Olympus/Panasonic M43用家討論區(26)G9ii 面世

335 回覆
1 Like 0 Dislike
17 1.2 試鏡相 任插

入左好多鏡 發覺都係用長焦多 試下迫自己影返多少少廣角

既然入返om 都真係信仰黎

一代經典 17 1.2 入! 新名新鏡 20 1.4 照入!

去日本買更抵
諗住去掃啲P記假奶慢慢玩
Amazon Jp 有時都有驚喜
其實去日本買鏡有冇攻略
就算而家yen低 睇返格價網Oly 300mm F/4兌返港紙退埋稅都冇話平過水貨
https://s.kakaku.com/
定係Olympus 鏡先係咁
睇下邊張信用卡海外簽賬多優惠先

入去yodobashi見啱找店員買就可以
記得帶護照/同店員講退稅

我自己就鐘意去中野既fujiya camera買
佢哋啲二手貨又齊價錢又抵
鍾意買新貨/二手隨你喜歡

有點要注意
佢哋好似習慣收左錢後先可以開箱
一直猶豫就係買唔買17.2好
等效35mm在M43就算去到F1.2效果都唔係咁咩突出
但係風評上支鏡又無好挑剔

加上手上有 zm35F2 質素太好
只係無AF
無咩衝動入17.2
我自己仲玩M43係因為仍然覺得OM隻色非常合我意,1435/50微/大25奶依然係我影人既主力
系統既大小重量唔係最最重要的一點

所以我非常贊成OM玩FF甚至4433
優質既色彩被細sensor 限制住係件好失望既事情

不過用過GH5s/G9II之後發現如果影人(尤其室外天然環境)Pana比OM更有一種舒服柔和既色彩
好 唔該晒
不是被Sensor限制,其實係比呢間神級公司嘅管理層限制。
佢雖然同舊款G100係性能上冇分別,但因為G100二手都冇乜跌價,個人覺得都買得過,我就係日本Amazon買

不過呢個價位就一定冇IBIS,夜攝就吃力啲

宜家個管理層睇錢嫁咋
wildlife市場啲人肯比錢又唔多選擇 所以allin佢
Pen呢啲要同人打就唔做

我都試過執咗幾支鏡
mapcamera 通常都係落地庫摸下啲無本事買既leica呀 hesselblad呀 gfx呀 呢啲
之後再去北村睇下2手
總之去親東京都係fujiya mapcamera 北村呢3處行一圈先
好屈下
好似愈黎愈多人轉走
係唔知點留,如果你話長焦outdoor,OM出支Bigma當做左既話,咁佢個AF系統係唔係世界第一,佢又唔係,當用家智障?

如果影人,FF唔洗講

如果影景,想有立體感,fujif GFX50s/100s都唔係貴

如果要細,我不如用iphone
器材野不嬲都多人來來去去 。 有咩好講? 講數量大牌子用戶多 專來轉去咪仲多 。 Nikon z 一出幾多人由sony 轉走?每次相機出新都係咁有人貪新忘舊

咩野叫多? 去一轉二手相機鋪 ,邊邊牌子多二手咪最多
成日見一堆Sony用家插住Canon啲EF鏡
一日未壞仲用到, 點解要換, 呢啲先係真正係搵食係專業.
其實攝影師有幾個mount同sensor size係好正常
總係有啲人覺得要一mount一sensor走天涯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞