Olympus/Panasonic M43用家討論區(26)G9ii 面世

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
可能只係改做USB-C
仲用緊e-m10 mk2
或者係只換名+usb c既om10
大家對OM都無希望
OM1 mk1 有新 firmware

最後都無俾多到
無將OM-1ii 功能下放
都算大update 希望個對焦真係會再勁啲 而家有時都有啲假合焦情況
可能真係差緊啲ram就放唔到啲功能
如果真係下放左 我估無人會買Mark II
買得OM 1 都係舊客。OM 市場部係短期內一定唔放
用AN機UPDATE唔倒FIRMWARE
要借人部IPHONE
請問下有啲興趣玩

但上dpreview搵好似幾乎無防手震嘅鏡?

講緊2-300mm都無係咪完全靠機身防震
屌自膠,揀錯咗four thirds
再自膠,係om嘅鏡無防震

但用pan記嘅鏡又無得協同防震
om鏡點會冇 係平果啲冇姐

12-100
100-400
150-400
150-600
你講你興趣係咩焦段先啦

OM係機防為主
Pana早期多鏡防但依家新出機種已經有哂機防
第一次買相機用
我想玩長焦,第一支鏡想要300上下嘅天涯鏡先
本身睇緊xs20/6700+ tamron 18-300
但見到om5又再平啲輕啲,諗住配12-200
不過唔清楚淨係得機防係咪夠
機身防震已經夠玩

btw12100靚好多
syncIS 12mm影景仲可以玩下liveND 4至6秒唔係問題 8秒打上大有人在
唉。。。。

最近有朋友想買無反加支天涯

我都係叫佢入nikon z5 + 24200

仲平。。。。。。。。
睇咗啲review好痴線長焦都可以開咁慢快門
wide 段都ok
tele唔可能啦
用12-100 dual-IS,
100mm 1秒快門成功率都好高
我部android connect 唔到相機
好似係因為android 14見你連咗冇網絡嘅wifi(相機)會自動連第二個wifi
想請教下om1 a mode影完會黑屏,但無開合成、hdr同高解象,應該係開錯左咩功能?
有冇巴打用緊EP7, 感覺如何?
用過
如果唔用color dial 就唔值得買
有無巴打可以解答下 而家出OM1 會否不智
見om1 同 om1 mark 2差唔多咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞