 同埋提醒大家

全世界咁多產品, 唔通每個都要政府同你去解釋篩選邊個合唔合規先叫唔含糊
咁今次係例外嚟
因為WiFi本身係已普及同埋大體上由day1開始無受限,全世界同一標準
所以一般消費者唔expect入口其他地區router竟然會開始犯法,通訊局如果想做好件事佢係應該盡量宣傳同解釋清楚
衣家佢唔係唔清楚,我都覺得算夠,但上面其他巴打認為可以再講白d其實可能仲好
又或者換個角度講, 有d 產品係外國唔受規管規範,
加上大家的購物習慣唔同, 法例或者規範要會按時改變
亦加上wifi 設備係日常生活好常用的裝置, 等如一直好似插蘇, 甚至依家餐具都有規管

所有野永遠有做得更好可以改善的地方
屋企用緊1000mb
依家有部linksys mx5501
想買多部分機放係房, 主要俾部電腦插Lan線
其實係咪買多部mx2001都得? 定 買多部mx5501比較好?
我夠年齡仲記得當年香港強制統一插蘇做三腳英規嗰個moment
嗰時我得幾歲但睇完佢不停播電視廣告都好清楚明白咩事
我諗WiFi禁頻其實都可以咁宣傳
不過學你換個角度講,其實唔清唔楚算啦
轉個頭又WiFi8或者6G咪又有其他野唔同外國接軌
我無話唔清唔楚就寧可唔做唔立法, 唔好扭曲我意思
10年20年前可能用廣告就有一定效果, 但唔代表今時今日都係
所以先話有d野永遠有做得更好可以改善的地方

有能力你可以做改變個一個, 甚至帶起個標準個一個
唔好講到咁技術性
日常d, 違泊同阻街已經係, 開鋪頭的中意就不停查你牌
依家個香港就係咁
兩款都係雙頻其實差唔多
睇budget啦 5501二手都係$500
咩呀,你點理解到有人扭曲你「唔清唔楚就寧可唔做唔立法」?

anyway唔好週旋嗰個topic,大體上大家都係同意OFCA係識做同埋知道有幾多係應該唔做
對呢個討論區其實得一點係關事,就係買全頻水有無風險
上面有人嫌含糊,我只係指出唔清唔楚其實或者就係為咗達到某個目的
linksys velop mesh 6E / 7
一行出少少就會由5/6 GHz 變左做2.4
有d位舊時用單頭wifi5 收得仲好
一係就唔知要等幾耐轉返5/6GHz
一係就要重新再連過先收得返
正唔正常㗎?
直程拆開晒2.4/5/6GHz 都係咁?
6Ghz suppose 隔牆performance 係差d㗎?
呢個係物理限制嚟㗎喎
本身穿咗牆5G就已經渣啦,仲要6G
屋企用緊linksys MX5502
冇啦啦用下變左紅燈
reboot過modem router都搞唔掂
有冇師兄試過
想問下router火牛有冇得另外買/配?
係咪對返啱個頭就得?

因為而家原裝呢個條線唔夠長,tuf ax 5400。
要好長應該要加拖板
通常火牛線就係咁長
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞