Olympus/Panasonic M43用家討論區(26)G9ii 面世

335 回覆
1 Like 0 Dislike
其實我好恨呢句嘢, 但係喺呢個post唔知點解好想講句
咁係你悲觀, 睇唔到OM賣咗之後轉攻outdoor嘅好處
一整個配套都比唔到人信心,亦都唔合世界大局。
轉攻outdoor冇問題呀,但人地都識轉啦,最悲觀係冇本錢同本事呀嘛。

outdoor 影街,我用部GFX100s影街境,廣角影一張,返屋企慢慢裁出來先講構圖都仲得,跟本都唔洗換中長焦鏡。OM合成,所有人變哂鬼影,點玩?
outdoor 影動物,離唔開AF同大光圈,但m43 都冇平價大光圈鏡。Bigma 個兩支就收皮啦。仲有,好多m43鏡都冇哂原來既OM味道。
OM合成,所有人變哂鬼影,點玩?

m43友真係唔肯面對現實,一講解像度唔夠就hogh res mode,你估av果啲時間停止,全世界唔郁得你一個郁咩?
你用過咩M43
連OM自己都唔面對現實,學人用boost pixel做賣點,最好既合成就應該在用係模擬三原色彩同時有DR改善。
OM1MK2用數碼減光鏡做賣點當新機,對平民掃街食飯冇咩大幫助,真係要,咪買減光filter,現在又唔係貴。重點係,冇鬼影唔洗等processing呀嘛。

如果唔係玩魚眼,數碼減光鏡真係唔大實際作用。最少,唔會令人轉會囉。
https://www.dpreview.com/interviews/6378759021/om-system-future-pen-om-1-firmware
OM彈弓手話自己嘅Outdoor唔止係adventure & wildlife

"Our definition of outdoor use extends beyond just the adventurous; it encompasses outdoor activities in everyday life as well. Our system is ideal for individuals who enjoy capturing snapshots, macro shots while traveling, or shoot astrophotography."
咪即係所有室外活動

"In Japan and Asia we continue to sell PEN E-P7," he reminded us: "The E-P7 is small, with compact bright lenses, making it highly advantageous for travel photography. Therefore, we’ll reinforce such products in our lineup in the future."
又留返條後路俾PEN
我都想知佢有冇用過
所以大家唔使太悲觀
等返半年九個月啦
睇吓有冇新輕便相機出
有用過同冇用過都改變唔到olympus/om high res mode有殘影,甚至有artificial effect
Panasonic pixel shift 係無殘影
好似係減低殘影咋喎,如果影快嘢咁又會點呢?
咁我同意FF係質素高D
咁我又接受M43 既performance
兩者都有用,又如何?
得架啦,明架啦,呢度個個都知,
你同外國D forum / M43 Group 講啦
真係辛苦你啦
食藥啦,乖
見到富士咁賣得
佢咁講好,由悲觀到悲劇,佢班marketing 真係唔識做人
outdoor 包括人像嘛
揀佢一半係信仰 一半係1.2虛榮心

三支1.2 17mm各方面都最平均 Pana都無相似對手 所以揀左佢
我都想買17.2, 用緊17.8, sizes 好好,1.2 又大好多
但個立體感靚D,想買埋wide angle 後就係買佢
新一代啲無反af 大光圈最大優點係終於可以影人一下就中眼. 會用嚟影人先體現到最大優勢。 否則風景靜物其實冇咩升級感。
無出其他相 廢事自爆
戶外半身人像幾好用 有虛化 亦睇到大概背景

室內用 大光圈救快門 近拍同放大倍率算中上

不過無圖
好多又話咩high res mode,又話FF要收光圈先sharp,又話爭兩級冇分別,我唔知係打飛機定乜,誤導新手。
Pans仲有支12mmF1.4
一直好有興趣
但在香港又好似無咩人講
等效24 mm影風景又得影人又得(勉強啦)仲要1.4大光圈
都唔係講sensor局限
淨係講其他嘢m43啲中低階機都柒到不知所謂
連ff都推輕巧方便,m43就谷g9/om1
啲平機就左閹右閹 4k又要crop 對焦又柒
嗱嗱臨出部gx8後繼出嚟搵錢啦好心
我都一直都想入 , 但係已經有7-14 又有 17.2 , 入支12mm好似好無謂.

而且以鏡論鏡,呢支唔算係抵買又冇乜特別出色既地方, Sony 支GM 24 f1.4 反而性價比仲高。
因為信興
款又入得少又要mark up
逼人去日本買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞