Router路由器 集中討論區(64) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
只係1000
Wired dual band 夠
Pro 6夠,有budget咪6E
如果兩隻6E加一隻舊款velop,當舊到係wifi5既款咁有無問題?純粹為咗經過走廊唔好斷線
插線冇所謂,無線都唔係唔得
如果係咁比你會揀3隻atlas pro定係岩岩呢個方案,同樣插線
有冇sim 既router 係屋企用推薦?
lm
想請教下
如果屋企得四百幾呎 係咪單機Router都夠用唔洗用Mesh Router 1500budget左右有冇咩推介同通常係邊到買Router抵D
主要睇間隔
冇牆冇轉角位就易1部搞掂
上網價格囉 好難話邊到抵
一般price.com 豐澤 電器幫果d啦
但係都好視乎有冇商場/鋪頭優惠 同 信用卡優惠

主人房入面收爆WIFI但好慢
想加多部機令主人房快番Dwifi
係客房紅色星星行有線mesh定主人房黑色星星行無線aimesh好
我都係asus speedtest做到9XX MB
但ocfa 得番10幾mb
off smart connect?
小弟早幾日買左Asus TUF-AX6000
想問下點解有時會斷網5-10秒 之後自己會連番 呢個係咩問題
屋企位置問題冇接LAN線 用緊USB Adapter Adapter係MSI AX1800
同埋電腦位置同Router都係廳
已經update到最新個driver都係會斷
本身用緊Deco m5 三隻
1000mb plan
中間嗰隻插線可以行到400左右

如果想個網快啲同穩啲
係咪Linksys mx12600最抵屌?
梗係有線啦
插線嘅話就買5502
但隔左牆主人房會唔會都係唔太大改善都係收得比較慢
睇圖則似薄牆 問題應該不大
有線肯定快過無線多多啦
你入面先無線隔得仲多牆喎
可能講得唔清晰
我講緊得一部喺廳連modem

另外兩間房兩個mesh冇得直連modem
因為屋企人唔想喺房度拉線出廳到個modem
但分別俾兩部電腦用

好似mx12600最好?
而家中間房部電腦連中間房個mesh行到400左右
感謝大家
app內測都係假
去返speedtest 網測
想問下1x1000mb嘅plan係咪即係modem插咗router之後就唔可以駁其他上網裝置?

其他機(pc/ps5/laptop 嗰啲)隊哂落router啲ethernet port就ok?

因為我發現部linksys成日一插多過一部嘢同時用,就會即死機紅燈上唔到網

唔知係咪搞錯咗啲咩setting定根本唔係俾我咁用
係呀,唔可以插modem
其他所有嘢都插喺Router後面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞