Router路由器 集中討論區(64) 為己為人 中共牌子勿選購

612 回覆
8 Like 0 Dislike
Gaming 係得個樣
Tuf 用MTK
Ax86 pro 用Broadcom

遲d睇下佢同千中既router又有咩唔同

應該會揀呢兩個budget裡面既router多
又唔係話唔太掂, 只係效果唔及兩隻mesh
而且對唔想換晒成套router 黎講, 多個選擇
Ubiquiti Dream Router 得雙核A53會唔會唔夠力
平平地試下AC+AP
唔該哂層主同上面位巴打
係咪即係as long as隻Asus router係 mesh compatible
都可以買黎當mesh用?
都係買返asus 算
可以啊,你當拓展到接收範圍囉,但係速度就唔好諗啦
老實講,700同1000唔爭得好遠 你有幾可全速下載啊
見啲switch有光纖口
係可以抆左modem條光總插落去用
唔該哂 好奇一問 你指速度唔洗諗 係咪即係佢都係會因為遠左而速度慢 加個router做mesh 純粹只能加大coverage?
要有Router先得
Router有嘅話都可以用pon stick
照咁講 我ASUS AX-58UAX3000其實都成千銀
係咪應該買個千3既Linksys Atlas 6 MX2002/2003 - AX3000會好d?
不如你睇吓二手MX4050 RBK752果啲
都係千頭
你意思想一隻頂2隻?
2.37a個d應該係大窿
1.75a就夠
3層用 揀緊mesh 諗緊Linksys Velop Pro WiFi 6E Mesh System MX6203定NETGEAR Orbi WiFi 6 Mesh System (RBK853)

一個行6e一個行6
但依家成屋得我老婆用ip15 pro行到6e,其他device都暫時未用到6e
糾結買netgear wifi 6定買定linksys 6e for遲d會轉嘅device好
唔係 買兩件裝既linksys altas 6 MX2002/2003 - AX3000
屋企兩房520 應該夠用?
呢個carousel 搵搵
想請教下咁多位ching
屋企之前用緊1000mb上網 用牙石啲平價router
個陣電腦上網都係直接係router出lan線插電腦 上網速度都接近1000mb 正正常常

但之後轉咗linksys ax4200 跟佢app原本setting
都係router直出lan線插電腦 但電腦上網下載速度就得返1xx-2xx mb左右 但個上載速度就有1000mb

而我用手機app test個wifi 下載速度都有7xx-8xxmb

想請問係咪啲咩setting 原因令我電腦上網下載速度低得咁犀利
都要個ISP肯/可以夾到
係咪開咗priority 熄咗佢 / 試吓換lan線
係,個UI作為single pane of glass的確係一回事
不過firewall同routing方面佢仲有好多不足
既然firewall / switch / AP都分拆開,可以淨係switch同AP用U記,firewall留俾pfSense / Mikrotek之類
事實上好多人就算一開始全套U記,砌吓砌吓就會咁做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞