Router路由器 集中討論區(64) 為己為人 中共牌子勿選購

610 回覆
8 Like 0 Dislike
常見用語

Mesh WiFi

由兩個或以上嘅Mesh point組成,可以擴大WiFi嘅覆蓋範圍。
佢同傳統嘅WiFi extender/repeater之間最大嘅分別係,Repeater本質上係Device嚟,而Mesh Point你可以視佢為Router嘅一部分。

Mesh point之間有獨立嘅channel連結,相比於Repeater只係將佢接收到嘅WiFi signal再發射出去,Mesh WiFi可以減低速度嘅衰弱。而且Mesh WiFi會組成一個SSID network,姐係當你由房行出廳再行出花園嘅時候佢會自動選擇最適合嘅WiFi point,而唔使好似於Repeater咁要手動轉WiFi。

MU-MIMO

Multi-User Multiple-Input Multiple-Output,顧名思義係處理同時間連接多個Device嘅技術。背後嘅原理非常複雜,有興趣嘅可以自己上Google睇。

大概嚟講,以往嘅Router會逐個逐個device輪流去處理,而呢個shifting係需要時間去處理。假如有4部可以行到100Mbps電話連接左你部Router,由於喺一秒鐘入面,每部電話只有四分之一嘅時間可以同Router溝通,所以每部電話都得返1/4姐係25Mbps嘅速度。而MU-MIMO技術就透過魔法,做到好多條互相獨立嘅connection出嚟,每個Device都可以用盡自己嘅資源。

Home Plug

係Digital嘅世界,有Frequency就有Signal。所有燈可以傳送訊號、聲音可以傳送訊號,AC電線自然都可以用嚟傳送訊號。HomePlug就係可以利用一組插落三腳插嘅裝置互相連接,好處係可以無視牆嘅存在,有電制就上到網。壤處亦都好明顯,如果你間屋有咁上下樓齡,電線開始老化,HomePlug嘅速度亦都會大幅下降。

From 家樂牌鮮露:
請問宜家用緊hkbn 1000mb,屋企3層每層大約2000呎
宜家個做法係3樓放modern,再分線去其他2層的router
可以試下rbk53
example:

跟住各樓層再用唔同衛星(rbs20/30/40/50)放係你想要既地方

一般問題

Q1: 想知道天線係咪越大支越大dBi越好?
A1: 大家冷靜D 睇左圖先。
咁以下圖睇解釋左,天線訊號係似甜圈圈,越高dBi支只係會遠但扁,反之近但闊。

Q2: 想知個天線一支支點樣SETUP好呀?
A2: 以甜圈圈效應,單層戶,全向上即可( I I I I );雙層或以上就跟圖 ( \ I I / ) 得到全面覆蓋。

Q3: 2.4G 好慢有無設定建議?
A3: 有既,可以set死20MHz+頻道1/6/11,唔好set 40MHz,會干擾得好勁(原理如下圖),但香港咁高密度,都係用返5G喇。

Q4: 咁5G設定呢?
A4: Set死80MHz + 頻道3位數自選就ok。現時勿揀160MHz

Q5: 有無實用網站參考呀?
A5: 睇睇以下資料網
https://www.smallnetbuilder.com Router測試/評測網
https://wikidevi.com/wiki/Main_Page Router版Wiki
https://www.duckware.com/tech/wifi-in-the-us.html

Q6: 想問下MB/s同Mb/s點換算?
A6: 1MB/s = 8 Mb/s

Q7: 用左1000m又買左勁router,點解我Device收得咁慢?
A7: Device上下載速度受天線數量影響,理論值上限數據如下:
Example: On a single 80 Mhz 802.11ac channel operating at 433 Mbps
All on the same 80 Mhz channel
802.11AC:
1×1 433 Mbps
2×2 866 Mbps -> 多數Device都係雙天線
3×3 1300 Mbps
4×4 1733 Mbps
8×8 3466 Mbps

802.11AX:
2x2(80MHz) 1201 Mbps - 多數電話只支援80MHz
2x2(160MHz) 2402Mbps - Wifi card 先支援160MHz
4x4(80MHz) 2402Mbps
4x4(160MHz) 4804Mbps

802.11BE(4096-QAM):
2x2(160MHz) - 2880Mbps
2x2(240MHz) - 4320Mbps
2x2(320MHz) - 5760Mbps
4x4(160MHz) - 5760Mbps
4x4(240MHz) - 8640Mbps
4x4(320MHz) - 11520Mbps

理論值扣返一半就係現實值

Q8: 有無Router推薦下
A8: 咁預設大家都用500M/1000M
首先問自己牌子係咪TP-Link或支那牌子
係既就唔洗再討論落去
推薦list睇budget做人
少過$500是但買就得
Router CPU博通=高通>聯發科>>>>>>>>>>>>>>>>>>intel
推薦List

現已進入AX/AXE/BE時代,建議list 一律推介AX/AXE/BE router.
Wifi6E/7 6GHz 港共政府已發牌,但只有5.925-6.425GHz 頻段,WiFi6E/7 已有行貨發售
*購買水貨請自行承擔所有風險

頭盔
推薦list 所有型號冇一款包100%穩定唔斷線,亦冇一款包100%唔穩定會斷線,自行判斷買邊一款

單機Router
(P.S. Asus/Linksys MR單機可再配搭mesh, Netgear Nighthawk 唔可以)
$500-$1000:
Asus: RT-AX58U
Linksys: MR7350 / MX2001

$1000+:
Asus: TUF-AX5400 / RT-AX86S / TUF-AX6000
Linksys: MX5501 / MX4200 / MX6201
Synology: MR2200AC (WiFi5 AC) / RT2600AC (WiFi5 AC) / WRX560

$2000+:
Asus: AX86U Pro / GT-AX6000 / XT12(1p) / GT-AX11000Pro
Linksys: MX5300
Netgear: RAX120
Ubiquiti: Dream Router / Alien
QNAP: QHora-301W
Synology: RT6600AX

Mesh router
(P.S. Asus/Linksys 無分主副機,隨意配搭單即可,Netgear 有分主副機,主機冇單買,後加分機要注意)
雙頻:
Asus ZenWifi mini XD4 (2p/3p) - AX1800
Asus ZenWifi XD6 (2p) - AX5400
Linksys Atlas 6 MX2002/2003 - AX3000
Linksys Atlas Pro 6 MX5502/5503 - AX5400
Netgear Orbi RBK352/RBK353 - AX1800

三頻:
Asus ZenWifi XT8 (2p) - AX6600
Asus ZenWifi XT12 (2p) - AX11000
Linksys Velop MX8400/MX12600 - AX4200
Linksys Velop MX10600 - AX5300
Netgear Orbi RBK752/RBK753 - AX4200
Netgear Orbi RBK852/RBK853 - AX6000

2.5Gbps 寬頻一律建議直上WiFi6E/7 router

6E router:
Asus RT-AXE7800 - AXE7800
Asus ZenWifi ET12 - AXE11000
Asus GT-AXE11000 - AXE11000
Asus GT-AXE16000 - AXE16000
LInksys MR7500 - AXE6600
Linksys Velop Pro 6E - AXE5400
Netgear RAXE300 - AXE7800
Netgear RAXE500 - AXE11000

WiFi 7 router:
Asus BQ16 - BE25000
Asus GT-BQ98 Pro - BE25000
Netgear RS700S - BE19000

Sim card router
4G LTE:
Asus 4G-AX56U - AX1800
Netgear LAX20 - AX1800
5G:
Linksys FGW3000 - AX3000
Linksys FGW5500 - AX5400

由乖乖小毒男巴打提供典型三機Mesh擺放Floor Plan
盡量靠近走廊,避開主力牆,置中於家居

請勿使用支那品牌Router

好重要 要講3次

今時今日仲用緊TP-Link既人自己睇路
https://www.notebookcheck.net/TP-Link-routers-and-Deco-Wi-Fi-mesh-systems-caught-sharing-traffic-with-third-party-vendors.608347.0.html
黎緊搬 500呎 有走廊 書房係尾 (主要睇下YouTube同做野用)

1:裝條1000Mb 用Xt8

2: 裝2x1000 (因為書房都有lan位) 再加兩隻廢router

點簡好
一係1000Mbps 一係直上2500Mbps, 唔建議2x1000Mbps
2x1000其中一條假ip,直上2500喇
上2500Mb 再用Xt8 ?
上2500Mb 再用Xt8 ?
我屋企都係500呎,用緊100Mb 寬頻都夠做
我係比較擔心個WiFi覆蓋問題
用緊linksys E9450,router擺廳,算係屋中間點,入到尾房角落位測速仲有50M
新屋果度WiFi位唔算係中間點 不過我諗未必要用到mesh 得果500
電腦行wifi太慢,用ax210隔道牆,iperf3 測速去NAS已經得返250M,可能用6G 會快啲,不過我用100Mb寬頻試都費事要快就都係插返lan線穩陣
其實2500Mbps 同2*1000Mbps爭幾錢
其實唔係睇呎數 主要睇間隔
廳同書房 應該係有三至4幅牆 因為走廊有廁所隔住個書房
600呎屋,用ASUS ax4200 夠唔夠用? 好似冇乜review 講依隻(幾靚仔)

定係用netgear orbit 好?

呢隻咩型號黎?
夠唔夠又冇人答到你,你依家Wi-Fi接收如何啊?
2.4g 2x2
5g 3x3 160Mhz
你覺得靚仔咪買囉,只不過係價錢抵唔抵啫
ASUS 華碩 AX4200 Dual Band WiFi 6 AiMesh
以家用緊隻ASUS ax mini ax1800,,,
係個router 正面都系得~400mbps ,, (用緊1000mb)
中共零件點算
淘咗兩舊美水xt8
有冇咩要留意
係咪用轉插都得
使唔使用返3腳頭
pc都用lan既話就最快架啦
得番頂多你部電話睇下wts姐 五舊水ko
再次發問,有冇師兄夾份買linksys pro 7
美馬做緊 免運費 700鎂 3隻
我直接用轉插,無投訴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞