Olympus/Panasonic M43用家討論區(26)G9ii 面世

335 回覆
1 Like 0 Dislike
9mm 1.8幾細喇
最衰8mm pro拍片無defish
嫌佢太長身
短身啲可以連機放入外套
如果大光圈無可避免整長支鏡,我覺得2.8都好
好奇Panasonic 主打細同輕嘅gx銷量點
我都買咗A7C II
但保留住OM-1
因為如果長焦方面,Sony 70-200 F4G 大同貴好多
另外,用zoom 鏡嘅話,A7C II 唔落grip,揸上手唔舒服
落左,重量大細上同OM-1冇乜分別
A7C 有咩好 點解唔揀S5ii
就算Z6 ii 都好啦。 a7C 似係啲斬頭斬尾既雞肋機。
S5ii 有咩好 點解唔選a7c2
之前用 S5 II。係一部非常好嘅機。
但係,出街,旅行始終大部。L mount 冇咩細嘅鏡頭。
所以轉A7C II。
師兄響果邊講得幾好啵👍🏻
我覺得FF嚟講S5II已經唔算大
不過L-Mount真係想揾支大過2.8光圈嘅細鏡都冇
有支好似Nikon 40mm F2咁嘅餅鏡會好好多
s5ii好似無無損raw?
我見有個大陸仔話過pana唔肯改
同級機(A74,Z62,R62)嚟講係咪s5ii最重?(因為多咗個風扇)
但好似都30-40mb 一張raw啦喎 真係無壓縮係幾大
咁都係同級唔會用用下過熱既機
無損raw,無損壓縮raw,有損raw
我唔係講無壓縮raw
的確係
而佢亦都真係最重嗰部,係咪?
即刻而家係有損? 咁損失左咩。 真係唔知
A7C2入門機無法子,但佢又下放dd 高階機功能加上無軍艦頂呢下好推坑
鏡頭配置情況就好似OM5/OM1咁,各自行一條路線
我自己就wide >mid range 用prime取代standard zoom
而家20G/35GM/85 Batis夠用(好期待85GM2)
70200GM2等回落少少都無得唔入…所以整體輕量化包括銀包
所以我出左S5 II 換A7C II
750g vs 520g
GM好貴,負擔唔起
點解唔配G鏡頭?
遲早問題,所以唔浪費金錢買40G嗰類,GM可以用到尾,用G鏡會成日想upgrade,一步到位啦,你諗下當年f1.2三大鏡王都過萬,我入第一次都$7990
睇中支50 1.4GM。個價仲有冇得落?
係Gh6 s5ii揸落都好大舊好厚
上面講size無優勢 我覺得一半一半

機身黎講應該係 但係鏡黎講未必

40150 2.8 300 4 75 1.8 等效計 好似都係獨一無二

而且高級鏡黎講 m43現價實在太抵屌
係G100唔爭氣
而家睇吓G90定G99出下代
加返PDAF同IBIS就夠做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞