Router路由器 集中討論區(64) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
Linksys FGW5500
你cap 圖黎睇下係點
其實夠做,我都係咁樣setup
不過我有線連住兩部機
唔知牙石新出隻RT-BE88u會賣幾錢呢

請問係咪呢隻?
剛去左睇router 想請教下呢兩隻得唔得 我自己喜歡ax59u 因為冇天線 但網上冇咩講 thanks

行貨 有6GHz既話會好貴
見到有隻BE6500 799好似好抵玩
反正牌子一樣,兩隻都係AX4200
揀自己鍾意嘅無天線啦
(雖然下面TUF係熱門啲啲)

Spec 都差不多
https://www.asus.com/hk/product-compare?ProductID=21234,20993&LevelId=Networking-IoT-Servers-Whole-Home-Mesh-WiFi-System
隻牙石AX3000近開關掣果支天線去本體個連接位無拿拿裂咗搞到變到好鬆,會唔會影響個接收
Google過好似話係通病嚟,個隻嘢太熱搞到啲膠漲爆
應該唔關 5GHz 無太大分別的
我今日factory reset左
AI mesh前d channels出返哂
到AI mesh 左隻ET8, 隻main be98就又係得返Auto

依家冇再跳頻

早兩日全綠線XT8*2 + ax92 +et8*2淨係last倒幾個鐘

之後自動跳頻xt and et 就變哂燈線
多謝 不過最後買左 rt ax5400 價錢都接近
更好
希望冇伏啦 完全唔識
thanks
你成個network setup 係點?有啲亂
一轉channel後 d aimesh就有機會斷線或者變燈線
Channel 100係雷達頻道 有干擾係會自動斷線
盡量揀36-64
熄左條upper band

36-64連aimesh都橙線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞