Router路由器 集中討論區(64) 為己為人 中共牌子勿選購

612 回覆
8 Like 0 Dislike
450人仔一隻
唔爆炸就得
XT9其實可唔可以橫放呢?
你意思係瞓低?
其實點擺都得,但係每個角度接收可能就有少少分別
商用會俾埋個圖你睇,家用就是但啦,用落冇問題就得啦
依3隻router 應該點揀好?

1. ASUS RT-AX86U
2. ASUS ROG Rapture GT-AX6000
3. ASUS ZenWiFi AX (XT8)
單機嘅話就2,唔使2.5G就1
Mesh就3
lm
而家用緊100mb
房有條分線直出router 再插電腦

黎緊想轉1000mb

想問下如果房位冇左直出 轉1000mb係咪反而會慢左?
解決方法係咪要轉mash

紅點係現時2隻router 位置
想問下屋企用緊 5G home wifi, 放廳用. 但係響尾房收後好差. 有冇咩好方法除左郁個 5G 寛頻個 router 外, 可以解決?
可以諗熄咗隻5g router 既wifi 後邊再加router /mesh router/wifi ap
價錢一樣,想問邊隻會好啲:

1. Linksys Hydra Pro 6E MR7500 (6E)
2. Asus RT-AXE7800 (6E)
得罪講句 ,6E冇特別優勢,依兩隻都係中階 cpu ,同價可以買到中高階 spec wifi 6 , 例ax86u pro /ax88u pro , 唯一有需要6e 係你全手都6ghz client /將會係

Otherwise 買6高階/ 加錢等7
Thanks Bro, 如果真係要2揀1呢?
想問下係唔係邊間tb買都有劃痕架?
想問我見網上行隻 2.5G ONAP 係插住cat 5線 係咪食唔到2500 mb ?
我見隻華為終端機係插住cat 5 cable 去我隻2.5g onap( 呢隻係switch 黎?)

應該要轉cat6先行到2.5g ?
行唔到咪換咗佢
行到咪繼續用
用左年幾,未爆炸
你講個logo ?
我買嗰兩隻冇花
定係叫網上行上黎換?
另外想問如果upload 900mb 但download 4-500mb 係會邊方面出問題?
你用WiFi? 插線?
咩router咩網卡 support 2.5g?
Wifi / ax86u pro / ASUS vivobook 上年買
咁好
我嗰兩隻一黑一白都畫咗
cat 5定cat 5e?
5e行到2.5Gbps無問題
cat 5線應該無用好多年

係呀 有冇link 些牙下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞