Router路由器 集中討論區(64) 為己為人 中共牌子勿選購

772 回覆
11 Like 1 Dislike
我諗佢個邏輯係件野有無用到禁頻去分界
如果無,完全唔管
如果有,先受管同埋你要用就要上面嗰堆指引
有用禁頻而且未經驗證咪硬件不符合規格
無用禁頻姐係例如國行WiFi佢閹得仲多頻,就*應該*屬於未經驗證都硬件符合規格?
>如果無,完全唔管
>無用禁頻姐係例如國行WiFi佢閹得仲多頻,就*應該*屬於未經驗證都硬件符合規格?

就係對呢兩點有保留
睇張圖好似係咁既意思
但睇返D法律條文 就算閹左 但只要係6GHz 接入器, 只要未經驗證都唔可以管有/使用
我會send email去問問
不過如果係咁自律/自發就唔會有需要有驗證出cert嗰part
成件事個問題係同一個「WiFi7」branding之下,有包括(海外)全頻禁制版,亦包括根據香港開頻而閹好嘅合法版
所以講到尾,「似乎」條文係寫到最嚴,但實際執行係你放radio都管唔到啦
你諗吓如果響公屋或者觀塘工廈你開爆radio,佢就算泊架車響地面scan都搵唔撚到你係邊個單位
你而家買隻日版返黎用佢都check唔撚到
因為完全一樣頻
佢就係無寫清楚先on9
個重點係「買隻日版返黎」呢個動作
你自己行李帶入口 = 走私
你郵寄水貨用自己地址 = 都係走私
你郵寄水貨用其他地址 = 走私,只係要查多重
你去實體水貨舖買 = 佢入口走私,賣俾你就犯通訊條例
以上四個情況都要過海關

好喇,去到最後一個情況
唔知你邊度滾到部野番嚟,但你管有就犯通訊條例
呢度先會出現check信號再pinpoint你呢個需要
「通訊局正考慮將6吉赫頻帶的上半部分,即6.425 – 7.125吉赫頻帶或其中一部分選定用作公共流動(包括5G)服務。為此,器件類別牌照並不涵蓋那些能夠在指定的6吉赫頻帶以外(即6.425 – 7.125吉赫頻帶或其中一部分)操作的Wi-Fi 6E和Wi-Fi 7器件,故該等器件亦不可以在香港使用,以避免對將來獲發牌的其他無線電通訊服務造成無線電干擾。」

通訊局唔好咁擾民啦,用第二啲頻段帶唔得嘅,係都要同 Global 嘢撞
考乜鬼慮
擺明跟大陸分6.425-7.125Ghz做5G/6G
500M 有咩ROUTER推薦
完全唔識
二手搵隻 WiFi 6
MX4050 MX5501果啲
五六百蚊搞掂,全新唔抵
其實呢6GHz 係得美國同加拿大係開晒全頻,全世界其他有開6GHz 既地方都係同香港一樣閹一半
即係將來就算有新嘅 2.4GHz + 5GHz + 6GHz 嘅 Wi-Fi 7 router 喺香港出,都要廠嗰邊用軟件定硬件閹咗 6.425GHz - 7.125GHz 至喺香港賣得行貨?
如果佢唔肯閹咪唔撚使玩?
仲要考慮幾耐
無錯香港賣得既行貨都要經ofca 批 一定要閹咗先賣得
我哋 user 有冇得自己 set 6.425GHz - 7.125GHz 唔開,去避過條例限制,定係本身就要物理閹割
通常應該係 廠係firmware 寫好左
佢賣果d地區就software上限制左 preload好哂
又或者好似傳輸功率咁 俾你自己揀地區
唔知有冇得好似 54 個 po 噉,改完 US,啲嘢就出返晒嚟呢
以最近ASUS出WiFi7三頻為例,佢會寧願分開兩個版本硬件
出到全頻先安排兩組天線俾6GHz
出唔到如香港,佢會安排兩組俾5GHz
咁做對大家都好
即係香港永遠只係買到閹割版
唔係,其實係掉轉
佢係特登因應香港法例去tailor made令你無浪費部機嘅天線
但香港賣好貴
Software 限制,出廠去有限制既國家firmware 上lock 死WiFi channel 去到6.425GHz 以下先俾揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞