Router路由器 集中討論區(64) 為己為人 中共牌子勿選購

769 回覆
10 Like 1 Dislike
wifi 5 普通用仲夠做
咁應該仲有保養 快快手換
factory reset 後都仲係唔work 就上保養算啦
如果肯定唔關modem/isp 事嘅話
modem直接連返電腦係上到網
但連返落linksys到 就電腦都上唔到
師兄係咪冇得搞 要直接上保養到換
係咪reset完 重新setup過 都上唔到網?
係就上保養慳返d心機時間
或者可以試下揾linksys support
搞晒仲係著紅燈
Linksys support搵完都冇用
依家冇wifi 直接駁去電腦用
想請教下直接打去Linksys hotline有冇用
見佢星期一至五先有開
定係直接帶埋果兩舊router踩上去換
2粒都同時死?
有冇主副互換嚟setup?
linksys 我以前好似用webchat 問野 都覆得快有電話咪試下問 好過白走一轉保養
可以試下打俾isp 話轉左router 上唔到網 叫佢reset 可能都解決到
2粒都reset過 都係著紅燈
我webchat問問下斷左線 但試左幾種方法都係紅
isp問左 遙距reset都係咁
我電腦依家直接駁線上到網 應該唔關條線問題
等佢聽日辦公時間先打去問下
咁冇計啦
睇下有冇其他人俾到解決方案
2粒都連唔到 都幾黑仔
以前用ASUS 用左成十年都冇壞
但有時上網太慢 先換Linksys
點知唔夠一年 兩粒都上唔到網
好少會兩隻一齊壞
如果你光纖上網 睇下router internet setting 係dhcp定pppoe
linksys好興自己跳左去pppoe
可以點set返
小弟對呢方面比較唔熟悉
萬分感謝
Set up完入app或者網站改返dhcp
佢預設係Pppoe reset都未必直接上到網
setup左既話
advance setting > internet setting
睇下佢會唔會變左pppoe 係就轉返dhcp
想問下wifi 6 $1000樓下應該揀款好?
想買netgear , 見到rax36s 同 rax43 2款差唔多價?(完全唔明)
所以應該揀rax43? 求意見
壞左咪拎去代理換
呢d野都要人教
整好左
感謝各位
日後應該都要用到
原來根本冇setup好
咩load空氣用咁多部都未試過除左tplinkbe800

rs700s隔一幅實心主力場後面用s24ultra連wifi7 6ghz測試結果
呢個係Linksys 低能d嘅
因為佢app set up嘅時候佢會自動偵測, 冇得俾你揀dhcp, 但係有機會auto失敗, 跟住佢就會叫你入帳號資訊或者跳過
咁你唔識又冇資料就係跳過㗎啦, 咁就會default咗去pppoe
正常人點知道有依個問題,跟住專登入去setting搵 跟住改返
mx5300我同朋友部mx5300試過中bug卡住係設定度入唔到去要換機解決
要跳過先有得揀返dhcp呢個真係勁on9
完全唔明點解要咁做
我本身假設左佢第一次set過 所以都會知
即係就算揀左pppoe 都係要打左login credentials 先叫setup好㗎嘛
今朝又紅左次
之後入去IPv6果到自動set返穿透又冇事
因為果到有pppoe
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞