Router路由器 集中討論區(64) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
2.4GHz 2x2 / 4x4
5GHz 一樣4x4
但AX5400平一半,咁我應該買5400定6000

補充多少少,我而家用緊6000,係HKT包埋俾我,因為我完約,如果想繼續用呢個router要每月俾多$158,計落好似自己買一個著數啲。
2x1000就冇必要ax6000啦 都食唔到2.5G LAN
如果2x1000我係咪要買兩個router+modem先用到?
2x1000好似只係比多個ip 你
吓,咁講我要返一個1000都得,貴$20

我以為佢可以做到屋入面分到兩個1000M咁用
可以㗎
要拆開2個LAN姐
會麻煩左
長知識

咁即係我要分開兩條LAN駁兩個routers?

咁如果我用AX5400有冇衝突同有冇特別設置?先謝謝
modem 2個port 出2條俾2部router 咁拆囉
好無謂姐不過 屋企好少要專登分
就算係load balance / aggregate 一般都用唔著

唔明你個衝突係解咩
setting都冇咩特別啦
多謝解答
請問一下點解asus router 5G band 得返4條channel 同行唔倒160mhz

早兩日又chok 倒多好多條channel同行倒160mhz

今日又得返4條
確定你enable 左DFS?
Browser 打ip link login 果度冇左dfs option
都冇左160mhz option
Control channel得4條channel/ auto

用auto佢會抽倒另外既channel show返出黎

而用link apple ip個手機asus router app就可以enable dfs,呢個一路有enable
想問下而家諗住買TUF AX5400 但上網睇過 點解好似有分兩個model 有一個寫住係V2
但我上官網睇過又冇V2呢回事
有啲奇怪 試下reset
Reset左
較左auto有時會跳倒唔係果4條show出黎既channel
V2 cut 咗野 唔太建議
用緊hkbn 1000mb,間屋6百幾尺,想買asus筆直大概1xxx蚊既router,請問有咩介紹?
平時打下手機game睇下youtube Netflix
來緊租屋要申請5G 寬頻上網
求Router介紹,要插到lan線連電腦
Linksys MR7500 AXE6600 / Asus AXE7800
Ax58u or ax5400
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞