Router路由器 集中討論區(64) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
Carosuell $1600都有
加個switch囉
見冇保養,會好過Amazon買
router 後面嗰幾個port都係裝飾嚟?
Modem 係裝飾,你可以加錢買public IP
Router唔係,private IP 夠你用
想買router最方便係咪電器幫等送貨
求救
reset咗router之後就入唔到設定wifi頁面
每次set完名稱密碼就stuck"請稍候"幾分鐘

之後畫面就咁
再refresh就要我set過名稱密碼無限loop

已經reset咗幾次都咁
但兩部電腦又上到網
呢個介面 係咪e series
去唔去到 禁更新果d版面睇下更新完會唔會好左
去唔到
佢load"請稍候"幾分鐘之後頁面就會變咁

撳refresh或其他制就彈返去重新開始
試下揾下linksys 技術支援
e系列個fw 係膠膠地
收到thx
聽日客服放假又要等星期一
咁多位大佬想問下asus xd6同linksys altas pro 6邊個會比較好?個router會放係房做主力,大約一千呎
用緊linksys mr7350
搬屋後主人房隔左兩幅牆 收得唔係咁好
係咪加隻atlas 6 mx2001放房就搞掂?
asus router
devices a connect 唔到devices b smb
ping過話destination not reachable 之類
但係同一個default gateway 同一個wifi

ping default gateway 係正常的
熄過router /window firewall冇用
有冇高手指教下
開始R頭
devices a用5Ghz network connect devices b
devices b用2.4Ghz network係connect到
但係devices b用5Ghz network係connect唔到

完全唔知咩事
問過AI都冇用 救命
devices a (5Ghz) -> devices b (2.4Ghz) => OK
devices a (5Ghz) -> devices b (5Ghz) => not OK
你係咪咁既意思?

試下devices b connect 5Ghz wifi, 之後點一下右下角wifi icon, right click 你連左既 5Ghz wifi SSID ->Properties

Network profile -> Private
Profile 一樣
都係Private
岩岩換左Linksys hydra pro 6e
係咪只得2.5g wan 但無2.5g lan?
姐係最盡插線既都只可以用1g lan? 有無方法可以用盡佢
冇㗎,你插線同Wi-Fi一齊用,咪有機會超過1g囉
所以2.5G plan最少要買兩個2.5g port router
你咩Model啊?
係咪用咗咩訪客網絡?定係乜乜隔離嗰啲setting?
兩個都肯定冇
ping都ping唔到
搞唔到等下個firmware
或者遲下reset一次
你有device 行wifi 6e 就行到1.7-1.8Gbps 左右
我電話s24 ultra speed test得8百幾 但顯示緊6e 上唔到1.x 已經係個router 隔離
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞