Router路由器 集中討論區(64) 為己為人 中共牌子勿選購

610 回覆
8 Like 0 Dislike
想問下有無咩router係岩裝係架車度用? 預左係要長開
咩用途,架車有得上網?
定駁5g 上,如果係5g 就上台部機都得啦

如果係lan 線既,車同屋既要求咪一樣
幾時岀?
睇完specsheet都唔明咩事
佢無6GHz,仲四天線雙頻,但靠MLO將5Ghz 2.4GHz合體去chok個bandwidth出嚟?
不過個價係算好易入口吓
香港加2k
對於我來講6e有冇都差唔多
比較想降低2.5g既門檻
其實依家都好低,2.5g switch 唔貴usb lan 都唔貴/底版都多數有要搞其實唔難

唔計大陸牌子 就好少
Mikrotik 隻 crs310 望落幾好
咁咪開個model俾上面,或者出面出個全頻版但上面就閹囉
佢衣家咁出,叫部野做WiFi6+好過啦
係, 暫時想5g, 因為主要想搵個router係可以係唔開車情況下都長開到, 方便睇cam
唔考慮渣teslun
如果想買mash wifi router,兩舊嗰啲套裝

我諗住都係約$2000到,家用上下網做吓文書嘢睇吓片

大大推薦邊個牌子?

TP link太垃圾勁快壞,
Netgear好似超級貴
Linksys好唔好?
二手兩隻先1000頭
Netgear rbk752
Linksys mx4200 4050 5500
我去荃豐睇,linksys好似得一兩個款賣
ASUS都有
你睇岩你想買既型號再睇邊到有得買好過啦
都係行 be 既,小米都一堆係咁
啱啱買咗隻白粉佬 2.5Gbps WAN AX6000
用android 行5GHz 玩speedtest 大約900-1500Mbps
收唔收貨
5GHz 過千基本上都收貨啦
之前隻Zyxel 80MHz 4x4 都有800Mbps
依家160MHz 4x4 去唔到1600Mbps,
比我預計中差

早知唔升2.5Gbps寬頻
過千 client side support 160mhz 就多數有啦
反而係多device 有有甩同用落有冇 reboot /bug先係重點
冇咁理想的,client side 咪都係2x2
2x2 160MHz
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞