Router路由器 集中討論區(64) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
咁iPhone係咪應該都無?
出左幾代ipad macbook wifi 6e iphone 先跟岩岩跟,以apple 做法唔似會有
一開波插線見用到就冇理..
一路速度都可以接受,係最近開始pc含晒
thx重新研究下先
更重要既係你要有裝置有5GHz 160MHz support 先得
i see 咁睇嚟應該係我啲裝置唔支持
6e 夠用有突,最重要商用依家先開始6e
本身緊2隻 Linksys ax4200 感覺用唔盡 有無必要升級ax5300?
定係揀asus tuf ax5400/6000 加2 隻zenwifi xd6? 主要想打機好少少 但就要成套換晒
收到唔該ching
即係1000M 就AX5400夠做
啱啱留意到原來TUF ax5400好似仲有個差唔多既叫Ax82u
仲要靚仔d
spec大部份都一樣除左四條antenna同六條antenna既分別
係咪即係覆蓋範圍有分別
另外仲隻AX86S都好似唔錯,Spec再勁d
但係得三條天線,其實個覆蓋範圍係咪反而弱少少

逢親打風落雨,第二朝隻linksys router 就斷線著紅燈

比屋企人鵝
又要做一輪setup做 pairing
請教一下

屋企600' 3房
應該用
Linksys AX5400 Dual Band Mesh (E9452) 2件裝

Netgear Orbi RBK352 AX1800 Mesh WiFi 6 2件裝
好d?
我個router顯示WAN IP係192.168.1.1, 好明顯唔係Public:

我check wanip.info又出到個正確public IP:

咁係咪代表我ISP無問題, 但係我Router度要set野? 我應該點做先可以令Router題示返正確既Public IP?
用asus未試過出事
搬屋轉住用linksys就成日斷 都唔洗打風落雨
話說msi radix axe6600上個post仲見到喺開頭個推薦list度
突然間除咗名 係咪有伏?
應該冇?
因為router 個wan = modem個lan
同埋都唔影響使用啦 唔理算啦
可能可以set到modem 係pass through 同埋router dhcp 可能會顯示正確嘅
我用唔到個220.XXX個外網IP入router
有冇set錯port 或者block左WAN access果d?
可能淨WAN address 會去左modem

睇下呢個double NAT 幫唔幫到你
https://www.purevpn.com/blog/double-nat/

另外可否詳細d講個操作係點?
係想用software 去access router做file server定點?
唔該Ching

我個用途好簡單: ISP -> Router -> S記NAS + Devices上網

我希望係屋外用remote入到個router set野 (我有Router App, 入到同set到. 但我希望用browser入, 所以想用個WAN IP黎入)
Thanks Ching

NAS使用上我無問題, 我係須要個WAN IP個外面入返個Router做remote setting
Thanks Ching, 我已經裝左Tailscale, 但未set Exit Node, 等我研究下個Exit Node approach先
如果有NAS 可以試下用NAS set reverse proxy, 加個sub domain 指住router ip, 咁樣唔洗開port 都入得返router.
例如:https://router.xxx.synology.me
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞