Router路由器 集中討論區(64) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
intel cpu 嗰堆 router 咪大把人中伏, linksys 中階好多 firmware 都寫得唔靚 俾錢買真心
intel cpu個堆真係伏中之霸
fw都寫都唔得
寧願遲玩都唔買新出機
永遠都係幫佢試fw
可惜好多人係有新買新 唔會理
而家用緊 Asus Router GT-AX6000, 加deco be85做mesh Ap 另外答多兩隻deco XE200 (行6ghz backhaul)3000 呎全屋full cover 有1gbps
Deco 行router mode 太廢,用翻Asus 做control好多,deco 只行AP mode 穩定
請問各位linksys velop pro 6E 同 Orbi RBK762S比較邊款好啲?或者有冇其他型號推介,600尺屋,房同廳隔左石屎牆,預廳頭入線位放一部,尾房放一部,麻煩大家幫手俾俾意見
用be98 pro 會唔會比人拉?

另外想問下點先買倒 BQ16 pro

想連be98pro aimesh
想問下英亞GT-AX6000 1800蚊抵唔抵玩? 而家上 WIFI 7 又覺得好貴
pro 未見
bq16 就 csl 有得買
諗住三部?屋企多唔多牆?
喺香港情況 可能非pro版好啲?
除非多一兩部 或者相對無咩阻礙
唔抵 ,牙石國行出咗堆中階,估計各廠下半年堆中價wifi 7機都有2.5g wan lan

Gt-ax6000 比中階機好既只有 cpu 同ram 好少少
我買左be98 pro
用bq16非pro 食唔哂4條band?
揀咗一輪想問選擇,如果budget大概 $2000,Asus zenwifi XT8 單件裝 定 TUF AX6000 會好啲?遲啲會考慮搬大啲所以都會想留定可以駁返mesh

而家用緊Netgear RAX80, 屋企600呎到有2間房,用緊netvigator 1000M. 最大問題係尾房bb 房個cam 接收唔係咁好..同埋廳嘅WiFi 都成日斷

Thanks!
美馬XT9 二千六一對
謝,之前完全唔知有呢個option
請問asus rt-ax58u 係咪等於 rt-ax3000??
係asus 官網係呢2隻model 既比較,

但係其他網店搵有陣時就再2個model 放埋同一部機,

我好亂
想裝個旁路由
本身用緊Linksys Atlas Pro 6,因為搬屋會拎走,所以要買多個比老家兩老用,請問有咩介紹?budget around $500
唔該曬咁多位
最近想扑錘買RT-AX56U
但頭先見到竟然end of life咗
想問下各位大佬牙石差唔多價位嘅,仲有冇其他選擇呀?

定係只可以一上就AX58U,一係就要跌到AX55嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞