Router路由器 集中討論區(64) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
似啦,甚至可以開多條line
同埋就算佢堆enterprise PoE switch都只係2.5G PoE+
btw好似話隻U6E已經熱到煎蛋,WiFi7仲係咁搞會唔會溶到隻AP飛落地
通常係隔離條仆街同你撞channel
轉36/40/44/48 其中一條就ok
如果唔得 咁你認命 附近多干擾
城市6-11pm 高峰時間就更加
任何mesh 抗干擾都極廢
都真 如果水貨無咩大問題 咁我都唔諗太多了 感謝各位巴打
以前iphone有啲apps可以check 邊個channel最多人用緊, 而家仲有冇?
router多數都有呢個功能
起碼共碩個control panel有,但無印象Netgear非pro版有無
響router度check / 出report個意義會大d
或者你有部大laptop個天線夠大都得,仲可以去單位角落scan吓
5Ghz channel一般環境好少撞到斷
新買就斷 睇下係咪放太遠 update fw試下
本身用緊M R 7350,可惜有一棟實心門頂住咗,搞到成日喺房度斷上網。買多個M R 7350做mesh有冇用呢?
5GHz頭尾channel其實特別多人爭
原本因為半邊鬆唔需要中間band要分
但結果就太多device default去channel 1 同36
岩岩用壞左隻上古ac68u 想換新router
4部手機 1部電視 1部ps5用wifi 1部PC行lan線
ps5同2手機要穿1牆 ausu ax3000 同 tuf ax4200 點揀好
不如搵隻 mx4050 仲好啦,都係$500二手
5Ghz太容易干擾
等下先 BE88u出pro版再換
AX88u岩岩出又一堆鑊氣
可以夾到MR7350用?
可以
用wifi6 router ,而家升級入6E 定等 wifi 7 router 出多D先好
6e 不建議,除非係錢多
thx
wifi 7 個價而家好"浪"下...唯有等下先
用Wi-Fi 6應該短期都唔使換喎,你覺得唔夠咩?
依家咩Model?
用緊牙石AX6000
thanks 巴打
放得唔遠呀 ,兩部機相隔2米幾, 中間相剛隔一個房門加磚牆
如果用linksys hydra pro 6e 駁mesh Mx4200 用 係咪都會唔盡2000mb以上寬頻速度? 只係得1000mb?
Wired backhaul

三件裝Atlas Pro 6定兩件裝Velop Pro 6E好?

Wired backhaul triband是咪無必要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞