Olympus/Panasonic M43用家討論區(26)G9ii 面世

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
香港唔知幾時有呢
本身用緊GH5
45mm 1.8 好似唔錯
算唔算必入?
20mm F1.7 正wo

E-M5 Gen 1算唔算係高性價比機身?
冇話係咪必入,想睇你要咩?
但哩支鏡係算sharp,而哩個焦段影配1.8唔多唔少都有啲散景
幾時有香港水貨 。 只有4:3 open gate 才是真理。 用過才知道
只係想細同焦距
自己有支14mm 2.5 細細支幾好玩
重拾細個影相嘅樂趣

20mm 1.7 / 45mm 1.8 都好似唔錯
好耐無影相
岩岩拎番出黎 想影下影同寵物
Em5 Mark ii 有支251.7 同埋12-40 2.8pro
升唔升番om5好 我見好多人話依家好平
有支大25奶 加pan記轉m43插

到底搵邊部機玩好?
預3千幾

用pan記機就有得用光圈環
用om 1系 em5 iii 打後就有pdaf
個人經驗
大25奶就算用GH5s
個AF都唔算好慢係實用到既
同埋大迷信
pana頭用返pana機出嚟既色會更好
Canon R1/R5M2 先用Dual Pixel AF,OM1塊CMOS真係跑先幾年。
OM1幾時有得更新firmware玩upscaling.
OM1 令人卻步都只係OM 唔知仲玩唔玩
同比依個價已經買倒堆24MP BSI CMOS既FF機
好耐無上水 舊圖好興奮呀
OM1 17.2
後面櫃嗰排玻璃樽
OM-1 75.8
olympus 最後一部銀色金屬機身係唔係em1ii?
試過用GH7 重量真係同S5M2 差唔多
鏡群我常用都係標準鏡
最後都係BIC CAMERA 買左S5M2W 同G9 雙修
OM 要係鏡群上改變下先得,性價比高既鏡係有必要。簡單來講光學質素唔洗太高既大光圈鏡,用得數修就用。批f1.2 太貴太重...f1.8又太膠...
長焦又係,一係就白皇,再唔係就支sigma 代工。384係最好,但又真係唔算輕。如果出500mm f5.6 PF膠鏡筒,我覺得仲有d希望。機身就真係睇下會唔會有細部少少既OM1X。
24MP BSI CMOS vs 20MP,差別不大,問題係OM個AF唔係Sony/Canon個個層次,如果係同一層次既話,我見唔到點解會唔賣得。
OM 將行Pentax 路線
Olympus 賣相機部門係好可惜

OM出多D Pen 系列好過
Pen 用家根本唔係專業路線

金屬鏡身 + 數碼修正 + 減少重量 + 增大光圈 + 提高Sharpness + 手動環
(最緊要輕過Fujifilm system)
佢咁出法我會去買
More Pen!
行Pentax路線同結束冇咩分別,OM一直都話Pen-F叫好不叫坐。雙線發展係最好,但就要設計過哂個系統。m43 留返比pen-f同一系列鏡頭。你現在插支pro鏡落penf真心出來搞笑。你話接舊鏡,你又唔係FF,先天唔夠對手玩。
如果OM有心PRO,放棄m43 mount吧,一接大鏡,個平衡感好怪,個mount先天就唔可以pro。
轉行賣咖喱
佢應該冇咁多錢做新mount
本身M4/3 做工、機械水平同鏡頭變形控制係做得好好
本身既鏡既價值可以留返低畀識貨既人

同Sony / Canon / Sigma 同流
靠機身修正換取成本同重量係唯一出路

連Nikon 都就快輕過M4/3
OM係輕量化方面食緊老本,OLYMPUS 時代Road map既鏡都已經出哂,生死都好快見真章。Canon就好明顯用FF行緊OM個願景,如果你buy呢套,轉去canon都係唯一出路。
又比佢講得通,上山影相食咖哩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞