Olympus/Panasonic M43用家討論區(26)G9ii 面世

482 回覆
1 Like 0 Dislike
ff出到部好似gh6咁勁嘅hybrid機至算啦。
平價姊係幾錢?平時都唔易搵
早排yen低水,日本amazon 4000蚊左右就有。
我都有部ninja v
我都有 Ninja V 但我剪片用 Davinci
ninja v係好,但davinci用唔到prores raw。齋拍prores我又唔使ninja,因為GH6本身個color science都靚。

而家唔使外排ext. monitor錄raw直係一大進步,個bmva 5"都唔係輕
我都覺得係。
不過我買2000蚊到,好新的二手
當係靚 mon, 我買Shinobi 都2千幾
睇43rumor討論有點幾有趣

佢哋估S9發佈會當日其實仲有另一個發佈會
就係GH7
只係大家要跟pana個日程先可以公開
所以PetaPixel可以用GH7(估)拍sigma 2845F1.8條片?
bmva 12G 5"? 咁2000蚊都幾抵啊。我就係搵唔到2手,一係價錢唔吸引,見yen低水,直接係amazon買算。

都係㗎,買個齋mon靚嘅都二千幾,不如差不多或者比多少少上bmva好過,b-raw係dr做color grading真係爽到暈
所以Pana夠膽出部咁既垃圾
因為GH7先係主打,同埋S9太勁會搶走GH7風頭

唔怪得D人話S9係純marketing部門產物
日本買咗支大25奶, 諗住拎部E620 試鏡, 點知張1GB CF卡出 card error, 唔知壞機定壞卡.
去新宿官店叫職員俾部另一部機試下先
事實黎,有個直播開live暗示晒,S9係突發安排出黎,你見Panasonic約一班film maker去係唔係S9用戶,佢直接暗示話因為當初約佢地去根本就唔係呢部S9,剩落黎啲叫觀眾自己唸,乜機先係for佢地果啲film maker。跟住就爆Gh7,姐係當時邀請佢地去測試係Gh7,唔係S9,S9基本上就係炮灰黎。佢地都照插得好爽。還有果個咩undone 好肉緊係因為Gh7無邀請佢去,所以故意拍片鬧Panasonic,成件事立即合理晒
點解要出S9
諗唔撚明
唔知,錢多出部垃圾
Ninja V ja
GH6 已成為Condom
試下水溫睇下有冇咁嘅市場
繼續出拍片大機

細機呢。。。。
G100 其實都係....
出左成2年都condom
GH6 係GH3 的朋友黎
當年GH3 好快就出 GH4 重要多幾多野
唔會有架啦
佢宜家興一個body出哂兩邊慳皮
頂盡咪出部S9 body既m43版
GM5個殼應該放唔落25mp+pdaf+ibis套野
最無謂係部GH5 II
21年中出果時預告定22年頭會有部GH6
其實GH6果時就suppose已經要有PDAF啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞