Olympus/Panasonic M43用家討論區(26)G9ii 面世

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
其他機越出越輕
公道D 講, XM5 無 IBIS, 輕D 係應該既
XM5有mic in, mic out ,PDAF,最緊要有UsB-C
OM 幾時出部似樣啲?
唔駛諗咁多, 賣出左相機部門之後只會用有限資源養住條線. 電飯煲牌唔係因為佢m43 既攝錄機有叫座力, 我諗佢都唔會花錢花時間繼續同你玩m43
支300 f4 日本都算抵 計返港紙萬五左右
Pro鏡真係好正 以等效計 size 價錢都贏晒其他廠
之前都同自己講而家om1呢啲有排玩

但係真係無進步就冇未來
呢支正

不過先唔講價錢

當sony出左支ff 300 f2.8輕過佢
你就知有好大空間進步
價錢都差好多 ff貴幾倍

坦白講影出黎 我唔覺得張相會差幾倍

可惜一般人唔會咁睇m43
咁幾時都係靚少少貴多多架啦
之前流傳話OM SYSTEM會喺秋季出新機,Robin Wong仲好似開埋live,而家乜聲氣都冇
Robin Wong
佢都唔再係 ambassador ,應該冇新料
我喺外國做JOB
D人根本分唔出M4/3定Full Frame

今時今日相機都係最少影響嘅Factor
鏡頭同燈光控制先係最重要
係香港先係咁愛器材大戰💁‍♂️💁‍♂️
支50200吹左一年有多
就算係出 佢都只係推 om1 iii 繼續行大機路線。。。
都鐘意
但白人少D器材撚就真

亞洲人就算唔係攝影師
佢哋手上器材仲好過我嗰D
普通人最基本都買 A74 Z7 R5
No...

好多白人重係用緊單反
我指香港人
新手 一買就 第二檔的機
新手買貴器材係合理,因為對攝影有期待
外國人都一樣

但華人鐘意洗錢買貴嘢嘅程度係另一個Level

D鬼佬攝影師用緊Sigma 150-600mm or Nikon 單反時
D華人阿叔去Festival 玩都孭住支大白同鏡皇走黎走去

我自己用M4/3 帶 8-18mm /12-60mm / 50-200mm 2.8 - 4 其實幾好
D客都好鐘意D相,相片質素,鏡頭Rendering,ISO雜訊冇投訴過
只係我嫌GH6 太重
影Event 嘢GH6 Overkill 得滯
想要部S9 size 但有PDAF 25MP CMOS & EVF & 雙卡槽嘅M4/3相機
鬼佬睇end product, 影得靚就得

記得以前dpreview有人em1ii + 90-250 f2.8影landsscape

然後果塊地嘅地主見到仲覺得張相影得靚就買咗番黎做廣告張相,然後塊地就賣咗
正常都應該只睇End product 影得靚唔靚
Showing the process and the camera gears 有咩意義?

外國甚至係計DPI 同WEB or Print Size去計張相像素
就會明點解D人仲係用緊單反

M4/3 喺正常環境下都好夠用

用FF高像素相機拍廣告or天文地理,或者高速運動攝影係理解
但For 普通攝影師相機真係唔洗追咁新
lihkg 開po: 買部em1 + 90-250 f2.8 影landscape 點睇?

我已經諗到d 回覆了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞