Router路由器 集中討論區(64) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
16 Like 1 Dislike

用緊smartone呢舊野嘅Wifi
有時候睇YouTube嗰啲都Load得好慢
請問換咗個Route會唔會有幫助?定佢就係咁廢

利申:做緊租租,唔想郁業主個Plan
想問Asus gt-ax11000 pro 定gt-axe11000 6e好?
見pro得Wi-Fi 6仲貴過axe 6e
想研究下
PoE+ AP 具體係點樣set up?
同一般modem + router / mesh router比有咩優劣?
高通入門方案
買日本牛牌wifi7好撚過
自己買隻router加後面
本身用流動數據多人用你咪慢
以我理解入口同賣先要俾OFCA出cert,或者要拎牌豁免
就咁用件野係去到個radio放緊嗰個禁頻先犯法
姐係管有但唔開嚟用,而且唔係你自己進口,咪未犯法
當我無講過,上面條link寫清楚管有都唔得
佢呢到咪講完等於無講, 講到咁含糊
管有好似已經係違法
其實我覺得算幾清楚
你有咩scenario想知得唔得?
純粹講進口,自己由海外網購俾自己地址咪你犯
出去本地實體舖買水貨,佢入口嗰吓犯,賣俾你嗰吓又犯多次
去到你「管有」件野,電都唔插無開過,都係犯
係呀我柒咗,記錯
符合佢硬件規格但未經認證既 wifi 7 router 是否可以入口、管有及/或使用?
佢leaflet無講清楚係咪一定要認證
綜合睇返D條文, 應該係未經驗證既全部都唔可以入口/管有/使用 (即使硬件符合規格)

但一開始齋睇呢張圖好似講到硬件符合規格就可以用姐
用緊asus ax86u 用smart home 成日都會有一兩部連唔到
大約一個星期唔重新開機 全屋都連唔到

想轉Wi-Fi 6E 請問有冇咩牌子玩smart home比較穩定?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞